Új telefonnal tért vissza Európába a Huawei

2021 / 10 / 24 / Bobák Áron
Új telefonnal tért vissza Európába a Huawei
Elsőre ugyan meglepőnek tűnhet, hogy a kínai gyártó a csúcskategóriás P50 helyett a jóval olcsóbb Nova 9-cet küldi inkább boltokba a kontinensen, de ha közelebbről megvizsgáljuk a Huawei jelenlegi helyzetét, akkor világos, hogy ez volt a helyes döntés.

Bár a Huawei technikailag soha nem tűnt el az európai piacról, hogy az amerikai Kereskedelmi Minisztérium által kivetett embargó mennyire megtépázta a szebb napokat is látott gyártó presztízsét, az már abból is világosan kiderül, ha végignézzük a három nagy hazai telekommunikációs cég jelenlegi kínálatát: a Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor közül csupán egy olyan szolgáltató van, akinek a kínálatában találunk olyan Huawei-telefont, amelyet az elmúlt egy évben mutattak be, de van olyan szolgáltató is, aminek a kínálatából mára szinte teljesen eltűntek a kínai gyártó mobiljai.

Ennek az egyik kézenfekvő oka, hogy a Huawei az elmúlt évben alig mutatott be olyan készüléket, amit Európában is lehetett kapni, az ellátási nehézségekkel küszködő vállalat az erőforrásai nagy részét arra fordította, hogy legalább a legfontosabb piacukon, Kínában megtartsák a pozíciójukat. A döntésben nyilván szerepet játszott az is, hogy az európai piacon a Google-szolgáltatások nélküli telefonok egyébként sem voltak már annyira népszerűek, Kínában viszont - ahol a Google alkalmazásai amúgy is elérhetetlenek - a Huawei P50 nagyjából egyenlő esélyekkel indulhatott, igaz, az 5G-adatkapcsolat hiánya azért ennél a telefonnál is okozhat valamennyi versenyhátrányt.

Ez magyarázatot adhat arra is, hogy a Huawei miért a középkategóriás Nova 9-vel, nem pedig a P50-nel tért vissza hosszú idő után az európai piacra. Míg egy 300-400 ezres, csúcskategóriás telefon 5G nélkül már nehezen lenne eladható a nyugati piacon, addig a kétszázezer forint alá pozicionált Nova 9-nél ma még sokkal inkább belefér, hogy csak 4G-s adatkapcsolattal rendelkezik.

Európába egyelőre nem jön az Android riválisa

A Nova 9 bemutatója arra is választ adott, hogy mik a Huawei tervei a júniusban bemutatott saját operációs rendszerével, a HarmonyOS 2.0-val: ahogy korábbi elemzésünkben írtuk, ha a Huaweinek más kínai gyártókat is sikerül meggyőznie róla, hogy váltsanak a HarmonyOS-re, akkor arra is van esély, hogy a mobil operációs rendszerek piaca némileg kettészakad, ezt pedig megerősíteni látszik a Nova 9 is, ami Kínában a Huawei saját operációs rendszerével, míg Európában Androiddal kerül piacra, amin az EMUI 12 felhasználói felületet találjuk. A készülékből Kínában lesz egy Pro verzió is, ezt viszont a Huawei Európába nem hozza be, de a két készülék között a kijelző méretén és a töltési teljesítményen kívül egyébként sincs jelentős különbség.

Ahogy a nyáron bemutatott Nova 8i-ben és P50-ben, úgy a Nova 9-ben is a Qualcomm processzorát találjuk, amire a magyarázat szintén az amerikai embargóban keresendő, ugyanis a korlátozások azt is lehetetlenné teszik, hogy a Huawei legyártsa a saját tervezésű Kirin-processzorait. A Nova 9-ben található Snapdragon 778 processzort az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának külön jóváhagyásával szállíthatja le nekik a Qualcomm, akik arra viszont a jelek szerint nem kaptak engedélyt, hogy 5G-s chipeket is eladjanak a Huaweinek.

A telefon specifikációja megfelel annak, amit a 190 ezer forintos ár alapján várnánk, sőt, néhány tekintetben még kisebb pozitív meglepetéseket is tartogat: a 6,57 colos, 2340x1080 pixeles OLED kijelző ugyan nem rendelkezik Corning Gorilla Glass védőüveggel, viszont akár 120Hz-es képfrissítésre is képes, és támogatja a HDR10-szabványt is. A telefon 4300 mAh-os akkumulátora 66 wattal tölthető, ami a gyártó szerint azt jelenti, hogy az akkumulátort mindössze 18 perc alatt 60%-ig tölthetjük, emellett rendelkezésre áll a fordított töltés lehetősége is. A készülék 8 GB RAM-mal és 128 vagy 256 GB tárhellyel kerül boltokba, emellett van benne 5.2-es Bluetooth, Wifi 6 és kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó is. Ami a kompromisszumokat illeti, az főként a víz-és porállóság valamint a vezeték nélküli töltés hiányában mutatkozik meg, emellett a telefon kamerájában is nélkülözték az olyan extrákat, mint az optikai képstabilizátor és a lézeres autofókusz. A készülék egy 50 megapixeles főkamerát kapott, ami mellet 8 megapixeles nagy látószögű lencsét, 2 megapixeles mélységérzékelő és szintén 2 megapixeles makró lencsét találunk. A Huawei mobiljai mindig is erősek voltak kamera fronton, de hogy ez a gyakorlatban mire elég, azt látatlanban lehetetlen megmondani.

A Huawei regionális elnöke optimista, de...

A telefon Bécsben rendezett nemzetközi bemutatóján Derek Yu, a vállalat fogyasztói üzletágának regionális elnöke elmondta, hogy az előrejelzések szerint a Huawei idén megismétli a 2020-ban elért jó üzleti eredményeit. Yu ezzel kapcsolatban konkrét számokat is említett, ugyanis elmondta, hogy a Huawei első féléves árbevétele 320,4 milliárd jüan volt, amelyből 135,7 milliárd jüant tett ki a fogyasztói üzletág bevétele. A tavalyi eredmények megismétlése ebből kiindulva erős optimizmusról tanúskodik, hiszen a Huawei 2020 első felében 454 milliárd jüanos árbevételről számolt be, amit nagyjából tartani tudtak az év második felében is, vagyis a tavalyi eredmények megismétléséhez a Huaweinek jelentős bevételnövekedést kéne tudnia felmutatni a júliustól decemberig tartó időszakban.

Ebből a szempontból rengeteg múlhat a Nova 9 fogadtatásán, hiszen úgy tűnik, hogy a Huaweinél jelenleg a legtöbb tartalék a mobilos eladások felpörgetésében lehet. Eric Xu, a vállalat igazgatója szeptember végén, egy Pekingben tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Huawei mobil üzletágának bevételei legalább 30-40 milliárd dollárral (ez 190-250 milliárd jüannak felel meg) fognak csökkenni 2021-ben, és valószínűtlen, hogy a vállalat egyéb érdekeltségei ezt a bevételkiesést be tudnák foltozni a következő években. Az igazgató ezzel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a Huawei igyekszik új területeken is megvetni a lábát, ilyen például a bányavállalatok és repülőterek infrastruktúrájának fejlesztése 5G-s és mesterséges intelligencia alapú technológiák segítségével.

Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium 2019-ben tette fekete listára a Huaweit, az egy évvel később bevezetett szigorítás hatására pedig a Huaweijel 2020 májusa óta nem csak az amerikai vállalatok, de bármilyen, amerikai technológiát használó cég is csak a minisztérium külön engedélyével kereskedhet. Bár a kínai gyártó a tavalyi év második negyedévében még a piacvezető pozíciót is átvette a Samsungtól, az eladásaik azóta jelentősen bezuhantak, és a Canalys piackutató adatai szerint az idei év második negyedévében már nem csak globálisan, de a hazai piacukon, vagyis Kínában is kiszorultak az öt legnagyobb gyártó közül. Bár a Huawei mobiltelefon üzletága a prémium telefonok területén is súlyos veszteségeket könyvelhetett el, ugyanakkor a Counterpoint Research elemzése alapján a 400 dollár feletti szegmensben (ahova a Nova 9 is érkezik) még így is sikerült megtartaniuk a harmadik helyet.

A Reuters információi szerint valószínűtlen, hogy a Biden-kormányzat enyhítene az előző adminisztráció által bevezetett szankciókon, sőt, Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott a lapnak, hogy szükség esetén további lépéseket fognak tenni a vállalattal szemben.

További cikkek a témában:

Hosszú idő után új csúcstelefonnal jelentkezett a Huawei A P50 Snapdragon processzorral, de 5G adatkapcsolat nélkül érkezik, egyelőre kizárólag a kínai piacra.

Visszatért a Honor, de ez már egy egészen más telefon A Honor lesz az új Huawei? Ha a Magic 3-szériából indulunk ki, akkor már tulajdonképpen az is.

Megérkezett Magyarországra a világ negyedik legnagyobb mobilmárkája Bár az Oppo évek óta meghatározó szereplő a mobilpiacon, a kínai márkának egészen eddig nem volt hivatalos képviselete Magyarországon.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.