Így semmisít meg a környezetszennyezés komplett halpopulációkat

2020 / 07 / 23 / Perei Dóra
Így semmisít meg a környezetszennyezés komplett halpopulációkat
A víz alatti zajok és szennyező anyagok, például a mezőgazdasági peszticidek súlyos károkat okoznak a halak fejlődésében: egy új kutatás szerint az ilyen stressznek kitett élőlények kevésbé képesek azonosítani és elkerülni a ragadozókat. Ez pedig az egész ökoszisztémát veszélyezteti.

Még az év eleji tűzvészt sem heverte, máris új környezeti csapással kell szembenéznie Ausztráliának: az elmúlt öt év harmadik legnagyobb mértékű korallzátony-fehéredésével. (A magas vízhőmérséklet és az éghajlatváltozás okozta tengeri hőhullámok mára mindennapossá váltak a világ bizonyos részein, így az ausztrál kontinensen is.) A korallzátonyok a bolygó leglátványosabb ökoszisztémái, ám ugyanakkor nagyon érzékenyek a külső hatásokra. Például a globális felmelegedésre, meteorológusok szerint ráadásul 2020-ban a melegrekord is többször megdőlhet, ami még inkább fokozza a korallzátonyok pusztulását.

A halak is szenvednek

A Nagy-korallzátony rengeteg élőlények, így számos halfajnak is otthont ad, a víz felmelegedése azonban az ő viselkedésükre is kihat. Akárcsak a vízalatti zajok, vagy a mezőgazdasági vegyszerek. Az ausztráliai Griffith Egyetem legfrissebb kutatása szerint mivel a halak eleve szennyezett környezetbe kerülnek, fejlődésükben is deformitások keletkeznek, és bár a pontos okok egyelőre tisztázatlanok, de annyi bizonyos, hogy

kevésbé ismerik fel a ragadozókat, ezáltal elmenekülni sem tudnak előlük. Pedig a legkisebb halak a legfontosabbak a korallzátonyok életében.

Mi történik velük?

Az átalakulás szóról legtöbben bizonyára a hernyó-lepke esetére asszociálnak, azonban hasonló folyamat megy végbe a korallzátonyok apró halainál is: miután kikelnek a tojásból, a legtöbbjük áttetsző lárvaként éli az életét a nyílt óceánban, mígnem fiatal hallá alakul, és megkezdi életét a korallzátony rejtekében. Az átalakulás nagyon fontos része a fejlődésnek, amelyet persze veszély is fenyeget: sok ragadozó ugyanis előszeretettel fogyasztja a halakat amíg még kicsik és sebezhető állapotban vannak. A metamorfózis során gyorsan kifejlesztik szemüket, orrukat és egy oldalsó rendszert, egy speciális szervkészletet, ami lehetővé teszi számukra a víznyomás változásának észlelését. Később aztán ezen érzékekre támaszkodnak a ragadozók észlelése és elkerülése során.

Közelmúltbeli tanulmányok szerint ez a védekezőrendszer a halakban található hormonok miatt alakulhat ki, a vízbe kerülő szennyező anyagok azonban megzavarhatják a hormonműködést, és így a normál fejlődést. A Griffith Egyetem munkatársai laboratóriumban tesztelték a folyamatot: a kísérleti halak lárvájába hormonokat és hormonblokkolókat fecskendeztek, melynek során megállapították, hogy ezek közvetlenül befolyásolják szemük, orruk és oldalsó érzékszervrendszerük fejlődését. Amikor a halak hormonblokkolót kaptak,

érzékszerveik lassabban fejlődtek, kevésbé voltak képesek a ragadozót látás vagy szag alapján azonosítani, így azok könnyebben elkapták őket.

A következő kísérleti fázisban különböző hőmérsékletű, és eltérő dózisú klórpirifosszal (egy mezőgazdaságban használt rovarölő szerrel) dúsított vízben tanulmányozták az állatokat: kiderült, hogy a melegebb víz, és a nagyobb koncentrációjú vegyszer rontotta a halak életben maradási esélyét, de ha extra hormont kaptak, visszanyerték képességeiket. A tesztek ugyanakkor bebizonyították, hogy a környezetszennyezés nagymértékben befolyásolja a halak természetes fejlődését, és mennyire fontos lenne nemcsak számukra, de a korallzátonynak is, hogy egészséges környezetben növekedhessenek. Az eredmény továbbá azért is aggasztó, mivel a legtöbb korallzátonyban élő halfaj életük korai szakaszában átalakul, és ha a környezetük sokat változik, az az egész korallzátony-közösséget veszélyeztetheti.

(Fotó: Needpix)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.