Trump mexikói fala halálos döfés a helyi ökoszisztémának

2019 / 12 / 15 / Perei Dóra
Trump mexikói fala halálos döfés a helyi ökoszisztémának
2017. január huszadikán Donald Trump aláírta a fal megépítéséről szóló rendeletet. Laiken Jordal, az arizonai Tusconban működő Biodiverzitás Központ munkatársa azóta a szokásosnál is több időt töltött az Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban, a Sonora-sivatag ékszerdobozában. Sétái közben az UNESCO bioszféra rezervátumának sorsáról elmélkedett.

"Biztosítottak róla, hogy ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen a hely különlegessége páratlan. Most pedig itt állunk, két és fél évvel később: az ígéret elszállt, a fal alapjait pedig már le is fektették."

Bár az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma ígéretet tett az élővilág védelmére, Jordahl nyilvánosságra hozott felvételén mégis élettelenül fekszik a földön egy letarolt, százötven éves saguaro, más néven kandeláberkaktusz. Jordahl szerint a közvélemény többnyire a falépítés embereket érintő oldalával foglalkozik, de nem mehetünk el szó nélkül a természetben okozott károk mellett sem. A Nemzeti Parkba szervezett tüntetése több mint háromszáz főt számolt, közülük sokan a Tohono ódhem, azaz a papagó indiántörzs tagjai:

"Mélységes fájdalmat érzek. A nagyszüleinknek hívjuk ezeket a kaktuszokat, hiszen lelkük van, ráadásul ez az otthonuk, amióta világ a világ. Hálával tartozunk nekik, amiért ellátnak minket élelemmel." - mondja Philip Morales, törzsi tag.

Jordahl attól tart, hogy a fal megépítésével huszonhárom faj, köztük az említett saguaro, a villásszarvú antilop, a mexikói farkas és a jaguár is a kihalás szélére kerülhet. Howard Quigley, a nagymacskák védelmén dolgozó szakember szerint a fal megállíthatja a helyi állatok génáramlását, ez pedig hosszú távon beltenyészet kialakulásához vezethet.

Jesse Lasky, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója úgy gondolja, az egyik legnagyobb probléma a 2005-ös Real ID Act, ami zöld utat adott a Belbiztonsági Minisztériumnak, hogy minden szabályozást -beleértve a környezetvédelmi előírásokat is- megkerülve építsen határmenti kerítést. Lasky ezért saját elemzéseket végzett, melyben felmérte a kerítés hatásait. Tanulmányai során bebizonyosodott, hogy a már elkészült és a tervezett vonalak komolyan fenyegetik a texasi és kaliforniai partok, illetve az Arizona és Új-Mexikó, valamint a mexikói Chihuahua területeinek jellegzetes élővilágát.

"Ha a határnál található populációk eltűnnek, az élővilág egyensúlya felborul. " - mondja a szakértő.

Példaként a jaguárokat említette, melyek elsősorban Mexikóban élnek, de egyedszámuk növekedésével egyre több átmerészkedik az Egyesült Államok területére. Eltűnésükkel viszont a zsákmányukat jelentő szarvasok és kistestű disznóféle pekarik jelentősen elszaporodnak.

A napelemek nem oldják meg a helyzetet

Trump-nak korábban az az ötlete támadt, hogy borítsák napelemekkel a falat, és majd a megtermelt energia fedezi az árát. Pontosítunk, az ötletet valójában a Wall Street Journal 2017-es márciusi cikkéből merítette, de persze a napelemek nem teszik környezetbaráttá az építkezést.

„Mindegy mibe öltöztetik a falat, az elképzelés borzasztó és hatalmas környezeti pusztítást okoz.” – írta Twitteren Michael Brune, a Sierre Club ügyvezető igazgatója.

A Bloomberg szakértője pedig kiszámolta, hogy napelemek telepítésével az építkezés összege legalább húsz-negyven milliárd dollárral növekedne, és mindössze évi 1,56 milliárd dollár értékű áramot termelne. Szemléltetésképp a falépítés költségeit Trump eredetileg nyolc-tizenkét milliárd dollárra becsülte, a belbiztonsági minisztérium huszonegy-huszonöt milliárdra, míg a szenátusi demokraták szerint hetven milliárd dollárba kerülhet maga az építkezés, fenntartása pedig évente százötven millióba.

(Fotó: Wikimédia Commons. Forrás: Cikkünk alapjául Adam Skolnick újságíró riportja szolgált, aki maga is részt vett Jordahl tüntetésén, és két hetet töltött a határvidéken.)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.