Így tervezik a permakultúrás rendszereket, amik nem csak az ember igényeit veszik figyelembe

2024 / 02 / 26 / Raketa.hu
Így tervezik a permakultúrás rendszereket, amik nem csak az ember igényeit veszik figyelembe
A Rakéta szerzői rendszeres vendégei a radiocafé 98.0 Kávézó a világ végén című műsorának. A legutóbbi adás középpontjában az emberiség és a természet igényeit összhangba hozó permakultúra állt. McMenemy Márk vendégei Szalai Zita és Kulcsár Balázs voltak, a Magyar Permakultúra Egyesülettől.

A permakultúrás tervezés a gazdálkodás valamennyi elemét egységes ökológiai rendszerként kezeli, vagyis ahelyett, hogy kizárólag az emberi igényekre összpontosítana, a növények, állatok, emberek, építmények, a domborzat, a táj és a vízrajzi adottságok összefüggéseit is vizsgálja. A permakultúra célja, hogy az ember számára hasznos fajokból hozzon létre ökológiai rendszereket, és csökkentse az emberi szükségletek kielégítésének ipari hátterét, energiaigényét, környezetromboló hatásait. Amikor minden jól megy, egy kölcsönösen előnyös kapcsolathálózat alakul ki a rendszer elemei között, így a produktivitás, a használhatóság javul, a ráfordítás pedig csökken.

Egy héttel korábban, február 12-én Márk Marvinnal és Pőcze Balázs kollegánkkal kiegészülve kizárólag a Rakéta legizgalmasabb híreivel foglalkozott, az európai energiamix zöldülésétől a fúziós energiával kapcsolatos előrelépéseken át a Google Gemini Ultra nevű új mesterséges intelligenciájáig. Arról is hosszasan beszélgettek a műsorvezetők, hogy vajon kire merjük rábízni, hogy rányomhassa a hitelesség pecsétjét a közösségi médiából elérhető hírekre.

(Fotó: Benjamin Voros/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.