Ilyen lesz a kínai űrállomás, a Tienkung a két újabb modul csatlakoztatása után

2021 / 10 / 25 / Bobák Zsófia
Ilyen lesz a kínai űrállomás, a Tienkung a két újabb modul csatlakoztatása után
Kína eddigi kísérleti űrállomásai csak egészen kis méretű egységek voltak, amelyek nem voltak alkalmasak az űrhajósok hosszú távú elszállásolására, de hamarosan elkészül a Tienkung és megkezdődhetnek a tudományos kutatások a fedélzeten.

Kína még csak két évtizede, 2003 október 15-én indította el az első taikonautát a világűrbe, de az azóta eltelt évek alatt új missziók során bizonyították, hogy technológiailag készen állnak rá, hogy megpróbálják behozni az (Amerikához és Oroszországhoz viszonyított) lemaradásukat az űrversenyben. Ennek érdekében elkezdték kiépíteni saját űrállomásaikat is, amelyek elsősorban az űrben való dokkolás gyakorlásának célját szolgálták, majd idén április végén pályára állították a készülő, immár nem csak kísérleti jellegű, hanem legalább 10 évig funkcionáló leendő űrállomás, a Tienkung központi modulját is.

A Szencsou-13 küldetés keretében október 15-én a modulra érkező három űrhajós, Csaj Csekang, Vang Japing és Je Kuangfu Kína eddigi leghosszabb űrbeli emberes misszióját fogják kivitelezni, a hat hónapos küldetés alatt pedig tovább fejlesztik az állomást és ellenőrzik az irányítórendszerek működését. A következő emberes misszió során már a két laboratóriumi modult, a Ventient és a Mengtient is útnak indítják és hozzákapcsolják a Tienhóhoz, együtt egy T alakú formációt alkotnak majd.

Ezután következik a Szencsou-15 küldetés, amely érkezése az első olyan alkalom lesz a kínai űrprogram története során, amikor két misszió legénysége az űrben váltja egymást. A kínai űrügynökség videójában animáción is láthatjuk, hogyan fog kinézni a Tienkung kész állapotában.

(Fotó: CMSA)

További cikkek a témában:

A Roszkozmosz saját űrállomása és oroszok a Holdon Az ISS után az oroszok saját állomást építenének, ez lenne a ROSS, ami egyre tisztábban körvonalazódik az orosz Hold-programmal egyetemben.
2027-ben áll Föld körüli pályára az első kereskedelmi űrállomás A Starlab a fejlesztői szerint ugyanazzal a kapacitással fog rendelkezni, mint az ISS, de sokkal olcsóbb lesz fenntartani.
Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.