Interaktív képregény a NASA-tól az első nőről a Holdon

2021 / 09 / 26 / Felkai Ádám
Interaktív képregény a NASA-tól az első nőről a Holdon
Az USA-ban most ünneplik a nemzeti képregénynapot, ennek örömére pedig a NASA interaktív képregényt tett közzé ingyen, amit bárki elérhet.

Egyelőre még nem járt nő a Holdon, de az Artemis-küldetés egyik célja éppen az, hogy erre sor kerüljön. Habár a kezdetben 2024-re kijelölt céldátum szinte biztosan arrébb tolódik (mint az a lenti cikkünkben is olvasható), a NASA legalább képzeletben előreszaladt az időben. Ennek gyümölcse pedig a First Woman: NASA’s Promise for Humanity című képregénysorozat, melynek első számát, a Dream to Reality-t az űrügynökség elérhetővé tette ezen az oldalon.

2025-ig már biztosan nem lesz újabb holdra szállás a NASA-t felügyelő hivatal szerint Az amerikai űrügynökség visszatérését a Holdra több tényező is hátráltatja, így a 2024-es dátum szinte biztosan csúszni fog - állapítja meg a NASA Főfelügyeleti Hivatala (Office of Inspector General, OIG) által kedden kiadott jelentés.

A képregény ingyen elolvasható a fentebb linkelt oldalon, de akár le is tölthetjük .PDF formátumban vagy meghallgathatjuk hangos könyvként. Erre az oldalra azonban az is tehet egy látogatást, aki nem rajongója a hasonló füzeteknek, mivel a képregényen kívül rengeteg érdekesség elérhető – méghozzá látványos formában – a tervezett Holdra szállásról, illetve azokról az eszközökről, melyeket a NASA használni fog ott.

Maga a képregény Callie Rodriguez útját mutatja be, aki nagyon sokat tesz azért, hogy elérje a célját, és a NASA űrhajósa lehessen. Callie-t a küldetése során egy RT nevű robot kíséri. A körülbelül 40 oldalas füzetben hangsúlyosan megjelennek a technológiák, melyek Callie-t eljuttatják a Holdra, illetve lehetővé teszik a landolást, valamint az égitest felszínén a tartózkodást. A digitális formátum másik előnye, hogy vagy weben keresztül vagy a letöltött applikáció segítségével (iOS és Android változat egyaránt elérhető az oldalon) különböző interaktív tartalmakhoz is hozzáférhetünk, melyek játékos és szemléletes módon mutatják be lényegében azt, hogy a NASA épp miként készül erre az útra. Egyebek mellett megszemlélhetjük az Orion űrhajót, mely az asztronautákat szállítja majd, de többféle környezetben többféle 3D modellt is megvizsgálhatunk. Az oldalon pár perces oktatóvideók is elérhetőek, így akár az iskolákban is érdemes lehet egy kis kitérőt ejteni erre.

Mint azt Derek Wang, a Space Technology Mission Directorate kommunikációs igazgatója elmondta:

„Arra törekedtünk, hogy az elérhető tartalom bárki számára hozzáférhető és szórakoztató legyen. Az űr bármely életkorú szerelmeseitől a keményen dolgozó tanárokig, akik új módokon próbálják a diákjaik érdeklődését felkelteni a tudomány és technológia világa iránt, reméljük, hogy mindenki talál valami kedvére valót.”

(Kép: NASA)

További cikkek a témában:

Először láthatjuk egyben a szupernehéz rakétát, amely embert visz majd a Holdra A NASA által fejlesztett, rendkívül erős Space Launch System (SLS) a tervek szerint még ebben az évtizedben embert juttatna a Hold felszínére.

Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.

Ebben a csúcstechnológiájú szkafanderben térnek majd vissza a NASA űrhajósai a Holdra A NASA 40 éve most rukkolt elő új szkafanderrel. Nem is akármilyennel, hanem ami illik a Hold kegyetlen viszonyaihoz, sőt akár a Marson is beválhat majd.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
A Hubble Űrteleszkóp lenyűgöző fotót készített a valaha talált egyik legtávolabbi Einstein-gyűrűről. Ennek a jelentősége abban áll, hogy remekül szemlélteti a tömegnek a téridőre gyakorolt tényleges hatását.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.