Japán 15 év múlva tiltja be a benzinmotoros új autók értékesítését

2020 / 12 / 29 / Rácz Tamás
Japán 15 év múlva tiltja be a benzinmotoros új autók értékesítését
Egy újabb nagy autóipari hagyományokkal rendelkező ország hirdette meg a benzinkorszak végét.

Japán 2050-re tűzte ki a teljes karbonsemlegesség elérését. A CO2-kibocsátás  csökkentése érdekében az autópiacot is radikálisan átalakítják: a kormány 2035-re hirdette meg a hagyományos, belsőégés motoros új járművek piaci forgalmazásának betiltását.

Az átállás terveit a "zöld növekedési stratégia" nevű kormányprogram foglalja össze, mely a hidrogénalapú energetika és az elektromos mobilitás infrastruktúrájának fejlesztésével kívánja felpörgetni a zöld gazdaságot. Szuga Josihide miniszterelnök kiemelt prioritással kezeli a zöld beruházásokat, a gazdaság számára lehetőséget lát benne a kilábalásra a pandémia okozta bezuhanásokból.

Az elektromos járművek elérhetőbbé válása érdekében a japán kormány meglepően pontos technológiai célokat is megfogalmazott. Szeretnék, ha 2030-ra a hajtóakkumulátorok fajlagos fogyasztói ára kevesebb mint felére esne vissza. Kutatási és beruházási támogatásokkal segítik a háttéripart abban, hogy egy évtized múlva már 10.000 jenbe (kb. 28.700 forint) vagy még kevesebbe kerüljön egy kWh beépített energiatárolási kapacitás.

A hidrogén-energetikában a cél 3 millió tonnás országos felhasználás elérése 2030-ra és 20 millió tonna 2050-re. Ez igen ambiciózus elvárás, ha abból indulunk ki, hogy 2017-ben még mindössze 200 tonna energetikai vagy mobilitási célú hidrogén hasznosult Japánban összesen.

Japán egyébként már a belsőégésű motoros korszakban is ügyelt a tisztaságra. Aki járt Tokióban, észrevehette, hogy a nagy járműforgalom dacára a levegő minősége jó és a forgalmi zaj is meglepően alacsony. Ennek oka, hogy a taxik, buszok már évtizedek óta gázüzeműek, az újabb járművek között pedig már most is rengeteg a hibrid. Kulturálisan tehát teljesen megalapozottak a kormány céljai - kérdés, hogy az ipar is lépést tud-e tartani a szoros tervekkel.

(Automotive News)

Ez is érdekelhet:

2024-ben érkezhet az Apple önvezető autója A Reuters információi szerint gőzerővel folyik az Apple Car fejlesztése, ami teljesen önvezető lesz, az újfajta akkumulátortechnológiának köszönhetően pedig sokkal hosszabb távokat tud majd megtenni egy feltöltéssel, mint a mai elektromos autók.

Az elektromos mobilitás vethet véget a SUV-mániának Amikor a hatótávolság és az energiahatékonyság kerül előtérbe, a divatot könnyen legyőzheti az észszerűség.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.