Jelentős technológiai hátrányból indulva, barkácseszközökkel kerekedtek felül a litván katonák az amerikaikon egy hadgyakorlaton

2021 / 02 / 27 / Felkai Ádám
Jelentős technológiai hátrányból indulva, barkácseszközökkel kerekedtek felül a litván katonák az amerikaikon egy hadgyakorlaton
Az Egyesült Államok az elmúlt években egyre többször működik együtt a balti országokkal védelmi szempontból.

Ennek oka, hogy a három kisebb ország – Észtország, Lettország és Litvánia – az USA helyi riválisának tekinthető Oroszország és a Balti-tenger közt helyezkedik el, és ennek okán kiemelt stratégiai jelentőséggel bírnak. Litvánia ugyan pont nem határos az oroszokkal, hanem Fehéroroszország a közvetlen szomszédjuk, de ez utóbbi azonban – jelenleg legalábbis – Oroszország szövetségese. Az Egyesült Államok és a Balti országok közt 2016 óta egyre szorosabb az együttműködés biztonsági kérdésekben: a három szóban forgó nemzet 2015 óta 504 millió dollár értékben vásárolt hadifelszerelést az USA-tól, de közben Amerika is nyújtott katonai célú támogatást, oktatást és kiképzést ezen államoknak.

A mostani hadgyakorlatban az Amerikai Hadsereg 2. zászlóalj, 8. lovasezrede játszotta az inváziós haderőt, és mint ilyen egyszerre volt létszám- és technológiai fölényben, vagyis a litvánokénál több katonával és több tankkal támadtak az országra. Velük a litván 21. Dragoon zászlóalj, egy motorizált gyalogos egység vette fel a harcot. A gyakorlat célja a litván védelem tesztelése volt. Az erőviszonyokat a litvánok szokatlan taktikával egyenlítették ki: egyrészt kisebb csoportokban küzdöttek, másrészt a felszerelésüket olyan eszközökkel egészítették ki, melyeket maguk fabrikáltak a helyi barkácsboltokban fellelhető anyagokból. Mint azt Eimantas Maslauskas, a Litván Önkéntes Erők hadnagya elmondta, a taktikájuk kifejezetten a tankelhárításra koncentrál. A címlapképen a hadnagy például éppen egy improvizált robbanószert helyez el azon az útvonalon, ahol a tankok fognak közlekedni.

Maslauskas egységének a feladata az ellenség előrenyomulásának a megakadályozása volt egy 3 kilométer hosszú szakaszon. A litvánok álcázófelszereléses katonákat, és barkácsolt robbanószereket helyeztek el az út mellett. És hogy mindez miként vált be? Az amerikaik elmondása szerint akkor sem vették észre a litvánokat, amikor épp a felettük haladtak el, és ha ez egy tényleges összecsapás lett volna, az amerikai zászlóaljat veszteségek érték volna. Hiába álltak ugyanis a számok az amerikaiak oldalán, a különös taktika eredményesen állította meg az inváziós sereg előrenyomulását. A gyakorlat végére pedig mindenki tanult valamit: a litvánok azt, hogy eredményes a kemény és kreatív megoldásokat alkalmazó kiképzésük, az amerikaiak pedig bepillantást nyertek a nem konvencionális harci taktikák világába.

(Címlapkép/nyitókép: U.S. Army/Sgt. Alexandra Shea)

További cikkek a Rakétán:

Így látja a haditechnika fejlődését egy mesterlövész A Bőrnyakúak című igaz történeten alapuló mű szerzője szerint a modern háborús technológiákból egyedül a politikusok és a vállalatok profitálnak, és hazugság, hogy a technika segít megelőzni vagy humánusabbá tenni a harcokat.  

Az USA hírszerzési igazgatója szerint Kína génmódosított szuperkatonákat fejleszt Az amerikaiak szerint Kína CRISPR-technológia segítségével faragna szuperhőst a hadsereg katonáiból.

Franciaország is bionikus szuperkatonákat fejleszt Lassan minden nagyobb hadsereg szuperkatonákat fejleszt, érkeztek erről hírek az oroszoktól, a Kínából, az USA-ból és most a franciák is bejelentették, hogy hivatalosan is elindul ez a program. Hivatalosan az emberi DNS-hez senki nem mer hozzányúlni, és az eugenika sem jöhet szóba, maradnak tehát az implantátumok.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.