Jó, de még jobb lehet - Honor Magic 6 Pro teszt

2024 / 03 / 17 / Bobák Áron
Jó, de még jobb lehet - Honor Magic 6 Pro teszt
A Honor legújabb csúcskészüléke egy minden elemében jól összerakott telefon kiemelkedő üzemidővel és a kategóriájához képest is minőségi kamerával, az AI-funkciókon viszont még lenne mit csiszolni.

Ha az elmúlt éveknek volt egyértelmű győztese a mobilpiacon, az mindenekelőtt a Honor volt: a Huaweitől 2020-ban különvált cég Kínában mára stabilan ott van a legnagyobb márkák között, olyan gyártókkal fej-fej mellett, mint az Apple, a Xiaomi, a Vivo - és újfent a Huawei is -, a tavalyi évben pedig az okostelefon-piac kismértékű visszaesése ellenére Európában is jelentősen sikerült növelniük nem csak a részesedésüket, de az eladásaikat is.

A kontinensen persze egyelőre nincs arról szó, hogy a Honor a "nagyok" pozícióját veszélyeztetné, hiszen a növekedés ebben az esetben azt jelenti, hogy 2023 utolsó három hónapjában a részesedésük 1-ről 3%-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A Canalys adataiból az is látható, hogy ez a valóságban közelebb jár a duplázódáshoz, mint a triplázódáshoz, hiszen a gyártó által eladott készülékek száma félmillióról 1,1 millióra emelkedett, de figyelembe véve, hogy ebben az időszakban Európában 3%-kal csökkentek az okostelefonok eladásai, a nagy gyártók közül pedig senki sem tudott érdemben növekedni, ez így is szép eredmény. A Counterpoint Research adataiból az is kiderül, hogy a Honor Európában már a tavalyi év harmadik negyedévében is hasonló részesedéssel (3%) rendelkezett, tehát a gyártó önálló cégként most először vált mérhetővé a kontinensen.

Hasonlóan dinamikus növekedés jellemezte a Honort a magyar piacon is: az IDC Hungary friss adatai alapján a gyártó részesedése egy év alatt 0,3-ról 1,4%-ra emelkedett, ami ugyan nem tűnik soknak, de már ezzel az eredménnyel is az ötödik legnépszerűbb márkának számítanak a meglehetősen kiegyensúlyozatlan hazai piacon.

Az európai piachoz visszakanyarodva: az nem meglepő, hogy ahogy a Samsungnak és a Xiaominak, úgy a Honornak is a megfizethetőbb, alsó- és középkategóriás telefonjai a legnépszerűbbek, az eladási adatokból viszont az is tisztán látszik, hogy az elmúlt évben a gyártó jelentősen tudta növelni a részesedését a prémium kategóriában is. Bár általános trend, hogy a prémium - és azon belül az ezer dollár feletti ultra prémium - kategóriás telefonok piaca évről-évre egyre nagyobb szeletet hasít ki a mobilpiac tortájából, a Honor ehhez képest is jelentősen felülteljesített ezen a területen, így nem kérdés, hogy a barcelonai Mobil Világkiállításon bemutatott Magic 6-széria nem csak a presztízs miatt fontos a gyártónak, hanem a növekedés további motorja is lehet a kontinensen.

Az új széria hatalmas meglepetést persze nem okozott azoknak, akik követik a mobilos híreket, hiszen a Magic 6-ot és a Magic 6 Prót Kínában már január elején bemutatták, így az egyetlen nyitva maradt kérdés az, hogy a modellszéria legerősebb, Ultimate névre keresztelt változata idén végre eljut-e Európába, vagy a korábbi évekhez hasonlóan csak Kínában fogják forgalmazni. Mivel a sorozat legerősebb tagját a Xiaomihoz hasonlóan a Honor is a többi modelltől külön, jóval később mutatja be, így erre egyelőre nem tudhatjuk a választ, az viszont biztos, hogy a Magic 6 Prónak köszönhetően így sem lesz hiányérzete annak, aki kifejezetten a Honortól szeretne olyan telefont venni, ami már minden szempontból a csúcstechnológiát képviseli.

Mondjuk ezt úgy, hogy a telefonnal való első találkozás sokaknak kisebb csalódás lehet, ugyanis a Honor az elmúlt hónapokban mindent megtett annak érdekében, hogy irreálisak legyenek az elvárásaink. Tavaly októberben például arról érkeztek hírek, hogy a telefont a tekintetünkkel is tudjuk majd irányítani, erre pedig a gyártó még egy lapáttal rátett, amikor a barcelonai Mobil Világkiállítás előtt azzal promózta a telefont, hogy a vállalkozó kedvű jelentkezők a készülék képernyőjét nézve irányíthattak egy autót. Eközben arról is lehetett hallani, hogy a Magic 6 Pro a LLaMA-2 nagy nyelvi modellt fogja használni a kérdéseink megválaszolására, ami már csak azért is nagyon izgalmas hír volt, mert a Meta által kifejlesztett mesterséges intelligenciával mindezidáig még sehol sem találkozhattunk felhasználói környezetben. Nos, ezekből a hírekből egyelőre semmi sem valósult meg, noha a telefon kétségkívül rendelkezik AI-funkciókkal, és bizonyos helyzetekben azt is érzékeli, ha a kijelzőt nézzük.

Ez utóbbit a Honor intelligens érzékelésnek nevezte el, és jelenleg négy funkciót támogat:

  • a telefon érzékeli, ha elfordítjuk a fejünket, és ennek megfelelően automatikusan forgatja a kijelző képét,
  • függetlenül attól, hogy milyen időtartamot állítottunk be, a képernyő bekapcsolva marad, amíg nézzük,
  • a csörgés hangerejét ránézéssel is csökkenthetjük,
  • és az always-on-displayt is aktiválhatjuk pusztán azzal, ha ránézünk a telefonra.

Az intelligens érzékelés a jövőben várhatóan további funkciókkal is bővül majd, a Honor ígérete szerint telefonhívásokat fogadhatunk és üzeneteket is megnyithatunk majd egy pillantással, de akár az ébresztőt is kinyomhatjuk pusztán azzal, hogy ránézünk a telefonra.

Mágikus kapszula a kijelzőben

A telefon kijelzőjére nem lehet panasz, a 6,8 colos, 2800x1280 pixeles felbontású LTPO OLED panel képminőségben maximálisan hozza, amit a csúcskategóriától elvárhatunk, és a fényereje is kitűnő. A Honor szerint HDR tartalmak lejátszása közben a kijelző fényereje elérheti az 5000 nitet, míg normál körülmények között legfeljebb 1600 nites fényerővel világít, ami szintén kiemelkedő értéknek számít. Persze a fényerő önmagában nem minden, a Samsung Galaxy S24 Ultra kijelzője például erős napsütésben láthatóan kevésbé tükröződik, de ettől függetlenül a Magic 6 Pro is magasan átlagon felül teljesít ebben a tekintetben. A Honor 4320Hz-es impulzusszélesség-modulációval (PWM) is ellátta a kijelzőt, amit ők fénytompításnak neveznek, de a villogáscsökkentés talán kifejezőbb lenne, hiszen itt arról van szó, hogy a kijelző csökkenti a LED-ek működéséből fakadó, szabad szemmel nem érzékelhető villogást, így az kevésbé terheli a felhasználók szemét.

A kijelzővel kapcsolatban az egyik legnagyobb újdonság, hogy a Honor átvette az iPhone-ok egyik fontos jellegzetességét, amit Magic Capsule névre kereszteltek el. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy ha egy alkalmazásból elnavigálunk, akkor a szelfikamera modulja körüli rész egy kis lebegő ablakká alakul át, és itt fut tovább az alkalmazás, így az akkor is mindig elérhető, ha közben éppen mást csinálunk a telefonon. Ezt a funkciót jelenleg csak nagyon kevés alkalmazás támogatja, nekünk például csak a zenestreaming-szolgáltatásoknál és az ébresztőnél sikerült előcsalnunk, de elég valószínűnek tartjuk, hogy a Honor a későbbiekben több alkalmazásra is kiterjeszti majd a funkciót.

A Magic Capsule részben ugyanabból az okból került a telefonba, mint az iPhone esetében a Dinamikus Sziget, vagyis ha már az előlapi kameramodul úgyis nagy helyet foglal, akkor megpróbálták ezt valahogy dizájnosabbá tenni. A Magic 6 Pro esetében a kameramodul méretét az indokolja, hogy a szelfikamera mellett egy ToF 3D szenzort is találunk benne, aminek köszönhetően a készülék még más csúcskategóriás telefonokhoz képest is kiválóan ismeri fel az arcunkat. A telefonnak az sem okoz gondot, ha tök sötétben és napszemüvegben akarjuk arcazonosítással feloldani a képernyőzárat, és mivel ehhez a megoldáshoz egy átlagon felüli kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó is társul, így elmondható, hogy biometrikus azonosítás szempontjából a Magic 6 Pro jelenleg az egyik legjobb választás.

Hangsúly a részleteken

A biometrikus azonosítás közel sem az egyetlen, amiben a Magic 6 Pro kitűnőre vizsgázik: a Honor mérnökei érezhetően igyekeztek olyan telefont alkotni, ami nem csak a fontosabb funkciókban állja meg a helyét a nagyok között, de az iPhone-hoz vagy a Samsung Galaxy S-szériás telefonjaihoz hasonlóan az apró részletek is mind a helyükön vannak, így összességében egy olyan telefont kapunk, ami sokkal gyakrabban okoz örömet, mint bosszúságot. Hogy kinek mi számít fontosnak egy telefonnál, az persze sokszor teljesen egyedi szempontokon is múlik, de azt biztosan ki tudjuk jelenteni, hogy a Magic 6 Prón más telefonokhoz képest meglehetősen könnyű pontosan gépelni, a sztereó hangszórója pedig egyértelműen a legjobbak között van, nagyjából fej-fej mellett a Galaxy S24 Ultrával.

Az imponáló tartalomhoz legalább ennyire imponáló megjelenés is társul. A Honor megtartotta a Huaweitől megörökölt dizájnelemeket, mint például a szélein enyhén lekerekített kijelző vagy a hátlapi kamerarendszer köralakú modulja, amelyeknek köszönhetően a Magic 6 Pro esztétikailag is élményszámba megy. A telefon a jókora mérete ellenére meglehetősen könnyen kezelhető, emellett sok más telefonnal ellentétben a hátlapján egyáltalán nem látszanak meg az ujjlenyomatok, így akik bíznak a Honor által fejlesztett nanokristály védőüvegben (aminek strapabírását inkább nem próbáltuk ki), azok akár tok nélkül is használhatják a készüléket.

Üzemidőben nincs párja

Bár a dizájn nem elhanyagolható szempont egy olyan eszköz esetében, ami gyakorlatilag 0-24-ben a kezünkben van, a felhasználók többségének azért valószínűleg fontosabb tényező a választásban, hogy a Magic 6 Pro egészen kiemelkedő üzemidővel rendelkezik. A gyártó ennél a készüléknél egy vadonatúj, második generációs szilícium-szén akkumulátortechnológiát alkalmazott, aminek nagy előnye, hogy mivel a szilícium nagyjából tízszer annyi lítiumot képes tárolni egységnyi területen, mint a hagyományos lítium-ion akkumulátoroknál anódként alkalmazott grafit, ezért az akkumulátor kapacitásának növekedése nem jár együtt a méret növekedésével. A Magic 6 Próban ennek köszönhetően egy 5600 milliamperórás akkumulátort találunk, ez pedig jelentősen meg is érződik a telefon üzemidején. Hagyományos használat során, a kijelzőt adaptív képfrissítéssel és nagyjából 60%-os fényerővel használva a telefon akkumulátora öt óra alatt, egy óra használattal mindössze 8%-ot merült, ami azt jelenti, hogy az átlagos felhasználói szokásokat figyelembe véve, vagyis nagyjából napi öt óra képernyőidővel számolva a telefon mindössze 38%-ot merül a nap végére. Ez összességében 63 órás, vagyis több mint két és fél napos üzemidőt jelent, ami egy rendkívül kiemelkedő értéknek számít.

A telefont vezetékkel 80, vezeték nélkül pedig 66 wattal lehet tölteni, előbbi megoldással a gyártó szerint mindössze 40 percbe telik feltölteni az 5600 milliamperórás akkumulátort. Mivel a Samsunghoz és az Apple-höz hasonlóan már a Honor sem ad töltőt a telefonjaihoz, így nem tudtuk kipróbálni, hogy ez mennyire fedi a valóságot, mindenesetre abból kiindulva, hogy egy 40 wattos töltővel is mindössze 53 percbe telt feltölteni a telefont, elég valószínű, hogy a gyári töltővel valóban meglett volna a 40 perces szintidő.

A teljesítményre nem lehet panasz

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a legújabb Snapdragon 8 Gen 3 processzorral és 12 GB LPDDR5X RAM-mal érkező telefon teljesítmény szempontjából a közvetlen élmezőnyben van, az általunk lefuttatott benchmark tesztek alapján (Antutu v10, Geekbench 6, 3DMark) ebben a tekintetben szinte tökéletesen megegyezik a szintén ugyanilyen processzorral ellátott Xiaomi 14-gyel és a Samsung Galaxy S24 Ultrához képest sem tapasztaltunk jelentős különbséget. Hogy ez a Magic 6 Pro szempontjából előny vagy hátrány, az már nézőpont kérdése, hiszen az azért nem kérdés, hogy ha valakinek a puszta teljesítmény számít, akkor a Magic 6 Prónál jóval olcsóbban is talál olyan telefont, ami ugyanezt a szintet hozza, igaz, a Xiaomi 14 esetében például ez bizonyos esetekben együtt jár egy olyan melegedéssel, amihez hasonlót a Honor telefonjánál nem tapasztaltunk. Fontos megjegyeznünk, hogy ahogy az ma számos telefonnál előfordul, a Honor Magic 6 Pro akkumulátor-beállításainál is találunk egy külön teljesítmény módot, ami alapból ki van kapcsolva, vagyis ha valaki szeretné kiaknázni a telefon hardverében rejlő teljes potenciált, annak ezt manuálisan kell beállítania - ebben az esetben viszont előfordulhat, hogy a készülék üzemideje valamivel gyengébb lesz annál, mint amit fentebb részleteztünk.

A kamerát az AI sem tudja elrontani

A Honor nagy hangsúlyt fektetett a hátlapi kamerarendszerre, ami a tavalyi modellhez képest jelentősen átalakult. A főkamera maradt 50 megapixeles, és természetesen nem hiányoznak az olyan funkciók sem, mint az optikai képstabilizátor vagy a lézeres autofókusz, ugyanakkor nagy különbség, hogy az objektív állítható apertúrát kapott, így annak rekeszértéke f/1.4 és f/2.0 érték között fizikailag is állítható. A nagy látószögű kamera szintén maradt 50 megapixeles, ellenben a telefotó kamera felbontása jelentősen megnőtt, a tavalyi 50 helyett idén már 180 megapixeles kamerát találunk a telefonban. Bár a periszkópos telefotó lencse optikailag csak 2,5-szörös zoomra képes, a rendkívüli felbontásnak köszönhetően mégis akár 100x-os zoommal is fotózhatunk vele, ezt pedig a Honor szoftveresen, AI-megoldásokkal is erősen megtámogatta.

A telefon főkamerája egyértelműen a jobbak közé tartozik, a fotók színhűsége, részletessége és dinamikatartománya is kifejezetten jónak számít, emellett három előre beállított képprofilt (természetes, friss és autentikus) is kapunk, amelyek jellemzői jelentősen eltérnek egymástól. A készülék a portréfotók terén is jól teljesít, igaz, a legnagyobb rekeszértéket beállítva néha problémát okoz neki a téma és a háttér pontos elkülönítése, de kisebb rekeszértéknél ezzel a jelenséggel nem találkoztunk. Ahogy említettük, a telefon a képek utómunkálatában nagyon erősen támaszkodik a mesterséges intelligenciára, ami azt jelenti, hogy a képek néha festményszerűvé válnak, ez azonban leginkább csak akkor válik láthatóvá, ha nagyobb zoommal fotózunk. Tapasztalataink szerint a telefotó kamera nagyjából 20x-os zoomig használható nyugodt szívvel, efölött a képek gyakran értékelhetetlenné válnak, ahogy az AI igyekszik feljavítani a képminőséget. A 180 megapixeles telefotó kameráról egyébként nagyjából ugyanazt tudjuk elmondani, mint a főkameráról, mind dinamikatartományban, mind a színek visszaadásában kifejezetten jónak számít, emellett mindhárom kamerára egyaránt jellemző, hogy éjszaka is kifejezetten látványos világos, részletgazdag képek készíthetők velük. Bár a nagy látószögű kamerával készült képekbe belenagyítva látható, hogy éjszaka már érezhetően romlik a képminőség, de a telefotó kamerával például még a 2,5x-es optikai zoomon felül, nagyjából 5x-ös zoommal is szinte minőségromlás nélkül fotózhatunk. A kamerarendszer egyetlen gyengébb pontja, hogy videót csak 4K-s felbontásban készíthetünk vele, noha a legtöbb konkurens modellnél mostanra már a 8K-s felbontás is rendelkezésre áll.

Nem tudunk hasonlóan szép dolgokat mondani a telefon előlapi kamerájáról. Bár az 50 megapixeles szelfikamera ideális fényviszonyok között valóban kifejezetten jó fotókat készít, kevésbé ideális fényviszonyok esetén (például sötétebb környezetben vagy ellenfényben) gyorsan kiderülnek a gyengeségei, ezt pedig a nagy felbontás sem tudja ellensúlyozni.

A mesterséges intelligencia forradalmát ne itt keressük

Ahogy korábban említettük, a Honor az Android 14-re épülő MagicOS 8 rendszerbe néhány mesterséges intelligencia funkciót is becsempészett, noha egyelőre kérdéses, hogy ezek egy átlagos felhasználó számára mennyire lesznek hasznosak a hétköznapokban. Az egyik ilyen a Varázsportál névre keresztelt funkció, amely lehetővé teszi, hogy egy mozdulattal, a kijelölt szöveget, képet vagy videót a kijelző széle felé húzva osszuk meg azokat más alkalmazásokkal. Szövegek esetében például a jegyzetalkalmazás mellett a Gmail, a Facebook valamint a Google Maps ugrik fel, így könnyedén rákereshetünk például egy címre vagy menthetünk el egy szöveget; képeknél a Gmail és a jegyzetek mellett a Google képkereső és az eBay ugrik fel, míg videóknál a Youtube-ot dobja fel a telefon. A mesterséges intelligencia itt abban nyilvánul meg, hogy a varázsportál a gyártó szerint képes lesz megtanulni a felhasználó szokásait, így azokat az alkalmazásokat fogja javasolni, amiket bizonyos feladatokra a leggyakrabban használunk.

Az egyik legérdekesebb újdonság a Varázslatos Szöveg névre keresztelt megoldás, ami a képeken szereplő feliratokat képes automatikusan felismerni, majd ezekre rányomva azonnal ki is másolhatjuk őket. Ez a funkció tapasztalataink szerint egészen jól működik, a telefon még 100x-os zoommal készült, meglehetősen elmosódott képeknél is egészen kis hibaszázalékkal tudta megtippelni, hogy milyen szöveg szerepel a képen. Bár egy átlagos felhasználónak erre a funkcióra minden bizonnyal nem lesz napi szinten szüksége, nem nehéz belátni, hogy amikor mégis szükségünk van rá, akkor rengeteg időt takaríthat meg nekünk azzal, hogy nem kell a képeken szereplő információkat egyesével legépelnünk.

Szintén a MagicOS 8 újdonsága a Magic Ring névre keresztelt funkció, ami az ökoszisztémaépítés jegyében a Honor-eszközök közötti együttműködést teszi könnyebbé, például lehetővé teszi, hogy az egyik eszközön megkezdett feladatot egy másik készüléken folytassunk, a telefonunkra érkező hívásokat a táblagépünkön is fogadhassuk vagy egyszerre több eszközt kezeljünk ugyanazzal a billentyűzettel és egérrel.

Bár a Honor elsősorban az AI funkciókat emelte ki a telefon kommunikációjában, a Magic 6 Pro valódi ereje nem ebben rejlik. A gyártó érezhetően minden részletre odafigyelt a telefon összerakásakor, így bármilyen szempont is legyen a legfontosabb egy telefon kiválasztásakor, biztosak lehetünk benne, hogy a Magic 6 Próval nem lövünk bakot. Ezt sikerült még megspékelniük olyan, nagyjából minden felhasználónak egyaránt fontos funkciókkal, mint a kiváló üzemidő vagy a kiemelkedő fotós képességek, így a felhasználóknak igazából csak azt kell mérlegelniük, hogy a gyártó által garantált négy generációnyi operációs rendszer frissítés és négyévnyi biztonsági frissítés manapság még elegendő-e egy több mint félmillió forintos telefonnál.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Megérkezett az egyik legolcsóbb idei csúcstelefon A Xiaomi 14 számos területen fejlődött az elődjéhez képest, 400 ezer forintos árával pedig ez az egyik legolcsóbb telefon, ami megkapta a Qualcomm legerősebb, Snapdragon 8 Gen 3 processzorát. A kellemesen kicsi készülék emellett is tele van olyan funkciókkal, amiket jellemzően csak a drágább telefonok tudnak, többek között WI-FI 7-et, 90 wattos gyorstöltést, lézeres autofókuszt és LTPO OLED kijelzőt is találunk benne, de ebben az árkategóriában a 12 GB RAM és 512 GB tárhely is ritkaságnak számít.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.