Jöhetnek a génszerkesztett macskák, amik nem okoznak allergiát

2022 / 03 / 29 / Bobák Áron
Jöhetnek a génszerkesztett macskák, amik nem okoznak allergiát
Felmérések szerint a világ népességének mintegy 10-20 százaléka allergiás a kutyákra és a macskákra, de utóbbiak esetében a megoldás már úton van.

Bár a közvélekedés szerint a macskaallergiát az állatok szőre okozza, ez technikailag nem teljesen igaz: az immunrendszer túlzott, tüsszögést, orrfolyást, bőrirritációt vagy akár nehézlégzést okozó reakciójáért az esetek mintegy 90%-ban a Fel d 1 fehérje a felelős, amely megtalálható a macskák nyálában, és innen kerül át a szőrükre is, miközben tisztogatják magukat. A nagy mennyiségben elhullajtott szőrről a fehérje már könnyen átkerül a házi porra is, ami egyenes utat jelent neki az emberi szervezet felé.

Ahogy arról a Gizmodo beszámolt, a virginiai InBio vállalat nemrég egy új módszer elméleti alapjait dolgozta ki, amellyel állításuk szerint úgy lehet kikapcsolni a fehérje termelődését a macskák szervezetében, hogy az semmilyen negatív mellékhatást nem okoz az állatoknál. A hétfőn megjelent tanulmány szerint ehhez a kutatók a CRISPR génszerkesztési eljárást használták, aminek megalkotásáért feltalálói, Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna 2020-ban kémiai Nobel-díjat kaptak.

Lehet egy gyereknek kettőnél több biológiai szülője? A nem is olyan távoli jövőben talán igen Negyven év múlva teljesen tudatosan választhatjuk majd ki, hogy a születendő gyermekünk milyen biológiai jellemzőkkel rendelkezzen, és az sem lesz probléma, ha valaki hetvenévesen szeretne gyereket vállalni - állítja Amy Webb jövőkutató.

A kutatók ötven különböző házi macska DNS-ét elemezték ki, és sikerült olyan régiókat azonosítaniuk a Fel d 1 fehérjét termelő géneknél, amelyek alkalmasak lehetnek a beavatkozásra. Amikor a házi macskák génjeit összevetették a vadmacskáktól vett mintákkal, azt is sikerült megállapítaniuk, hogy azok nagyfokú eltéréseket mutatnak, ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy a Fel d 1 fehérje nem játszik fontos szerepet a macskák biológiájában, vagyis a fehérje termelődésének leállása nem fog mellékhatásokat okozni. A kutatócsapat ezután CRISPR-rel végzett módosításokat a macskákból származó sejteken, amivel sikerült megerősíteniük, hogy a módszer valóban alkalmas arra, hogy a fehérjét kivonják a forgalomból, mégpedig úgy, hogy az eljárás a célterületen kívül nem okoz elváltozásokat.

A kutatók szerint ezek az eredmények igazolják, hogy a Fel d 1-et termelő gének inaktiválása valóban hatásos módszer arra, hogy megszabaduljanak a nem kívánt allergénektől, ezt pedig a jövőben macskákon elvégzett kísérletekkel is igyekeznek majd megerősíteni.

Ahogy a Gizmodo megemlíti, a macskák "allergiamentesítésére" más kísérletek is folyamatban vannak, a Purina állateledel-gyártó által kifejlesztett LiveClear termékek például egy 2020-ban elvégzett kísérlet alapján képesek eltávolítani a Fel d 1 fehérjéket a macskák szájából, így három hét után 47 százalékkal csökkent a szőrükben található allergének mennyisége. Más kutatók olyan vakcinát fejlesztenek, ami a macskák immunrendszerét programozza arra, hogy csökkentse a Fel d 1 fehérje szintjét a szervezetükben, ugyanakkor a legjobb megoldás nyilvánvalóan az lenne, ha sikerülne teljesen eliminálni a fehérjét.

(Borítókép: Ricardo L/Unsplash)

Már 'készülnek' a génmódosított, a klímaváltozásnak ellenálló tehenek Ausztrál zoológusok nemrégiben egyedülálló megközelítést alkalmaztak a probléma megoldására: génmódosítással próbálták megváltoztatni a tehénszőr színét, és ellenállóvá tenni az emlősöket a klímaváltozással szemben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.