Lehet egy gyereknek kettőnél több biológiai szülője? A nem is olyan távoli jövőben talán igen

2022 / 01 / 14 / Bobák Áron
Lehet egy gyereknek kettőnél több biológiai szülője? A nem is olyan távoli jövőben talán igen
Negyven év múlva teljesen tudatosan választhatjuk majd ki, hogy a születendő gyermekünk milyen biológiai jellemzőkkel rendelkezzen, és az sem lesz probléma, ha valaki hetvenévesen szeretne gyereket vállalni - állítja Amy Webb jövőkutató, aki a Washington Postnak adott hosszabb interjúban tárta fel, hogyan változtathatja meg a génszerkesztés a világot.

A Future Today Institute vezérigazgatója a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a génszerkesztés elterjedésével a jövőben akár az is lehetségessé válhat, hogy egy gyerek génjeit több szülőtől ollózzák össze, így az számos ember biológiai jellemzőit fogja magában hordozni. A CRISPR/Cas9 technológia emellett szerinte arra is lehetőséget biztosít majd, hogy az emberek a jelenleg általánosnak számítónál jóval későbbi életkorban válhassanak szülővé.

A CRISPR génszerkesztési eljárást 2012-ben mutatta be Jennifer Doudna és Emmanuelle Charpentier, akik 2020-ban a kémiai Nobel-díjat is megkapták a tudományos munkájukért. A prokarióták immunrendszerén alapuló eljárás lényege, hogy egy RNS-szakaszt a sejtbe juttatva a megfelelő helyen tudják elvágni a DNS-t, ami lehetőséget termet a gének minden eddiginél pontosabb módosítására. Az új eljárást az elmúlt tíz évben számtalan területen kezdték el alkalmazni, többek között a klímaváltozásnak jobban ellenálló tehenekkel is kísérleteztek, valamint olyan búzát is alkottak, amely csökkentett mértékben tartalmaz egy potenciálisan rákkeltő anyagot. Kínában az eljárást már embereken is tesztelték, 2018-ban ugyanis olyan ikrek születtek az országban, akinek a DNS-éből mesterségesen eltávolították a CCR5 gént, hogy immunissá tegyék őket a HIV-vírusra. Ahogy arról azóta több lap is beszámolt, elképzelhető, hogy a kutatók ezzel akaratlanul az újszülöttek tanulási képességeit is feljavították, ugyanis későbbi egérkísérletek igazolták, hogy a CCR5 gén kikapcsolása javítja az agy regenerálódóképességét egy stroke után, és általában is jobb tanulási képességeket biztosíthat.


Amy Webb a 2019-es Relevance konferencián (Fotó: Rich Polk/Getty Images for Xandr)

Az elmúlt években ugyanakkor többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a génszerkesztés nem csak csodaszer, de veszélyes fegyver is lehet, ami a Gattaca utópisztikus világát hozhatja el a valóságba. John Ratcliffe, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének igazgatója például 2020-ban a Wall Street Journalban megjelent cikkében azt állította, hogy Kína már a katonákon is kísérletezik az eljárással, hogy szuperkatonákat hozzanak létre.

Webb szerint ugyanakkor egyelőre nincs ok az aggodalomra. Arra a felvetésre, hogy bizonyos körök visszaélhetnek a génszerkesztés nyújtotta lehetőségekkel, a kutatónő úgy válaszolt, hogy bár biztosan lesznek országok, akik megpróbálják önös célokra felhasználni a technológiát, a lehetséges hátrányok mégis eltörpülnek az előnyökhöz képest. "Az a lehetőség, hogy a teherbe esést könnyebbé tehetjük azok számára, akik nagyon szeretnének szülőkké válni, mindenképpen üdvözlendő. Jelenleg egy gyerek fogantatása nagyban a szerencsés véletlenen, vagy a pénzügyi lehetőségeken és a mesterséges megtermékenyítés sikerességén múlik. Sokkolóan nehéz 2022-ben gyereket csinálni, pedig ennek nem kéne így lennie" - mondja.

A Gattacával kapcsolatos párhuzamok nem csak a génszerkesztés kapcsán bukkantak fel az utóbbi években. Emlékezetes, hogy 2019-ben a Genomic Prediction nevű cég bejelentette, hogy már a megtermékenyítés előtt képesek jelezni, hogy a születendő gyerek milyen öröklődő betegségeket és genetikai tulajdonságokat fog örökölni, így többek között a cukorbetegség, a szívroham vagy a különböző ráktípusok átlagosnál magasabb kockázatát is ki tudják szűrni. Sok kutató ugyanakkor sarlatánsággal vádolta meg az amerikai céget, és azt állították, hogy a tudomány még nem tart ott, hogy ezeket a dolgokat megbízhatóan előre tudják jelezni.

Webb az interjúban ezen kívül is számos érdekes dologról osztotta meg a nézeteit, kiderült például, hogy véleménye szerint az 5G elterjedése, és az ennek folyományaként megjelenő nagy mennyiségű új internetező még fontosabb piaccá fogja tenni Kínát a multinacionális vállalatok szemében. A kutató megerősítette azt a korábbi állítását is, hogy 2031-re az okostelefonok kora leáldozik, arra pedig, hogy mi aggasztja jelenleg a leginkább, azt válaszolta, hogy a blokklánccal, NFT-kel és a decentralizációval együtt megjelenő újfajta haktivizmus súlyos problémákat okozhat a következő években - bár hogy hogyan, azt nem fejtette ki bővebben.

(Borítókép: Isaac Quesada/Unsplash)

Életre kel a Gattaca, jöhetnek a genetikailag tökéletes emberek - ígéri egy amerikai cég A Genomic Prediction szerint már a megtermékenyítés előtt meg tudják mondani, ha a születendő gyerek túl alacsony vagy buta lenne.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.