Jövőre emberi hamvakat szállító űrhajó indul a Holdra, és van még eladó helyjegy a fedélzetén

2020 / 11 / 22 / Justin Viktor
Jövőre emberi hamvakat szállító űrhajó indul a Holdra, és van még eladó helyjegy a fedélzetén
Jövőre egy küldetés során emberi maradványok kapszuláit viszik majd a Hold felszínére, hogy azokat új típusú, űrben keringő kegyeleti emlékhelyként helyezzék el. Jegyet is lehet venni a hajóra, az űr-temetkezés üzlet beindult.

A Celestis “orbitális kegyeleti társaság” 2021 júliusi küldetésének részeként indítja el “Luna 02” nevű programját a Hold “Lacus Mortis” nevű régiójába - számolt be róla a Space.com. A fedélzeten a hamvasztás után megmaradó emberi maradványok és DNS-minták lesznek, a megemlékezés futurisztikus módjaként az érintett halottak tiszteletére.

A pittsburghi székhelyű Astrobotic vállalat Peregrine Mission One NASA küldetését a United Launch Alliance Vulcan Centaur rakéta tetején indítják majd a floridai Cape Canaveral-ról, és a Hold északkeleti részén landol.

A maradványok híres tudósoktól, tanároktól, íróktól, például Arthur C. Clarke-tól, az Űr-Odüsszeia könyvek sci-fi szerzőjétől származnak. Az utasok között található Mareta West néhai geológus, aki az első legénységgel rendelkező Hold-misszióhoz segített kiválasztani a leszállóhelyet.

A hírességeken kívül bárki helyet kaphat a rakományban, aki hajlandó fizetni a 12 500 dolláros (3,8 millió forint) jegyet, vagy így szeretne  megemlékezni a szeretteiről.


A piros kör a Lacus Mortist jelöli, azt a Hold északkeleti részén található területet, ami az Astrobotic Peregrine leszállóhelye lesz az első holdi küldetés során. (Kép: Celestis, Inc.)

A Celestisnek nem ez az első hasonló megmozdulása, korábban már az űrbe juttatták Pikachu, egy cukorbetegségben elpusztult házimacska hamvait is a Celestis Pets szolgáltatáson keresztül. Más cégek, köztük az Elysium, emberi maradványokat állított pályára egy mindössze tíz centiméteres Cubesat műholdban. Charles Chafer, a Celestis vezérigazgatója szerint az új szolgáltatás az emberi kultúra kiterjesztése az egész kozmoszra.

"A Luna 02 küldetés és az azt követő Celestis Luna küldetések megemlékeznek azokról, akik kézzelfoghatóan hozzá akarnak járulni az emberiség folyamatos kutatási erőfeszítéseihez és az űr békés hasznosításához" - mondta Chafer. "Ahogy az emberiség átlépi a bolygó határait, különösen helyénvaló, ha rituáléinkat, ünnepeinket és emlékműveinket is magunkkal vigyük."

(Forrás: Space Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A NASA bejelentette hogy egyenletesen eloszló vizet találtak a Holdon

Miért fontos a víz a Holdon, és mik vele a NASA tervei?

A NASA 2024-ben nőt küld a Holdra, az Artemis III. program keretein belül

A NASA komoly összegekért venne holdkőzeteket magánvállalatoktól

A Jupiter Europa nevű holdja zölden világíthat a sötétben


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.