Jövőre már szárnyalhat a Szexbomba, a hiperszonikus repülő

2021 / 10 / 30 / Felkai Ádám
Jövőre már szárnyalhat a Szexbomba, a hiperszonikus repülő
A kanadai vállalat gépét tényleg Sexbomb-nak nevezik, és már 2022-ben hasíthatja az eget, hogy tesztelje az űrrepülőkbe szánt hajtómű prototípusát.

A kanadai Space Engine Systems (SES) fejest ugrana az űrturizmusba, illetve a hiperszonikus repülés egyéb felhasználási területeire is akadnak ötleteik a sajtóközlemény alapján. Az mindenesetre biztos, hogy a hiperszonikus utazás jelenleg (igaz, elsősorban a katonai alkalmazás miatt – lásd lentebb) forró téma, ám a cég ezt még a biztonság kedvéért egy extravagáns névvel is megfejelte – a Sexbomb nevű eszköz ugyanis jövőre teszteli a SES hajtóművének a prototípusát.

Új fizikai törvényszerűségeken alapulhatnak az orosz hiperszonikus fegyverek Legalábbis erre utalt Jurij Boriszov, orosz miniszterelnök-helyettes. Kína pedig előrébb jár a hiperszonikus eszközök fejlesztésében, mint azt az USA eddig feltételezte – úgy tűnik, elérkezett a nagyhatalmak közt a hiperszonikus fegyverkezési verseny korszaka.

A hajtóművet űrrepülőbe szánják, mivel a terveik szerint 2025-től már utasokat is szállítanának méghozzá az űrturizmusra jellemző jegyárak harmadáért, hogy – mint mondják: mind több kanadai követhesse William Shatner példáját, mint igazi űrhajós. William Shatner, aki még a legelső Star Trek sorozatban alakította a híres Kirk kapitányt, repüléséről korábban mi is írtunk – a 90 éves színészt Jeff Bezos cége, a Blue Origin repítette a magasba.

Azonban még ezelőtt tesztelni kell a hajtóművet, ami a következőképp menetrend szerint fog történni: a cég a Szexbombát egy magaslégköri ballonnal szállítja fel 33,5 km-es magasságba, ahol szabadesésel felgyorsul 1,8 Mach sebességre, ezután bekapcsol a DASS hajtómű, melynek segítségével 17 km magasságban eléri az áhított 5 Machot, vagyis a hangsebesség ötszörösét – tehát a hiperszonikus sebességet, és onnan fog visszasiklani. A hajtómű többféle üzemanyagot is használ a cég honlapja szerint: egyrészt valamiféle nem mérgező folyadékot, másrészt szilárd hajtóanyagot is. A tesztet egyébként az idei évre tervezték, de ez az engedélyeztetési folyamatok miatt átcsúszott 2022-re. A teszthez a SES a Manitoba Lynn Lake Airporttal működik együtt, a Sexbomb ide is fog visszatérni, miután elérte a hiperszonikus sebességet.

A Sexbomb a vállalat két további gépéhez jelöli ki az utat: a HELLO–1 és a HELLO–2 mind helyből felszálló űrhajók, melyek többször is felhasználhatóak. A HELLO–1 hiperszonikus sebességgel szárnyal 100 km-es magasságban, és alacsony Föld körüli pályájára szállít turistákat, míg a HELLO–2 képes eljutni akár a Hold felszínéig is.

A vállalat egyébként abban reménykedik, hogy a hiperszonikus technológia megnyitja az utat egyéb innovációk előtt is az űrturizmuson túl, például egy ilyen eszközzel az átültetéshez szükséges, adott esetben a páciens életét megmentő szervek félóra alatt elszállíthatóak Torontóból Edmontonba. Függetlenül attól, hogy mi valósul meg mindebből, azért a hiperszonikus technológia kapcsán elmondhatjuk, hogy bárcsak mindenki inkább Szexbombákat csinálna, mint katonai robotrepülőt.

(Címlap- és borítókép: spaceenginesystems.com)

További cikkek a témában:

Történelmi jelentőségű a hiperszonikus, „lélegző” rakétának a sikeres tesztje A szuperszonikus fegyverek után elérkezhet a hiperszonikus fegyverek kora.

Besült az amerikai hadsereg hiperszonikus fegyvertesztje Az USA-nak a legutóbb nem jött össze, ami a két rivális nagyhatalomnak – Kínának és Oroszországnak – igen: hogy sikeresen teszteljen egy hiperszonikus fegyverrendszert.

A világ leggyorsabb újrafelhasználható hiperszonikus repülőgépét már jövőre tesztelhetik A Quarterhorse Mach 5-ös, vagyis több mint 6000 km/h-s sebessége kilencven percre rövidíti le a New York Párizs távot, és első, vezető nélküli prototípusát hamarosan tesztelhetik az Egyesült Államok Légierejének finanszírozásával.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.