Történelmi jelentőségű a hiperszonikus, „lélegző” rakétának a sikeres tesztje

2021 / 09 / 30 / Felkai Ádám
Történelmi jelentőségű a hiperszonikus, „lélegző” rakétának a sikeres tesztje
A szuperszonikus fegyverek után elérkezhet a hiperszonikus fegyverek kora.

Rengetegen kísérleteznek hiperszonikus fegyverekkel, elsősorban rakétákkal, ami érthető is, és ha ezek sikeresen lennének integrálhatóak harci eszközként, az akkora ugrást jelentene, mint a második világháború után igazán elterjedő szuperszonikus fegyverek megjelenése. A hiperszonikus eszközök legalább a hangsebesség ötszörösével haladnak, és ezért a hagyományos elhárítórendszerek rakétái nem tudják ezeket utolérni, ráadásul még robbanófej sem feltétlen kell hozzájuk – pusztán a sebességből adódó kinetikus energia pusztító hatású. Egy ilyen fegyver esetén a végső cél mégsem elsősorban a szóban forgó sebességküszöb elérése, hanem a gyakorlati alkalmazhatóság.

A legtöbb hiperszonikus rakéta ugyanis úgy működik, mint egy sima rakéta – feljut a magasba, majd onnan a gravitációt kihasználva gyorsul az észvesztő sebességre. Mindez kutatási célzattal nem is probléma, a harci alkalmazhatósága ennek az eljárásnak ugyanakkor már hagy maga után némi kívánni valót. Egy ilyen eszköz ugyanis relatíve könnyen detektálható, nehéz és a hatótávja sem túl nagy. A kutatások épp ezért elindultak egy másik irányba is: az úgynevezett „lélegző” rakéták felé, amely bizonyos aerodinamikai problémák megoldása után az összes imént említett hátulütőt kiküszöbölné.

2021. szeptember 20-a pedig azért fontos dátum a hiperszonikus fegyverek szempontjából, mert az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) sikeresen tesztelt egy ilyen eszközt, amit egy repülőgép szárnya alól indítottak. A prototípus a részleg által indított program, a Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) keretében került kifejlesztésre két vállalat tavaly aláírt együttműködésében: a lélegző rakétát a Raytheon Technologies építette, míg a scramjet (supersonic combustion ramjet) hajtóművet a Northrop Grumman. A scramjet egyébként mozgó alkatrészek nélküli hajtómű, mely mintegy összepréseli a száguldás közben beérkező levegőt majd ezt szénhidrogén tüzelőanyaggal elegyíti, majd a gyorsan áramló levegőt begyújtja, amely így a hangsebesség ötszörösénél is gyorsabban hajtja meg a rakétát. Ennek következtében a HAWC a leginkább az oxigéndús környezetben működik, ahol a sebessége és a manőverezhetősége (ez ugye nincs meg a hagyományos, magasból alázuhanós megoldásnál) miatt jóval nehezebben érzékelhető az ellenséges rendszerek számára.

Szeptember 20-án a teszt több lépcsőből állt – többek közt: sikeres leválás a repülőgépről, a gyorsító beindítása, majd ezt követően a gyorsító leválása és a hajtómű beindítása, végül pedig maga a repülés hiperszonikus sebesség mellett. Ezek az elsődleges célok mind teljesültek, amit követően sem a DARPA-nál, sem az érintett cégeknél nem fukarkodtak a jelzőkkel, és az eseményt történelmi lépésnek nevezték, amely elhozhatja a következő generációs fegyverrendszereket. A fentebb említett scramjet-eljárásra egyébként több projekt is épül: az X–30 National Aero-Space Plane, a NASA pilótanélküli X–43 járművei, valamint a Légierő X–51 Waveridere. A mostani projektben a DARPA-n kívül az Amerikai Légierő is részt vett.

A világ leggyorsabb újrafelhasználható hiperszonikus repülőgépét már jövőre tesztelhetik A Quarterhorse Mach 5-ös, vagyis több mint 6000 km/h-s sebessége kilencven percre rövidíti le a New York Párizs távot, és első, vezető nélküli prototípusát hamarosan tesztelhetik az Egyesült Államok Légierejének finanszírozásával.

A szeptemberi teszt során begyűjtött adatokat felhasználják majd, hogy minél költséghatékonyabb terveket dolgozzanak ki a jövőben olyan rakétákról, amelyek gyártása is relatíve olcsó, és így hamarosan (a DARPA közleménye szerint: a „közeljövőben”) a vadászgépeket hiperszonikus rakétákkal lehet majd felszerelni.

(Koncepicókép a Hypersonic Air-breathing Weapons Concept (HAWC) rakétáról, forrás: Raytheon Missiles & Defense)

(Források: DARPA, New Atlas, Raytheon)

További cikkek a rakétán:

A 3D-nyomtatott katalizátor, ami lehetővé teheti a hiperszonikus repülést széles körben A hiperszonikus repülés legalább a hangsebesség ötszörösével történő utazást jelent, és jelenleg az egyik legfőbb technológiai akadály ezzel kapcsolatban a túlmelegedés – ezen segítene egy új katalizátor.

Készül a csendes X-59 szuperszonikus repülő, ami megalapozhatja a hangsebesség feletti közlekedés jövőjét A Lockheed Martin Skunk Works divíziója már építi a gépet, ami hangrobbanás helyett csak egy halk puffanást eredményez: ez, a tervek szerint, alig lesz hangosabb egy porszívó zajánál.

Másodszor is levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe Több mint két évet kellett várni rá, de csütörtökön végül újra felszállt a Startolaunch, ami arról vált híressé, hogy ez a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgépe.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.