Kamu volt a helikopterhátizsákos videó, valójában egy kötéllel emelték a magasba a viselőjét

2021 / 07 / 13 / Bobák Áron
Kamu volt a helikopterhátizsákos videó, valójában egy kötéllel emelték a magasba a viselőjét
Néhány hete mi is megírtuk, hogy ausztrál feltalálók egy olyan, a rakétahátizsákhoz hasonló eszközt építettek, amely két légcsavarral emeli a viselőjét a magasba. A sikeres tesztről egy felvételt is közzétettek, azonban nemrég kiderült, hogy a videóról utómunkával távolították el a kötelet.

Nekünk - sok más újsághoz hasonlóan - eszünkbe sem jutott, hogy kételkednünk kéne a videó hitelességében, hiszen amikor szinte heti rendszerességgel kerülnek elő új felvételek jetpackkel repülő katonákról, magasba emelkedő légitaxikról és légdeszkán szörföző emberekről, egy rotorokkal működő hátizsák egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Az persze kicsit furcsa volt, hogy a CopterPack rendkívül szűkszavúan fogalmazott a videó leírásában, és a holnapjukon sem osztottak meg részleteket a találmányukról, de a felvétel mégis magáért beszélt.

Szerencsére azonban akadt valaki, akiben felmerült a gyanú, hogy a videó hamisítvány: Nick Adamsben, aki a Youtube-on Parallax néven teszi közzé látványos légi felvételeit. Adamsnek elsőre csak néhány apróság tűnt fel, mint például hogy bár a hátizsák viselője egy homokos útról száll fel, a rotorok mégsem kavarják fel a port. Ugyanígy felkeltette a figyelmét, hogy a tesztalany a levegőben is kicsit furán mozog, pont úgy, mintha egy láthatatlan kötélen lógna. A youtuber ezután megszerkesztette a videót, feljebb vette az élességet és a telítettséget, ez alapján pedig világosan kiderült, hogy a CopterPack valóban kiretusált valamit a felvételekről, ami minden bizonnyal egy kötél lehetett. Adams a nyomozásáról egy negyedórásvideót is közzétett a Youtube-on, amit itt lehet megnézni:

A hírről beszámoló New Atlas megpróbálta elérni a CopterPacket, azonban nem kaptak választ, ugyanakkor feltűnt nekik, hogy az ausztrál cég idő közben megváltoztatta a honlapján a videó leírását. "A prototípus nemrégiben végzett, kikötözött tesztje lehetővé tette a repülési dinamika és a repülőgép stabilizálásának értékelését" - olvasható most a CopterPack honlapján, azonban a New Atlas szerint ez csak azután került bele a leírásba, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a felvételt retusálták.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy a CopterPack egyáltalán nem működőképes, de az biztos, hogy a feltalálók elég nehéz helyzetbe hozták magukat, hiszen ha egyszer valóban sikerül segítség nélkül is a levegőbe emelkedniük az eszközzel, ezután már akkor is nagyon nehéz lesz bebizonyítaniuk, hogy a felvétel valódi. Az mindenesetre ismét kiderült, hogy ma már semmit sem lehet készpénznek venni, még akkor sem, ha videó is van róla.

További cikkek a témában:

Íme egy videó, amin Richard Nixon bejelenti, hogy az Apollo-11 űrhajósai meghaltak a Holdon Ötven évvel a holdra szállás után végre ezt is láthatjuk. De nem azért, mert most hozták nyilvánosságra.

Videón, ahogy a holland speciális alakulat jetpackkel foglal el egy hajót egy katonai gyakorlaton Nem csoda, hogy a légimentők mellett több hadsereg is élénken érdeklődik a technológia iránt.

Szinte lehetetlen észrevenni, hogy ezeket a Tom Cruise videókat egy számítógép készítette Mi lesz, amikor nem szólnak a készítők, hogy átveréssel állunk szemben?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.