Kémjátszma - egy felmérésből kiderült, hogy az emberek 30%-a szívesen telepítene kémprogramot a párja digitális eszközeire

2021 / 11 / 23 / Bobák Zsófia
Kémjátszma - egy felmérésből kiderült, hogy az emberek 30%-a szívesen telepítene kémprogramot a párja digitális eszközeire
A Kaspersky által 21 országban lefolytatott felmérés válaszadóinak, ha nem is többsége, de jelentős része úgy gondolja, hogy nem probléma, ha stalkerware programmal ellenőrzi a partnere hűségét.

A stalkerware program olyan megfigyelésre és kémkedésre alkalmas szoftver, amelyet a megfigyelni kívánt alany digitális eszközeire, okostelefonjára telepítve, annak tudta nélkül, begyűjt minden információt a tevékenységeiről, hozzáfér az eszközön tárolt képekhez vagy akár hangfelvételt is készíthet a beszélgetéseiről. Az ilyen típusú alkalmazások gyakran nehezen észrevehetőek, mivel más típusú applikációnak vannak álcázva, a Digital Hungary leírása szerint: "a gyártók úgy tudnak észrevétlenek maradni és elkerülni azt, hogy megfigyelő-kémkedő appként jelöljék meg a termékeiket, hogy

sok esetben gyermekek, alkalmazottak vagy nők számára védelmet nyújtó alkalmazásként aposztrofálják ezeket a programokat."

A stalkerware programokat időnként spouseware-nek is hívják (az angol spouse, házastárs szóval összekapcsolva), mivel ezek a szoftverek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy az egymás közelében élők bepillantást kapjanak a másik vélt vagy valós titkaiba, ha a gyanú felüti a fejét a kapcsolatban. A kémkedés azonban nem igazán segíti elő a bizalom újbóli kialakítását, sőt, a szakemberek szerint az erőszak egy formája lehet, emiatt eléggé meglepőnek tekinthető a Kaspersky felmérésének eredménye, ami azt mutatja, hogy a kérdésekre választ adó emberek egyharmada nem talált különösebb kivetnivalót a stalkerware használatában, ha szerinte a körülmények indokolják a megfigyelést. De milyen körülmények indokolhatnak ilyen beavatkozást a másik magánéletébe a résztvevők szerint?

Azok közül, akik a Rendben van-e, ha megfigyeled a partneredet a tudta nélkül? kérdésre igennel válaszoltak, 64% mondta azt, hogy csak akkor tenne ilyet, ha arra gyanakodna, hogy a másik hűtlen hozzá, 63% válasza szerint csak a párja biztonsága érdekében kezdene bele a megfigyelésbe, 50% pedig csak abban az esetben, ha szerinte a másik valamilyen bűnügybe keveredett volna. Berta Vall Castelló, a WWP EN (European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, a családon belüli erőszak elkövetői és az áldozatok számára programokat és szolgáltatásokat nyújtó szervezetek hálózata, akik a nők és gyerekek elleni erőszak megállításáért küzdenek) kutatás-fejlesztésért felelős vezetőjének elmondása szerint ezekből a válaszokból a kapcsolatokhoz való kevéssé realisztikus hozzáállás képe rajzolódik ki.

"Az eredmények hangsúlyozzák a romantikus szerelem ideálját, ami különösen erős a tinédzserek között, ahol a partnerek számára nem engedélyezett a magánélet,

és az, hogy mindet megosztasz a pároddal, a szeretet és a bizalom bizonyítékának számít." - írja Vall Castelló a jelentésben. Ez a megosztás azonban a kémprogramok bevonása után már nem önkéntes alapú, vagyis mindenképpen problémát és nem gondoskodást vagy törődést jelent, de mégis könnyen elérhető megoldásnak tűnhet azok számára, akiknek nincsenek fenntartásai a leskelődéssel kapcsolatban.

A megfigyelést saját bevallás szerint szívesen alkalmazók száma globálisan nem mutat egyenletes arányt, Indiában (45%), Malajziában (31%) és Kínában (27%) többen vannak azok, akik használnának kémprogramokat, míg Portugáliában/Kolumbiában (7%), Spanyolországban /Csehországban /Mexikóban /Peruban (6%), és Argentínában (5%) sokkal kevesebben. A Kaspersky felmérésben kitértek arra is, hogy mi a véleménye az embereknek általánosságban a magánélethez való jogokról és a válaszok arra utalnak, hogy összefüggés áll fenn az általánosan a társadalomra vonatkoztatott nézőpontok és a kapcsolatokban tanúsított viselkedés között, az indiai válaszadóknak ugyanis mindössze 24%-a gondolta úgy, hogy mindenkit megillet a magánélethez való jog, míg Spanyolországban vagy Mexikóban 65%.

Az azonban, hogy a válaszadók elméletben alkalmaznának kémprogramokat még nem jelenti azt, hogy valóban meg is teszik ezt a lépést, a résztvevők 9%-a nyilatkozott úgy, hogy használta már a megfigyelésnek ezt a módját és szintén 9% ismerte be, hogy az okosotthon eszközök alkalmazásainak segítségével próbált utánajárni, hogy mit csinál a partnere a távollétében. Ezenfelül a fiatalok (21%) és a családon belüli erőszak áldozatainak (34%) körében magasabb volt azoknak az aránya, akiktől már kérték korábban a partnereik, hogy telepítsenek valamilyen megfigyelőprogramot a telefonjukra.

Annak ellenére, hogy a felmérés csak néhány tízezer résztvevő bevonásával zajlott, ezért nem feltétlenül mondhatóak általános érvényűnek a levont következtetések, de a válaszok mégis arra utalnak, hogy a digitális eszközök felhasználása egymás utáni kémkedésre nem csak a bűnözői szervezetek repertoárjához tartozik, ez a trend a közeli kapcsolatokban is megjelent. Arra, hogy mit tegyünk, ha stalkerware programot találunk a telefonunkon, a szakértők számos tanácsot adnak:

  • először is fel kell ismerni az ilyen álcázott alkalmazásokat, például azzal, hogy ellenőrizzük, hogy melyik programnak milyen hozzáférési engedélyei vannak, és a gyanús appok engedélyeit letiltjuk (ezt a beállítások menü, alkalmazás szekciójában az engedély-, vagy jogosultságkezelőben tehetjük meg), illetve töröljük az alkalmazást
  • előzzük meg a problémát azzal, hogy nem adjuk meg senkinek a jelszavunkat és rendszeresen cseréljük is a jelszavainkat
  • telepítsük stalkerware elleni védelmi szoftvert
  • amennyiben találtunk ilyen alkalmazást, gondoljuk végig, hogy hogyan reagálunk: ha erőszakos partnerrel állunk szemben, akkor az egyenes rákérdezésnek is negatív következményei lehetnek, kérjünk inkább hivatalos szervezetektől segítséget

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Így jöttem rá, hogy a feleségem véletlenül megfigyel az Apple nyomkövetőjével Valóban működik, amit a cég egy hónapja ígért.
Így ellenőrizhetjük le, hogy Pegasus-szal fertőzött-e a telefonunk Az eljárás kissé bonyolult, de szerencsére nem valószínű, hogy az ötvenezer célponton kívül mást is megfigyeltek volna így.
Vigyázat, ez a chat app igazából kémkedik. Most már a Google szerint is Az Android figyelmeztetéseket küld a ToTok felhasználóinak.


Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Nincs elég női vezető - egy különleges akadémia változtathat a helyzeten.
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.