Kényszermunkával készülhetnek az Apple termékei Kínában

2021 / 05 / 11 / Pőcze Balázs
Kényszermunkával készülhetnek az Apple termékei Kínában
Egy riport szerint Kína Hszincsiang tartományában a helyi muszlim kisebbséghez tartozó ujgurok dolgoznak az Apple mellett a Google, a Microsoft, a Facebook és az Amazon termékein.

Az Apple több beszállítója kényszermunkásokat alkalmaz Kínában - írja a The Information értesüléseire hivatkozva a 9to5Mac és a The Verge. A cikkekből kiderül, hogy a két emberjogi szervezet részvételével készült riport hét olyan céget is talált, amelyek a kínai kormány nyilatkozatai alapján részt vesznek egy kényszermunka-programban. Az ujgur kisebbséget sújtó "átnevelő" erőfeszítésekről, például az azokhoz kapcsolódó megfigyelőrendszerről mi is írtunk korábban a Rakétán.

A The Information által megkérdezett szakértők szerint az ilyen cégeknél jellemző, hogy a munkásokat a családjuktól távoli gyárakban alkalmazzák, akik pedig nem hajlandóak dolgozni, börtönbe is mehetnek. A cikkben kiemelt Advanced-Connectek iparterületét szögesdrót veszi körül, mellette pedig egy olyan épület található, ami a műholdas felvételek alapján egy fogolytáborra emlékeztet egy ausztrál kutató szerint. Ő azt nyilatkozta, hogy Hszincsiangban csak olyan üzemek mellett állnak ilyen épületek, amelyekben alkalmaznak kényszermunkásokat.

A hét említett cég antennákat, kábeleket és ezekhez hasonló kellékeket gyárt az Apple-nek, ám a lapok kiemelik, hogy az Amazon, a Facebook, a Google és a Microsoft is szerződésben állnak ezekkel az alvállalkozókkal. Az Apple azt nyilatkozta, hogy "nem találtak bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy bárhol, ahol működnek, kényszermunkásokat alkalmaznának", illetve, hogy mindent megtesznek azért, hogy "méltósággal és tisztelettel" bánjanak a partnereik a munkásokkal. Az Amazon és a Facebook szintén tagadták, hogy ilyen cégekkel működnének együtt.

De nem csak Kínában akadnak gondok az Apple beszállítói körül. Karácsony előtt arról számoltunk be, hogy Indiában, Bangalore-ban a munkások ablakokat törtek be és autókat borogattak fel bérfeszültség miatt. Most pedig az országot sújtó példátlan COVID-kitörés csökkentette a felére a helyi Foxconn-gyár kapacitását.

(Fotó: GettyImages/a nyitókép csak illusztráció, Unsplash)

További cikkek a témában:

Ismeretlen kínai bértervezők munkáját dicséri az olcsó okostelefonok többsége Úgy tűnik még a sikeres márkák is ott spórolnak ahol tudnak.
Legalább 1,5 millió gyerekmunkás robotol Nyugat-Afrika kakaóültetvényein Pedig a jogvédő szervezetek harca lassan két évtizede tart, a gyermekek kizsákmányolása azonban nem csökkent, sőt. A járvány még rá is tett egy lapáttal az amúgy is elkeserítő helyzetre.
Egy 17 éves lány úgy próbálta kijátszani a kínai cenzúrát, hogy sminkelős videónak álcázva beszélt az elkülönítő táborokról Ferira Aziznak néhány órával később letiltották a fiókját, állítólag nem ezért.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.