Kerekek helyett a lábain landol a madárról mintázott légitaxi

2021 / 12 / 13 / Bobák Áron
Kerekek helyett a lábain landol a madárról mintázott légitaxi
A Macrobatot kifejezetten az afrikai viszonyokat figyelembe véve tervezték, de egyelőre kérdéses, hogy megvalósul-e valaha is.

Bár az autókhoz, biciklikhez, repülőkhöz hasonlóan a jövőben minden bizonnyal a légitaxik is uniformizálódni fognak, az egyelőre csak a szárnyait bontagató új közlekedési forma ma még meglehetősen kedvez a kreatív tervezőknek, akik nem is fogják vissza magukat, ha ötletelésről van szó: az elmúlt években láthattunk már olyan légitaxit, aminek a 18 rotorja glóriaszerűen helyezkedik el a pilótafülke felett, érkezett hír összecsukható szárnyakkal felszerelt eVTOL-ról és olyanról is, ami leginkább egy repülő csészealjra emlékeztet. A dél-afrikai Phractyl nevű startup koncepciója viszont még ebből a sokszínű mezőnyből is kiemelkedik.

A Macrobat névre keresztelt, egyelőre csak papíron létező egyszemélyes eVTOL a hajtóműveknél megtörő szárnyaival és a kerekek helyén lévő lábakkal inkább emlékeztet egy gépmadárra, mint egy repülőre. A koncepció nem öncélú, a tervezők szerint a több helyen hajló robotizált lábakkal az afrikai viszonyokra igyekeztek reflektálni: a Macrobat ezeknek köszönhetően olyan helyeken is képes fel- és leszállni, ahol nincs kiépített infrastruktúra, vagyis a gépet nevezhetnénk akár a légitaxik terepjárójának is.

A Phractyl az eVTOL képességeit illetően igencsak optimista: a honlapjuk szerint a Macrobat egyszerre akár 150 kilométert is képes lesz megtenni, a végsebessége pedig eléri a 180 km/h-t. A jármű legfeljebb 150 kilogrammos teherbírással rendelkezik és távirányítással is vezérelhető, a tervezői szerint pedig utazáson kívül akár szállítmányozásra, légi mentésre vagy mezőgazdasági feladatokra is bevethető lesz.

Ahogy azt a New Atlas is megemlíti, a koncepcióval kapcsolatban felmerül néhány kérdés, a tervek alapján például úgy tűnik, hogy a pilóta a fel- és leszállásnál felfelé elforduló pilótafülke miatt egyáltalán nem látja a földet, amit valószínűleg kamerákkal fognak megoldani. A robotlábak megalkotása önmagában is sokkal nehezebb feladatnak ígérkezik, mintha a gép kerekekkel vagy talpakkal lenne felszerelve, ráadásul ez a megoldás instabillá teheti a járművet, amire szintén megoldást kell majd találniuk.

A Macrobat tervezőinek ezeken a problémákon még lesz idejük rágódni, hiszen jelenleg csak a szárnyak és az elektromos hajtási rendszer tervezésénél járnak, és saját bevallásuk szerint is évekbe fog telni, mire a Macrobat elkészül. A Phractyl Patreonon gyűjt pénzt a projektre, így ha valaki lát fantáziát a rendhagyó légitaxiban, akkor akár támogathatja is az ötlet megvalósulását, de a Macrobat jövőjére nézve nem tűnik túl biztatónak, hogy eddig összesen öten döntöttek úgy, hogy szeretnének pénzt invesztálni a projektbe.

Felszállt a légitaxi, ami ugyanazt a technológiát használja, mint a balatoni kompok Az osztrák CycloTech által kifejlesztett eVTOL úgy néz ki, mintha a hagyományos rotorok helyett kerekei lennének, és ugyanazt a technológiát használja, mint a balatoni kompok.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.