Kerekek helyett a lábain landol a madárról mintázott légitaxi

2021 / 12 / 13 / Bobák Áron
Kerekek helyett a lábain landol a madárról mintázott légitaxi
A Macrobatot kifejezetten az afrikai viszonyokat figyelembe véve tervezték, de egyelőre kérdéses, hogy megvalósul-e valaha is.

Bár az autókhoz, biciklikhez, repülőkhöz hasonlóan a jövőben minden bizonnyal a légitaxik is uniformizálódni fognak, az egyelőre csak a szárnyait bontagató új közlekedési forma ma még meglehetősen kedvez a kreatív tervezőknek, akik nem is fogják vissza magukat, ha ötletelésről van szó: az elmúlt években láthattunk már olyan légitaxit, aminek a 18 rotorja glóriaszerűen helyezkedik el a pilótafülke felett, érkezett hír összecsukható szárnyakkal felszerelt eVTOL-ról és olyanról is, ami leginkább egy repülő csészealjra emlékeztet. A dél-afrikai Phractyl nevű startup koncepciója viszont még ebből a sokszínű mezőnyből is kiemelkedik.

A Macrobat névre keresztelt, egyelőre csak papíron létező egyszemélyes eVTOL a hajtóműveknél megtörő szárnyaival és a kerekek helyén lévő lábakkal inkább emlékeztet egy gépmadárra, mint egy repülőre. A koncepció nem öncélú, a tervezők szerint a több helyen hajló robotizált lábakkal az afrikai viszonyokra igyekeztek reflektálni: a Macrobat ezeknek köszönhetően olyan helyeken is képes fel- és leszállni, ahol nincs kiépített infrastruktúra, vagyis a gépet nevezhetnénk akár a légitaxik terepjárójának is.

A Phractyl az eVTOL képességeit illetően igencsak optimista: a honlapjuk szerint a Macrobat egyszerre akár 150 kilométert is képes lesz megtenni, a végsebessége pedig eléri a 180 km/h-t. A jármű legfeljebb 150 kilogrammos teherbírással rendelkezik és távirányítással is vezérelhető, a tervezői szerint pedig utazáson kívül akár szállítmányozásra, légi mentésre vagy mezőgazdasági feladatokra is bevethető lesz.

Ahogy azt a New Atlas is megemlíti, a koncepcióval kapcsolatban felmerül néhány kérdés, a tervek alapján például úgy tűnik, hogy a pilóta a fel- és leszállásnál felfelé elforduló pilótafülke miatt egyáltalán nem látja a földet, amit valószínűleg kamerákkal fognak megoldani. A robotlábak megalkotása önmagában is sokkal nehezebb feladatnak ígérkezik, mintha a gép kerekekkel vagy talpakkal lenne felszerelve, ráadásul ez a megoldás instabillá teheti a járművet, amire szintén megoldást kell majd találniuk.

A Macrobat tervezőinek ezeken a problémákon még lesz idejük rágódni, hiszen jelenleg csak a szárnyak és az elektromos hajtási rendszer tervezésénél járnak, és saját bevallásuk szerint is évekbe fog telni, mire a Macrobat elkészül. A Phractyl Patreonon gyűjt pénzt a projektre, így ha valaki lát fantáziát a rendhagyó légitaxiban, akkor akár támogathatja is az ötlet megvalósulását, de a Macrobat jövőjére nézve nem tűnik túl biztatónak, hogy eddig összesen öten döntöttek úgy, hogy szeretnének pénzt invesztálni a projektbe.

Felszállt a légitaxi, ami ugyanazt a technológiát használja, mint a balatoni kompok Az osztrák CycloTech által kifejlesztett eVTOL úgy néz ki, mintha a hagyományos rotorok helyett kerekei lennének, és ugyanazt a technológiát használja, mint a balatoni kompok.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.