Kiderült mennyi műanyagtól kell megszabadulnunk Magyarországon

2021 / 08 / 10 / Justin Viktor
Kiderült mennyi műanyagtól kell megszabadulnunk Magyarországon
Ahogy már beszámoltunk róla 2021 július elseje óta tilos Magyarországon az egyszer használatos műanyagtermékek meghatározott körének forgalmazása, erről egy Uniós tilalom nyomán született magyar kormányrendelet gondoskodott. A változás pontos volumene azonban csak most körvonalazódott.

A jogszabály értelmében évente 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot kell kiváltani más, környezetbarátabb termékkel július 1-től, a hatályos kormányrendelet alapján. Ezek lehetnek ételtartó dobozok, italospoharak, zacskók, szívószálak, és még sok száz egyéb termék - tette közzé a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) az MTI-n keresztül.

A Magyarországon és az Európai Unióban is tiltott, egyszer használatos műanyag termékek listája:

 • fültisztító pálcika,
 • evőeszköz (kés, kanál villa, evőpálcika),
 • tányér,
 • szívószál,
 • italkeverő pálcika,
 • léggömb pálca és tartóeleme,
 • polisztirolhab (közismert nevén Hungarocell) ételtartó edény (fedéllel vagy anélkül),
 • polisztirolhab italtartó (italpalack) záróelemével, fedelével együtt,
 • polisztirolhab italpohár (fedéllel vagy anélkül)
 • minden oxodegradábilis (fény és hő hatására elporladó) anyagú műanyag termék.

A speciális magyar, szigorúbb szabályozás hatálya alá eső termékek:

 • a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú és biológiailag nem lebomló (komposztálható) műanyag hordtasakok (műanyag ablakkal ellátott papírtasakok) 
 • minden műanyag és műanyag bevonattal ellátott italpohár (papír pohár műanyag bevonattal)

Itt a vége: júliustól tilos forgalmazni rengeteg egyszer használatos műanyagterméket Többek között a műanyag szívószálat, tányért és evőeszközt. 2023-ban pedig további szigorítások jönnek.

Másfélszeres növekedés

A CSAOSZ adatai szerint két éve, amikor biztossá vált, hogy idén Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendszerébe egyes egyszer használatos műanyagok uniós tilalmát, az érintett termékek volumene még évi 10 ezer tonna alatt volt. A másfélszeres növekedésre tavaly került sor, amikor a koronavírus-járvány következtében a megnövekedett ételrendelések miatt az elvitelre szánt ételtartó dobozok, italospoharak és hordtasakok forgalma jelentősen bővült. A csomagolószakma aktívan keresi a megfelelő alternatívákat, a műanyagot helyettesítő termékek gyártóinak köre pedig dinamikusan bővült.

Bár a rendelet némi bizonytalanságot okozott az iparágban, a statisztikák azt jelzik, hogy az átállás már tavaly megkezdődött. A korábban évente 15 százalékkal növekedő magyarországi műanyag alapú csomagolóanyag-felhasználás (a tiltás alá nem eső termékeket is ideértve) 2020-ban 288 milliárd forintról 268 milliárdra esett vissza azaz 7 százalékkal csökkent, számolt be róla Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára.

A továbbra is szabadon forgalomba hozható termékek köre:

 • bármilyen műanyagból készített 15 mikron alatti falvastagságú hordtasak,
 • 15 és 50 mikron közötti falvastagságú biológiailag lebomló hordtasak,
 • 50 mikronnál vastagabb műanyag hordtasak, reklámtáska, zsák,
 • műanyag és műanyag bevonatos ételtartó doboz (ami nem polisztirol habból készült),
 • 2023 január 1-jéig műanyag és műanyag bevonatos papír italospohár,
 • A határidő előtt egyszer már forgalomba hozott termékek a készlet erejéig felhasználhatók, értékesíthetők.

A jogszabály a kőolajból készült, a mesterségesen előállított, valamint a növényi eredetű és komposztálható anyagokat tekinti egységesen műanyagnak.

(Forrás: MTI Kép: Pexels)

Ez is érdekelhet:

Műanyag hulladékból üzemanyag és a földgáznál is hatékonyabb fűtőanyag Miskolcon A Miskolci Egyetemen komoly eredményeket értek el a műanyag hulladék folyékony üzemanyaggá alakításával. A folyamat során melléktermékként keletkező gáz fűtőértéke pedig 40 százalékkal meghaladja a lakossági földgázét.

Van egy műanyag palack, ami kevésbé káros a bolygóra, mint a többi Ha már műanyag palackokat használunk a különböző italok kereskedelmében és tárolásában, illene tudni, hogy melyik a legkárosabb a bolygóra és melyik a legkevésbé az. A válasz meglepő módon nem az anyagukban rejlik, hanem egy első ránézésre jelentéktelen jellemzőben.

Díjat nyert az autógumikról leváló mikroműanyagot öszegyüjtő berendezés Nemrég írtunk a mikroműanyag szennyeződések veszélyeiről a LEGO környezetbarát lépése kapcsán. Most újabb érdekes megoldás, jó hír érkezett, ami segíthet az egyik (ha nem a) legnagyobb környezetszennyező iparág, a járműgyártás okozta problémák enyhítésében.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.