Van egy műanyag palack, ami kevésbé káros a bolygóra, mint a többi

2021 / 03 / 05 / Justin Viktor
Van egy műanyag palack, ami kevésbé káros a bolygóra, mint a többi
Ha már műanyag palackokat használunk a különböző italok kereskedelmében és tárolásában, illene tudni, hogy melyik a legkárosabb a bolygóra és melyik a legkevésbé az. A válasz meglepő módon nem az anyagukban rejlik, hanem egy első ránézésre jelentéktelen jellemzőben.

Műanyag kataklizma

Nem kell külön hangsúlyozni, hogy a műanyag szennyezés milyen óriási problémát jelent a világon mindenütt, a műanyag hulladék gyakorlatilag ömlik az óceánokba, ahol pusztító hatással van a tengeri életre.

A kutatók nagy erőkkel keresik a megfelelő stratégiát a műanyag hulladék problémájának kezelésére, és Rafael Becerril-Arreola a Dél-Karolinai Egyetemről munkatársaival egy viszonylag egyszerű módszert ajánl, mellyel azonnali hatás lenne elérhető. Javaslatuk szerint meg kellene változtatni az üdítő és egyéb italok csomagolásának méretét, hogy maximalizálják azt a befogadó kapacitást, mely adott mennyiségű műanyaghoz tartozik.

"Rájöttünk, hogy kapcsolat áll fenn a szupermarketek italértékesítése és a műanyag hulladék mennyisége között. Azonnal észrevettük, hogy itt komoly hatást lehetne elérni" - mondta Becerril-Arreola, a kutatás vezetője.

Műanyag hulladékból üzemanyag és a földgáznál is hatékonyabb fűtőanyag Miskolcon A Miskolci Egyetemen komoly eredményeket értek el a műanyag hulladék folyékony üzemanyaggá alakításával. A folyamat során melléktermékként keletkező gáz fűtőértéke pedig 40 százalékkal meghaladja a lakossági földgázét.

PET kutatás

Becerril-Arreola csapatával a polietilén-tereftalátra (PET) összpontosított, mely a műanyag palackok leggyakoribb alkotó anyaga. A kutatás során 187 különféle üres, változó méretű, a legkelendőbb italmárkákat reprezentáló palack súlyát mérték le hogy meghatározzák az adott űrtartalmú palack előállításához szükséges műanyag súlyát. A kapott adatokat összevetették a minnesotai PET palack-hulladék-, és italértékesítési adatokkal 2009 és 2013 között, mivel az ottani állami kormány megbízhatóan gyűjti a hulladékstatisztikákat, és palackozott italfogyasztása közel van az Egyesült Államok országos átlagához.

Kiderült, hogy a leghatékonyabb palackok térfogata 0,5 és 2,9 liter között van, ugyanis a készítésükhöz használt műanyag a tömegéhez viszonyítva ezeknél rendelkezik a legnagyobb kapacitással.

Ezeket a palackokat általában útközben történő felhasználásra, vagy társas összejövetelekre vásárolják. A kisebb, vagyis 0,4 liter alatti, vagy a nagyobb, azaz 3 liter feletti palackokhoz minden esetben több műanyagot használtak az egyes palackok űrtartalmához képest.

Egy Google Chrome kiterjesztés több mint 100 tonna tengeri műanyag szemetet számolt fel A műanyag hulladék mára az óceán szinte minden területére eljutott. Évente 8 és 12 millió tonna műanyag kerül az óceánjainkba, ami nem csak sokféle tengeri állat életét veszélyezteti, de hosszú távon a saját életünket is, amikor mikroműanyagokra bomlik, amelyek bejutnak ivóvízünkbe, ételeinkbe, sőt a belélegzett levegőnkbe is.

És az Oszkárt kapja...

A legnagyobb hatékonyságot a 2,3 literes palackoknál tapasztalták. A minnesotai adatok egyöntetűen alátámasztották az eredményt, mely szerint PET-hulladék mennyisége alacsonyabb volt azokban az időszakokban, amikor - egyelőre nem egyértelmű okokból - a 2,3 literes palackok aránya szokatlanul magas volt. Ezzel szemben, azokban az időszakokban amikor szokatlanul nagy arányban adtak el kisebb űrméretű palackokat, a hulladék mennyisége növekedett.

A kutatók a a PET-hulladékra vonatkozó amerikai nemzeti adatok alapján kiszámították, hogy mi történne, ha az Egyesült Államokban elmozdulás következne be a 2,3 literes térfogatú palackok felé.

Becerril-Arreola szerint a PET évente mintegy 740 ezer tonna hulladékot jelent, és pusztán egy 20 százalékos elmozdulás a 2,3 liter űrmérethez közelebb eső palackok felé évente mintegy 9000 tonnával csökkenthetné a rendkívül káros hulladék mennyiségét.

A kutató kifejezte reményét, hogy az eredmények arra ösztönözhetik a fogyasztókat, hogy hatékonyabb palackokra váltsanak a műanyag hulladék csökkentése érdekében. "Trükkös lesz, de csak tudatosság kérdése. Azt hiába várnánk, hogy a vállalatok maguktól hatékonyabbá tegyék a műanyag palackokat” - mondta a realista tudós.

(Forrás: NewScientist Kép: )

Ez is érdekelhet:

Díjat nyert az autógumikról leváló mikroműanyagot öszegyüjtő berendezés Nemrég írtunk a mikroműanyag szennyeződések veszélyeiről a LEGO környezetbarát lépése kapcsán. Most újabb érdekes megoldás, jó hír érkezett, ami segíthet az egyik (ha nem a) legnagyobb környezetszennyező iparág, a járműgyártás okozta problémák enyhítésében.

A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából A túlzásba vitt tobzódó műanyag csomagolás korában, szerveinktől szöveteinktől kezdve a Föld óceán óceánjainak élővilágáig, szinte mindenhol minden életet fenyeget ez a szuperszemét, a LEGO is lemondott a műanyag zacskók használatáról műanyag játékainak becsomagolásához.

A világ legjobb ötletei #6 Napenergia-bárkák, mínusz napi 50 tonna műanyag szennyezés Noha a mai óceánokat szennyező műanyag hulladék eltávolítása kulcsfontosságú a tengeri ökoszisztémák védelme szempontjából, van valami, ami még ennél is fontosabb: megakadályozni, hogy további műanyag szemét jusson az óceánokba.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.