Van egy műanyag palack, ami kevésbé káros a bolygóra, mint a többi

2021 / 03 / 05 / Justin Viktor
Van egy műanyag palack, ami kevésbé káros a bolygóra, mint a többi
Ha már műanyag palackokat használunk a különböző italok kereskedelmében és tárolásában, illene tudni, hogy melyik a legkárosabb a bolygóra és melyik a legkevésbé az. A válasz meglepő módon nem az anyagukban rejlik, hanem egy első ránézésre jelentéktelen jellemzőben.

Műanyag kataklizma

Nem kell külön hangsúlyozni, hogy a műanyag szennyezés milyen óriási problémát jelent a világon mindenütt, a műanyag hulladék gyakorlatilag ömlik az óceánokba, ahol pusztító hatással van a tengeri életre.

A kutatók nagy erőkkel keresik a megfelelő stratégiát a műanyag hulladék problémájának kezelésére, és Rafael Becerril-Arreola a Dél-Karolinai Egyetemről munkatársaival egy viszonylag egyszerű módszert ajánl, mellyel azonnali hatás lenne elérhető. Javaslatuk szerint meg kellene változtatni az üdítő és egyéb italok csomagolásának méretét, hogy maximalizálják azt a befogadó kapacitást, mely adott mennyiségű műanyaghoz tartozik.

"Rájöttünk, hogy kapcsolat áll fenn a szupermarketek italértékesítése és a műanyag hulladék mennyisége között. Azonnal észrevettük, hogy itt komoly hatást lehetne elérni" - mondta Becerril-Arreola, a kutatás vezetője.

Műanyag hulladékból üzemanyag és a földgáznál is hatékonyabb fűtőanyag Miskolcon A Miskolci Egyetemen komoly eredményeket értek el a műanyag hulladék folyékony üzemanyaggá alakításával. A folyamat során melléktermékként keletkező gáz fűtőértéke pedig 40 százalékkal meghaladja a lakossági földgázét.

PET kutatás

Becerril-Arreola csapatával a polietilén-tereftalátra (PET) összpontosított, mely a műanyag palackok leggyakoribb alkotó anyaga. A kutatás során 187 különféle üres, változó méretű, a legkelendőbb italmárkákat reprezentáló palack súlyát mérték le hogy meghatározzák az adott űrtartalmú palack előállításához szükséges műanyag súlyát. A kapott adatokat összevetették a minnesotai PET palack-hulladék-, és italértékesítési adatokkal 2009 és 2013 között, mivel az ottani állami kormány megbízhatóan gyűjti a hulladékstatisztikákat, és palackozott italfogyasztása közel van az Egyesült Államok országos átlagához.

Kiderült, hogy a leghatékonyabb palackok térfogata 0,5 és 2,9 liter között van, ugyanis a készítésükhöz használt műanyag a tömegéhez viszonyítva ezeknél rendelkezik a legnagyobb kapacitással.

Ezeket a palackokat általában útközben történő felhasználásra, vagy társas összejövetelekre vásárolják. A kisebb, vagyis 0,4 liter alatti, vagy a nagyobb, azaz 3 liter feletti palackokhoz minden esetben több műanyagot használtak az egyes palackok űrtartalmához képest.

Egy Google Chrome kiterjesztés több mint 100 tonna tengeri műanyag szemetet számolt fel A műanyag hulladék mára az óceán szinte minden területére eljutott. Évente 8 és 12 millió tonna műanyag kerül az óceánjainkba, ami nem csak sokféle tengeri állat életét veszélyezteti, de hosszú távon a saját életünket is, amikor mikroműanyagokra bomlik, amelyek bejutnak ivóvízünkbe, ételeinkbe, sőt a belélegzett levegőnkbe is.

És az Oszkárt kapja...

A legnagyobb hatékonyságot a 2,3 literes palackoknál tapasztalták. A minnesotai adatok egyöntetűen alátámasztották az eredményt, mely szerint PET-hulladék mennyisége alacsonyabb volt azokban az időszakokban, amikor - egyelőre nem egyértelmű okokból - a 2,3 literes palackok aránya szokatlanul magas volt. Ezzel szemben, azokban az időszakokban amikor szokatlanul nagy arányban adtak el kisebb űrméretű palackokat, a hulladék mennyisége növekedett.

A kutatók a a PET-hulladékra vonatkozó amerikai nemzeti adatok alapján kiszámították, hogy mi történne, ha az Egyesült Államokban elmozdulás következne be a 2,3 literes térfogatú palackok felé.

Becerril-Arreola szerint a PET évente mintegy 740 ezer tonna hulladékot jelent, és pusztán egy 20 százalékos elmozdulás a 2,3 liter űrmérethez közelebb eső palackok felé évente mintegy 9000 tonnával csökkenthetné a rendkívül káros hulladék mennyiségét.

A kutató kifejezte reményét, hogy az eredmények arra ösztönözhetik a fogyasztókat, hogy hatékonyabb palackokra váltsanak a műanyag hulladék csökkentése érdekében. "Trükkös lesz, de csak tudatosság kérdése. Azt hiába várnánk, hogy a vállalatok maguktól hatékonyabbá tegyék a műanyag palackokat” - mondta a realista tudós.

(Forrás: NewScientist Kép: )

Ez is érdekelhet:

Díjat nyert az autógumikról leváló mikroműanyagot öszegyüjtő berendezés Nemrég írtunk a mikroműanyag szennyeződések veszélyeiről a LEGO környezetbarát lépése kapcsán. Most újabb érdekes megoldás, jó hír érkezett, ami segíthet az egyik (ha nem a) legnagyobb környezetszennyező iparág, a járműgyártás okozta problémák enyhítésében.

A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából A túlzásba vitt tobzódó műanyag csomagolás korában, szerveinktől szöveteinktől kezdve a Föld óceán óceánjainak élővilágáig, szinte mindenhol minden életet fenyeget ez a szuperszemét, a LEGO is lemondott a műanyag zacskók használatáról műanyag játékainak becsomagolásához.

A világ legjobb ötletei #6 Napenergia-bárkák, mínusz napi 50 tonna műanyag szennyezés Noha a mai óceánokat szennyező műanyag hulladék eltávolítása kulcsfontosságú a tengeri ökoszisztémák védelme szempontjából, van valami, ami még ennél is fontosabb: megakadályozni, hogy további műanyag szemét jusson az óceánokba.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.