Kísérleti gyógyszerrel kezelik Trumpot

2020 / 10 / 03 / Felkai Ádám
Kísérleti gyógyszerrel kezelik Trumpot
Több gyógyszert is kapott az elnök a Covid19-re, köztük kísérleti készítményt is.

Mint tegnap megírtuk, az Egyesült Államok elnökénél koronavírus fertőzést állapítottak meg, és nem sokkal később, pénteken, kórházba is szállították őt. A kezelőorvosa már tegnap elárulta, hogy Trumpot antitestkoktéllal kezelték. Ez a gyógykészítmény azonban jelenleg még nem elérhető, Trump egyike az első betegeknek, akiknél bevetették – írja a The New York Times.

Az elnök gyógyszerei

Az antibiotikum koktél mellett az elnök több hagyományos gyógyszert is kapott a tüneteire, melyek egyébként enyhék: orrfolyás, hőemelkedés és köhögés gyötri Trumpot. Az elnöknek az orvos D-vitamint, cinket, melatonint, aszpirint és famotidint adott. Az orvos közölte azt is, hogy az infúzió rendben lefolyt, és Trump kimerültnek érezte magát.

A fenti szerek nagy része vagy naponta ajánlott vitamin, vagy általánosságban szokott a használatuk felső légúti vírusfertőzések esetén (az aszpirin például fájdalomcsillapító hatása mellett láz- és gyulladáscsökkentő is, a cink pedig gátolhatja a vírusok szaporodását), a famotidin viszont gyomorfekély, gyomorégés kezelésére való gyógyszer. Ezek egy része természetesen könnyen elérhető bárki számára, és vizsgálták is, hogy mennyire válnak be koronavírus-fertőzés esetén. Szigorú klinikai teszt azonban nem bizonyítja sem a D-vitamin, sem a cink, sem pedig a famotidin hatásosságát a fertőzés esetén – nyilatkozott egy szakértő.

Ez persze nem is csoda, mivel a SARS-CoV-2 annyira új vírus, hogy még nincs ellene hatásos terápia. Ugyanakkor akadnak reménykeltő kísérleti gyógyszerek, és ezek egyike a Regeneron által fejlesztett antitestkoktél, amivel Trumpot tegnap kezelték. (Egy másik, hasonló készítményt az Eli Lilly vállalat fejleszt.) Mind a Regeneron, mind az Eli Lilly gyógyszerét éppen tesztelik az USA-ban, és a korai eredmények alapján ezek valóban csökkentik a vírusok számát a páciensekben, és lecsökkentik a kórházban töltött időt is – legalábbis amikor a beteget még a fertőzés kezdetén kezelik ezekkel.

Trumpon kísérleteznek?

Felmerülhet, hogy az elnök miként kaphat kísérleti fázisban lévő gyógyszert. Az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet, az FDA (Food and Drug Administration), ugyan engedélyezheti adott készítmény rendkívüli alkalmazását, és ebben az esetben nem kell megvárni minden tesztfázis végét (mint pletykaként felmerült ez a Pfizer által fejlesztett vakcina kapcsán), ám ilyen engedélyt a Regeneron nem kapott a gyógyszerre. Ugyanakkor a cégek bizonyos esetekben, ha más gyógyszer már nem segít a betegen, felajánlhatják a kezelőorvosnak a saját kísérleti terméküket, ez az úgynevezett „compassionate use”.

Egy tegnapi interjúban a Regeneron vezérigazgatója, Dr. Leonard S. Schleifer, úgy nyilatkozott, hogy az elnök orvosi csapata kereste meg a céget, hogy használhassák ezt a terméket. Mindez pedig le lett egyeztetve az FDA-val is. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a hasonló esetekre nincs protokoll, azokat mind egyesével bírálják el, és nem az elnök az első személy, aki így jutott hozzá ehhez a készítményhez. Dr. Schleifer hozátette ugyanakkor, hogy természetesen az mindenképp felkelti a figyelmüket, ha a hívás az Egyesült Államok elnökétől érkezik.

Antitestkoktélok

A Regeneron és az Eli Lilly antitestkoktéljai jelenleg a legígéretesebbek a hasonló gyógyszerek közül. Az ilyen monoklonális antitesteket sűrítő koktélt úgy készítik, hogy a kutatók elkülönítik az antitesteket, majd ezeket elkezdik mesterségesen előállítani. A módszerről itt írtunk részletesebben, ám itt egy kis emlékeztető:

A monoklonális antitestek olyan mesterségesen létrehozott fehérjék, melyek hasonlítanak a szervezetben természetesen megjelenő antitestekre. Ezek a rendkívül hatásos óriásmolekulák a kórokozók, illetve adott esetben a rákos sejtek egy-egy részét veszik célba. Terápiás felhasználásukra a daganatos megbetegedések, az autoimmun kórképek, valamint a gyulladásos megbetegedések kezelésekor kerül sor. A különböző fertőzések (így a mostani koronavírus által okozott betegség is) ebbe a legutolsó kategóriába tartoznak.

A Regeneron egyébként kedden jelentette be, hogy a kétféle antitestet tartalmazó koktél felgyorsította a felépülést, és csökkentette a vírusok számát az orrüregben a jelenleg is folyó tesztjük során. A tanulmányhoz 275 önkéntest vizsgáltak, akiket a diagnózis után el is kezdtek kezelni. A legtöbbet azoknál a betegeknél adott hozzá a gyógyszer a felépüléshez, akik a vizsgálatok kezdetén maguktól nem termeltek antitesteket a vírus ellen. Ezen betegek 6-8 nap alatt lettek tünetmentesek, szemben a placebóval kezelt csoporttal, akiknél a szimptómák átlag 13 nap alatt múltak el.

A gond csak az a gyógyszerrel, hogy költséges és bonyolult folyamat az előállítása, épp ezért kérdéses, hogy minden beteg hozzá tud-e férni a hasonló szerekhez. Donald Trump amúgy nagyobb dózist kapott, mint amit a fent említett teszt során használtak.

Az elnök embere

A Regeneron 500 millió dollárt kapott az államtól a gyógyszer kifejlesztésére, és augusztusban jelentették be, hogy társulnak egy nagyobb céggel, a Roche vállalattal, hogy felgyorsítsák az előállítást. A Regeneron vezérigazgatója, Dr. Schleifer egyébként évek óta ismeri Trumpot, mivel az elnök golfklubjának a tagja.

(Kép: Flickr/Radek Kucharski)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.