Kollegái szerint részben Elon Musk a felelős az Autopilot körüli problémákért

2021 / 12 / 07 / Pőcze Balázs
Kollegái szerint részben Elon Musk a felelős az Autopilot körüli problémákért
Az elmúlt néhány évben többször számoltunk be balesetekről és vizsgálatokról a Tesla vezetéstámogató, helyenként "önvezetőnek" nevezett rendszere, az Autopilot körül. A cég mérnökeinek egy része szerint Elon Musk döntései is felelősek a kialakult helyzetért.

2016-ban Musk azt nyilatkozta, hogy az autóikban minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy ötös szintű, vagyis teljesen autonóm módon működjenek. A projekten dolgozók egy része ezen meglepődött. Amikor a cég nevet keresett a "továbbfejlesztett vezetéstámogató rendszerének", a mérnökök közül többen tiltakoztak az "Autopilot" név ellen, mert szerintük félrevezető, és helyette a "Copilotot", vagyis a vezetőtársat javasolták.

Musk nem hallgatott rájuk.

A Teslákban évekig segítette radar is a kamerarendszert abban, hogy felmérje az autó fizikai környezetét. De a vezérigazgató azt mondta, hogy ha egy embernek elég két szem a vezetéshez, akkor az autóiknak is elég kell, hogy legyen néhány kamera. Ettől függetlenül a Teslákban végül helyet kapott a radar, de Muskot zavarta a lyuk az autó elején, így úgy döntött, hogy azt el kell fedni egy műanyaggal. Hiába figyelmeztették, hogy víz és jég gyűlhet föl mögötte, mégis bekerült a műanyag, ahogyan mögé a csapadék is. Télen a vásárlók arra panaszkodtak, hogy nem működik a radar. Idén végül aztán megszületett a döntés, hogy csak kamerákra fognak hagyatkozni, az új modelleken nem lesznek radar érzékelők.

Ilyen történetekkel van tele a The New York Times riportja, amelyhez közel húsz jelenlegi és volt kollegával beszélt a két újságíró, Cade Metz és Neal E. Boudette. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy hiába ígérte Elon Musk, hogy az önvezető autók szinte már a spájzban, illetve a parkolóházakban vannak, valahogy mégis egyre távolabbinak tűnnek.

Évekre lehetünk még attól, hogy tényleg elengedhetjük a kormánykereket, az ütközésektől vagy a bírságtól való félelem nélkül.

Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálódik a bekapcsolt Autopilot mellett történt balesetek miatt, rendőrök pedig ugyanezért beperelték a céget. Hiába figyelmeztetett Musk, hogy mindenki legyen óvatos az új önvezető szoftverrel, hiába kell a Tesla tulajdonosoknak bizonyítaniuk, hogy jó sofőrök, mielőtt részt vehetnének a "teljes önvezetés" nyilvános béta tesztjében, mégis vissza kellett, hogy hívjanak tizenkétezer kocsit, mert ok nélkül satufékezhetnek. És ha mindez nem lenne elég, konkurensük, a Google-féle Waymo korábbi vezérigazgatója azt mondta, hogy az egész megközelítésük rossz, és sosem jutnak el a teljes önvezetésig. Évekbe telhet, mire kiderül, hogy Musknak igaza volt-e azzal, hogy határozott véleményt képviselt technológiai kérdésekben, vagy, hogy kivételesen másokra kellett volna hallgatnia, nem önmagára.

(Fotó: Getty Images/picture_alliance)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.