Könnyen lehet, hogy megdőlt az európai melegrekord

2021 / 08 / 13 / Bobák Áron
Könnyen lehet, hogy megdőlt az európai melegrekord
Szicíliában szerda délután 48,8 Celsius-fokot mértek. Ha az eredményt hitelesítik, azzal egy 44 éves rekord dőlhet meg.

A csaknem ötvenfokos hőmérsékletet a Szicíliai Agrometeorológiai Információs Szolgálat Facebook-posztja szerint szerda délután 1 óra 14 perckor mérték a sziget délkeleti részén fekvő Szirakúza meteorológiai állomásán - számol be róla a Gizmodo. A 48,8 Celsius-fok az abszolút legmagasabb hőmérsékletnek számít, amit Európában valaha mértek, de azt még a Meteorológiai Világszervezetnek is hitelesítenie kell, így egyelőre továbbra is 48 Celsius-fok a hivatalos európai melegrekord, amit még 1977-ben mértek Athénban.

Guido Guidi alezredes, az olasz légierő meteorológiai szolgálatának vezetője a The New York Times-nak elmondta, hogy az ilyen rekordok hitelesítése hosszabb időbe telik, és akár egy apró mérési hiba is érvénytelenné teheti őket. A lap telefonon megkereste Szirakúza polgármesterét is, aki elmondta, hogy ilyen elviselhetetlen hőséget még ő sem tapasztalt soha, a melegebb órákban pedig szinte nem is lehet kimenni az utcára a rendkívül magas páratartalom miatt. Francesco Italia hozzátette, hogy a helyi lakosoknak az áramszünetekkel is szembe kell nézniük, mert a rengeteg, egyszerre üzemeltetett légkondival nehezen birkózik meg a hálózat. A rendkívüli időjárás miatt a polgári védelem munkatársai folyamatosan járőröznek Szicíliában, akik igyekeznek segíteni az idős embereknek, valamint időben lefülelni a kezdődő tüzeket, mielőtt még azok futótűzzé alakulhatnának.

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) néhány napja adta ki a hatodik jelentésének első részletét, amelyben többek között szintén arra figyelmeztettek, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésével együtt a mostanihoz hasonló hőhullámok egyre hosszabbá és intenzívebbé válnak.

(Borítókép: Paul Mansfield/Getty Images)

További cikkek a témában:

A mai hőhullám csak egy átlag nyári nap lesz a jövő Magyarországában Muszáj lenne mindent megtenni a változások mérséklése érdekében, de az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez elkerülhetetlen lesz. A legrosszabb Budapesten lesz a helyzet.

Rekordot döntött a szibériai erdőtűz: a füstje most először az Északi-sarkot is elérte A NASA szerint történelmi eseményről van szó, amiben ugyanakkor nincs semmi csodálkozni való: a Szibériában jelenleg is dúló erdőtűz hatalmasabb, mint a világ összes többi jelenlegi tűzvésze együttesen.

Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti A nagy óceáni áramlatok a bolygó fűtő és hűtőrendszerei, és ha tönkretesszük őket, éppen az történik majd velünk, mintha a tél vagy nyár közepén megszűnne a hűtés vagy a fűtés a házunkban.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
A lejárt szavatosságú tej is jó valamire: ki lehet vele nyerni az aranyat az e-hulladékból, méghozzá környezetbarátabb módon, mint eddig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.