Könnyen lehet, hogy megdőlt az európai melegrekord

2021 / 08 / 13 / Bobák Áron
Könnyen lehet, hogy megdőlt az európai melegrekord
Szicíliában szerda délután 48,8 Celsius-fokot mértek. Ha az eredményt hitelesítik, azzal egy 44 éves rekord dőlhet meg.

A csaknem ötvenfokos hőmérsékletet a Szicíliai Agrometeorológiai Információs Szolgálat Facebook-posztja szerint szerda délután 1 óra 14 perckor mérték a sziget délkeleti részén fekvő Szirakúza meteorológiai állomásán - számol be róla a Gizmodo. A 48,8 Celsius-fok az abszolút legmagasabb hőmérsékletnek számít, amit Európában valaha mértek, de azt még a Meteorológiai Világszervezetnek is hitelesítenie kell, így egyelőre továbbra is 48 Celsius-fok a hivatalos európai melegrekord, amit még 1977-ben mértek Athénban.

Guido Guidi alezredes, az olasz légierő meteorológiai szolgálatának vezetője a The New York Times-nak elmondta, hogy az ilyen rekordok hitelesítése hosszabb időbe telik, és akár egy apró mérési hiba is érvénytelenné teheti őket. A lap telefonon megkereste Szirakúza polgármesterét is, aki elmondta, hogy ilyen elviselhetetlen hőséget még ő sem tapasztalt soha, a melegebb órákban pedig szinte nem is lehet kimenni az utcára a rendkívül magas páratartalom miatt. Francesco Italia hozzátette, hogy a helyi lakosoknak az áramszünetekkel is szembe kell nézniük, mert a rengeteg, egyszerre üzemeltetett légkondival nehezen birkózik meg a hálózat. A rendkívüli időjárás miatt a polgári védelem munkatársai folyamatosan járőröznek Szicíliában, akik igyekeznek segíteni az idős embereknek, valamint időben lefülelni a kezdődő tüzeket, mielőtt még azok futótűzzé alakulhatnának.

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) néhány napja adta ki a hatodik jelentésének első részletét, amelyben többek között szintén arra figyelmeztettek, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésével együtt a mostanihoz hasonló hőhullámok egyre hosszabbá és intenzívebbé válnak.

(Borítókép: Paul Mansfield/Getty Images)

További cikkek a témában:

A mai hőhullám csak egy átlag nyári nap lesz a jövő Magyarországában Muszáj lenne mindent megtenni a változások mérséklése érdekében, de az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez elkerülhetetlen lesz. A legrosszabb Budapesten lesz a helyzet.

Rekordot döntött a szibériai erdőtűz: a füstje most először az Északi-sarkot is elérte A NASA szerint történelmi eseményről van szó, amiben ugyanakkor nincs semmi csodálkozni való: a Szibériában jelenleg is dúló erdőtűz hatalmasabb, mint a világ összes többi jelenlegi tűzvésze együttesen.

Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti A nagy óceáni áramlatok a bolygó fűtő és hűtőrendszerei, és ha tönkretesszük őket, éppen az történik majd velünk, mintha a tél vagy nyár közepén megszűnne a hűtés vagy a fűtés a házunkban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.