Kriptorajongók millárdokat gyűjtöttek össze az amerikai alkotmány egy régi példányára, de valaki megelőzte őket

2021 / 11 / 22 / Pőcze Balázs
Kriptorajongók millárdokat gyűjtöttek össze az amerikai alkotmány egy régi példányára, de valaki megelőzte őket
Nemrég árverésre bocsátották az Egyesült Államok alkotmányának egyik eredeti példányát, amelyből ezen kívül összesen tizenkét darab maradt fenn. Kriptokollektíva alakult a történelmi ritkaság megvásárlására, de hiába álltak össze tizenhétezren, végül egy befektetési alap egyik tulajdonosa nyerte az aukciót.

Abban nem lenne semmi különös, ha csak annyit olvastunk volna a The Verge-ön, hogy Ken Griffin, a Citadel nevű hedge fund, vagyis zártkörű befektetési alap alapítója és vezérigazgatója negyvenhárommillió dollárért, azaz több mint tizenhárommilliárd forintért megvásárolta a USA egyik történelmi ereklyéjét. A férfi a Forbes listája szerint a negyedik leggazdagabb befektetési alapkezelő, több mint tizenhatmilliárd dolláros vagyonnal, így túl mélyen nem is kellett a zsebébe nyúlnia. Ami viszont meglepő, hogy Griffin nem néhány másik gazdag ember ellen licitált, hanem

tizenhétezer kriptorajongó állt vele szemben.

Nemrég arról olvashattunk, hogy ConsitutionDAO néven egy szervezet alakult azért, hogy részt vegyen az aukción. A Constitution alkotmányt jelent, míg a DAO "decentralizált autonóm szervezetet". Ez egy olyan kollektíva, amelynek tagjai okos, azaz bizonyos feltételek teljesülése esetén önműködő, Ethereum-alapú szerződést kötnek valaminek az érdekében. A cél ebben az esetben a kiadvány megvásárlása lett volna, de végül a tagok úgy érezték, hogy hiába gyűjtöttek össze negyvenhétmillió dollárt, vagyis többet, mint amennyit Griffin fizetett, nem maradt volna elég forrásuk biztosításra, tárolásra és szállításra. Persze kudarcot így sem vallottak, hiszen legalább jól felsrófolták az árat egy olyan vevőnél, aki többször keveredett összetűzésbe a kriptoközösséggel. A Citadel testvérvállalatát korábban azzal is megvádolták, hogy egy kereskedési platformmal együttműködve illegálisan lassította le a GameStop részvények emlékezetes hullámvasútját.

A ConsitutionDAO befektetői most visszakapják a pénzüket, a kezelési költségek levonása után, de más, hasonló szervezetekkel valószínűleg találkozni fogunk még a jövőben. A CoinDesk már augusztusban arról írt, hogy a legnagyobb DAO-knál hatmilliárd dollár összpontosul, így érdekes lesz látni, hogy történelmi ereklyék és Wu-Tang Clan albumok mellett mibe fektetik majd a vagyonukat ezek a közösségek.

További cikkek a témában:

(Borítókép: John Bakator/Unsplash)

Kilencszázezer forintról egy forintra zuhant egy kriptovaluta árfolyama öt perc leforgása alatt Úgy tűnik, azoknak lett igaza, akik arra gyanakodtak, hogy a Squid token egy jól megtervezett csalás.

Több mint százezren engedték beszkennelni a szemüket egy új kriptovalutáért cserébe A Worldcoin egy különös szkenner-golyó segítségével szeretné garantálni, hogy egy embernek csak egy virtuális tárcája legyen náluk.

Véletlenül szétosztott 90 millió dollárt az ügyfelei között egy decentralizált pénzügyi platform, de visszakérik az ajándékot A felhasználók döntésén múlik, hogy visszaküldik-e a váratlanul beérkezett összeget, de a Compound alapítója már az adóhatósággal is fenyegetőzött első kétségbeesésében.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.