Salvadorban már tűzhányóból nyert energiával bányásszák a bitcoint

2021 / 10 / 02 / Bobák Áron
Salvadorban már tűzhányóból nyert energiával bányásszák a bitcoint
Az ország elnöke, Nayib Bukele Twitteren jelentette be, hogy sikerült 83 ezer forintnak megfelelő bitcoint kibányászniuk a kifejezetten erre a célra létesített új erőműből nyert árammal.

A geotermikus energia használata önmagában aligha számít újdonságnak, hiszen ahogy a CNBC megjegyzi, a vulkánokban gazdag országban már eddig is az energia nagyjából negyedét ezzel a módszerrel termelték. A 0,00599179 bitcoin, amit eddig kibányásztak, elhanyagolható mennyiség ugyan (jelenleg csaknem 19 millió bitcoin létezik a világon), de hozzá kell tenni, hogy az állami kézben lévő LaGeo SA de CV energiavállalat által épített erőművet még jelenleg is építik.

A vulkáni energiával kibányászott 269 dollárnyi bitcoinnak inkább szimbolikus jelentősége van, hiszen a legnépszerűbb kriptovalutával szemben a leggyakrabban hangoztatott kritika, hogy elképesztően nagy mennyiségű áramot igényel a bányászata, ezzel pedig hozzájárul a klímaváltozáshoz is. A The New York Times friss becslései szerint a globális bitcoinbányászat évente mintegy 91 tWh energiát használ fel, többet, mint például Finnország. A lap szerint ennek az energiának nagyjából 40-75 százaléka származhat megújulókból, azonban ezt az energiát máshol is fel lehetne használni, gyorsítva a zöldenergiára való teljes átállást.

A bitcoin szén-dioxid-kibocsátása az elsődleges oka annak is, hogy miután márciusban a Tesla bejelentette, hogy az autóikért bitcoinban is lehet fizetni, mindössze két hónap után visszakoztak. Elon Musk ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy amennyiben a bányászoknak sikerül kizöldíteniük a működésüket, úgy átgondolják az álláspontjukat. Az idén tavasszal alakult Bitcoin Mining Council el is kötelezte magát a megújulók használata mellett, ugyanakkor kérdéses, hogy ez elég lesz-e a sikerhez, hiszen számos bitcoinbányászatra szakosodott vállalat még ma is szénenergiából fedezi az energiaigényét. A bitcoinnal kapcsolatban ráadásul nem a jelentős mennyiségű károsanyag-kibocsátás az egyetlen ellenérv, hiszen a bányászathoz használt hardverek elhasználódásából évente 30 700 tonna elektronikai hulladék keletkezik.

Ahogy korábban többször is írtunk róla, szeptemberben Salvador lett az első ország a világon, ahol a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé vált. Bukele elképzelései szerint a bitcoin használata sokkal egyszerűbbé tehetné az ország GDP-jének csaknem 20%-át kitevő, külföldről érkező átutalásokat, emellett reményei szerint a lépéssel jelentős befektetéseket is sikerül bevonzani az országba. A BBC által megszólaltatott Roger Ver, a Bitcoin.com szakértője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoinnál ma már sokkal alkalmasabb kriptovaluták is léteznek erre a célra. "A Bitcoin másodpercenként csak körülbelül három tranzakciót képes feldolgozni - kizárt, hogy egy olyan hálózat, amely másodpercenként három tranzakciót tud kezelni, valaha is az egész világ pénze lehessen" - nyilatkozta Ver, aki arra is emlékeztetett, hogy vannak kriptovaluták, amelyeknél a tranzakciós költségek jóval alacsonyabbak, mint a bitcoinnál.

(Borítókép: Nayib Bukele/Twitter)

További cikkek a témában:

Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

Kína teljesen betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedést Az ázsiai országban hivatalosan már 2019 óta tilos bitcoinnal és más kriptovalutákkal kereskedni, de a Kínai Népbank most igyekszik bezárni a kiskapukat is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.