Magokkal töltött termőföldből nyomtatnának környezetbarát épületeket amerikai kutatók

2022 / 09 / 07 / Palotai Nándor
Magokkal töltött termőföldből nyomtatnának környezetbarát épületeket amerikai kutatók
A Virginiai Egyetem kutatói szerint a különös módszerrel készült épületek nemcsak természetes szigetelést nyújtana a bent lakóknak, de zöldfelületet is biztosítana a beporzó rovaroknak.

A 3D nyomtatás már az építőiparban is kezdi megvetni a lábát: Mexikóban egy egész falut, az Egyesült Államokban, Texas államban egy egész lakónegyedet, de később még egy 353 négyzetméteres laktanyát is kinyomtattak már. Ezek azonban mind betonból készültek, a Virginiai Egyetem kutatói ellenben teljesen más anyagban gondolkodnak: a nyomtatáshoz magokkal teleszórt, természetes összetételű, termőföldben gazdag anyagot használtak. Meglátásuk szerint sokkal előnyösebb lenne, ha a zöldfalú épületek esetében a növényzet „beépülhetne” a lakóépületek szerkezeti elemei közé ahelyett, hogy egy külön rétegként foglalnának helyet a tetején. A furcsa építészeti eljárás megálmodói szerint a módszer segítségével csökkenthető lenne az építkezések károsanyag-kibocsátása, illetve a környezetre veszélyt jelentő építési anyagoknak egy természetbarát, újra felhasználható alternatívája lehetne a kutatók által fejlesztett termőföld-anyag.

Deezen magazin cikke alapján a folyamat során Virginiai Egyetem kutatói az adott helyszínen található talajjal és növényekkel dolgoznak, áramra egyedül anyagmozgatáskor, illetve a 3D-nyomtatás során van szükség. Ezen kívül, ha esetleg nem megfelelő méretű, minőségű, vagy csak nincs szükség az adott falrészre vagy faldarabra, akkor könnyedén újra lehet hasznosítani, és a következő nyomtatás alkalmával újra felhasználható. Ehsan Baharlou, a Virginiai Egyetem adjuntusa szerint az ilyen technológiával készül épület nemcsak karbon-semleges, de akár karbon-negatív is lehet, hiszen a 3D nyomtatott épületen létrejött zöldfelület fotoszintetizál, ezáltal további szénatomokat köt meg a környező levegőben található szén-dioxidból.

A különleges épület-nyomtatási módszerrel elsőre olyan, méhkasra hasonlító szerkezeteket nyomtattak főként, melyek statikai szempontból életképesek, és nem roskadnak össze a saját súlyuk alatt, mindemellett azonban elegendő nedvességet tartalmazzanak a magok csírázásához, illetve a növények növekedéséhez. Ezt követően elkezdtek különböző, nagyobb méretű építményeket nyomtatni, például egy méter magas falakat, ennek során a 3D-nyomtató szerkezetét is továbbfejlesztették, hogy minél nagyobb és összetettebb szerkezetek előállítását is lehetővé tegye.

Következő lépésként a kutatók a 3D nyomtatóba töltendő anyag összetételét szeretnék fejleszteni, mivel azt jósolják, hogy a nagyobb magasságú építmények esetében súlyosabban jelentkezhetnek olyan, kisebb épületeknél még elhanyagolható mértékű problémák, mint az extrudálás során szárazabbá váló talaj, mely a magasabb építményeknél a talajtartalmú építőanyag repedezéséhez vezethet. Ezen felül azt is tervezik, hogy különböző összetételű anyagokat is fognak használni a falpaneleken belül, hogy javítsák a szigetelést, és jobban elkülönüljön egymástól a száraz belső fal, és a növények borította nedves, külső fal. A tudósok az új építési módszerről az Additive Manufacturing szakmai lapban számoltak be egy tanulmány formájában.

(Fotó: Ehsan Baharlou)

Izzó lávából kellene kiöntenünk a jövő városait egy izlandi építész szerint A rendhagyó eljárás az építész szerint még mindig környezetkímélőbb lenne, mint a hagyományos építési technológiák.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.