Magunk cserélhetünk akkumulátort, sőt, képernyőt is az új Nokia G22-n

2023 / 02 / 28 / Pőcze Balázs
Magunk cserélhetünk akkumulátort, sőt, képernyőt is az új Nokia G22-n
Újabb gyártó jelentett be házilag javítható mobilt: a Nokia új telefonjához olyan alkatrészeket rendelhetünk, amelyeket egy-két szerszám segítségével mi magunk építhetünk be a készülékbe.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az akksicsere idejében és könnyedségében annyira biztosak a finnek, hogy a Mobil Világkongresszuson (MWC) az HMD, a Nokia márkájú telefonok gyártója, a termékekért felelős igazgatójára bízta ezt a feladatot. Adam Ferguson a sajtótájékoztatón valóban öt perc alatt pattintotta fel a Nokia G22 hátát egy célszerszámmal, majd egy apró kábel átkötése után végzett is a művelettel.

Állításuk szerint mindez korábban másfél órát vett volna igénybe

Amikor a The Verge újságírója arról kérdezte őt, hogy miért nem terveztek a Fairphone-éhoz hasonló, kézzel cserélhető akkumulátort, azt válaszolta, hogy az csak a kapacitás, vagy a méret kárára történhetett volna. Emellett fontos kompromisszum az időtállóság szempontjából, hogy az alsó középkategóriás G22 csak két évig kap majd operációs rendszer-frissítéseket, illetve három évig érkeznek csak rá új biztonsági szoftverek. Cserébe az ára barátságosnak tűnik: százhetvenkilenc euró, azaz körülbelül hetvenezer forint. Sőt, csak nyolcezer forintba fog kerülni egy új töltőcsatlakozó, húszezerbe egy képernyő, ha a régi berepedt volna. A szerelési útmutatók már elérhetőek a cég partnerénél, az iFixiten.

Az elmúlt években, érthető módon egyre inkább előtérbe került a számítástechnikai eszközök javíthatósága. Már három éve arról írtunk a Rakétán, hogy tovább használható, javítható kütyükért küzd az Európai Unió . Nem sokkal később az Apple és a Samsung is bejelentettek szerelőkészleteket, amelyekhez a független szervizek is hozzáférhetnek. De nem csak a szórakoztatóelektronikánál merül fel újra és újra a kérdés: Amerikában, Massachusetts államban népszavazást tartottak az autók szabad javíthatóságáról, de a traktorairól világszerte ismert John Deere is összetűzésbe keveredett a gazdákkal, akik szeretnék maguk szervizelni az eszközeiket.

(Fotó: iFixit)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.