Már 5G-s változatban is kapható a világ legkönnyebben szerelhető telefonja

2021 / 10 / 04 / Bobák Áron
Már 5G-s változatban is kapható a világ legkönnyebben szerelhető telefonja
A Fairphone 4 a gyártó ígérete szerint legalább hat évig használható marad, és akár a kijelzőt is könnyedén kicserélhetjük benne otthon.

A holland Fairphone 2013-ban mutatta be az első telefonját, amit kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy fenntarthatóbbá és megfizethetőbbé tegyék a technológiát. Bár a gyártó az alapelvein kissé lazítva az utóbbi három évben már évente mutatott be új telefont, a Fairphone 4 a legfontosabb dolgokban továbbra is kitart az eredeti koncepció mellett: a készülék alkatrészeit kizárólag etikusan és a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve megtermelt alapanyagokból gyártják, emellett a telefon otthon, akár egy egyszerű csavarhúzóval is szétszerelhető, és szinte bármelyik alkatrésze könnyen és - a szakszervizekhez képest - fillérekért cserélhető.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A Fairphone honlapján feltüntetett árak szerint egy új, 3905 milliamperórás akkumulátort például 30 euróért, vagyis kábé 11 ezer forintért vehetünk a telefonba, az optikai képstabilizátorral ellátott 48 megapixeles hátlapi duál kamera cseréje otthoni javtás esetén 80 euróba (kb. 28 ezer forint) fog kerülni, és akkor is hasonlóan olcsón úszhatjuk meg a dolgot, ha véletlenül betörjük a 6,3 colos, Full HD+ felbontású LCD kijelzőt, amit egyébként Gorilla Glass 5 biztonsági üveg is véd. Ez utóbbinál a Fairphone nem tüntetett fel árat egyelőre, de figyelembe véve, hogy a Fairphone 3 kicsit kisebb, de hasonló minőségű kijelzője 90 euróba (32 ezer forint) kerül, valószínűleg ezért sem kell nagyságrendekkel többet fizetni. A telefonban emellett cserélhetők a hangszórók, az USB-C-csatlakozó, az előlapi kamera és a készülék hátlapja is.

A telefon 5G-s adatkapcsolatra is képes Snapdragon 750G processzorral érkezik, verziótól függően 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel vagy 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel. Bár olyan extrákra, mint a Wifi 6 vagy a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó ebben a kategóriában nem számíthatunk, de IP54-es vízállóság azért került a telefonba, ami mindenképpen plusz pont. Ahogy a fentiekből is látszik, a Fairphone 4 képességei megfelelnek annak, ami egy mai középkategóriás telefontól elvárható, és bár az 579-649 eurós árkategóriában (ami nagyjából 206 és 231 ezer forintnak felel meg, a RAM és tárhely méretétől függően) találhatunk olyan telefonokat, amik a specifikációjuk alapján jóval többet tudnak (például a nemrég bemutatott Xiaomi 11T), de öt-hat éves időtávban számolva már elképzelhető, hogy anyagilag is jobban járunk az otthon is szerelhető készülékkel.

Főként, hogy a Fairphone nem csak a telefon szerelhetőségét tette annyira egyszerűvé, amennyire csak lehet, de a készülékhez gyárilag öt éves garanciát is biztosítanak, és az ígéreteik szerint a telefon legalább 2025-ig, de akár 2027-ig is megkaphatja az összes frissítést, beleértve a legújabb Android operációs rendszert is. Az eddigi tapasztalatok alapján erre valóban van esély, a The Verge szerint például a 2015-ben bemutatott, eredetileg még Android 5-öt futtató Fairphone 2-t egészen Android 9-ig lehetett frissíteni, pótalkatrészek pedig még ma is kaphatók hozzá, annak ellenére, hogy magát a telefont már két éve kivonták a forgalomból.

A Fairphone-vásárlóknak persze nem feltétlenül az olcsóság az egyetlen szempont, hiszen a holland cég célja, hogy fenntarthatóbbá tegye az elektronikus eszközök gyártását, amelyekből a honlapjuk szerint évente mintegy 50 millió tonna elektronikus hulladék keletkezik. Ez még egy óvatos becslés, hiszen a Statista.com adatai szerint a globálisan megtermelt e-hulladék mennyisége már 2019-ben valamivel átlépte ezt a mennyiséget, az évtized végére pedig a 75 millió tonnát is elérheti az évente keletkező e-hulladék mértéke, aminek egyelőre csak a töredékét hasznosítják újra. A problémát már a politikusok is észrevették: az Európai Unió idén hozott egy olyan új szabályozást, amely alapján a gyártóknak legalább tíz évig biztosítaniuk kell a hűtők, mosó- és mosogatógépek valamint a televíziók szerelhetőségét, emellett egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a jövőben a mobiltöltőket is egységesen fogják szabályozni. Az USA-ban is számos államban nyújtottak már be úgynevezett "right-to-repair" (azaz javításhoz való jog) törvényjavaslatokat, hogy lehetővé tegyék a készülékek tartósabb használatát, azonban ezek eddig rendre elbuktak a törvényhozáson, nem kis részben a nagyvállalatok (például az Apple) hatékony lobbizásának következtében.

(Fotó: Fairphone)

További cikkek a témában:

Ilyen sem volt még: egy mobilgyártó lehetővé tette, hogy az egész telefon helyett csak a kameráját cseréljük le Néhány éve még úgy tűnt, hogy a hordozható technológia következő nagy dobása a moduláris telefon lehet. A kimúlóban lévő ötletbe a holland Fairphone igyekszik új életet lehelni.

Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre Címkék is fognak segíteni abban, hogy az eszköz, amit megvennénk, mennyire könnyen javítható.

Fontos változások lépnek életbe január elsejével a jótállással kapcsolatban Akár három évre is nyúlhat az eddig egyéves jótállási idő.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.