Már 5G-s változatban is kapható a világ legkönnyebben szerelhető telefonja

2021 / 10 / 04 / Bobák Áron
Már 5G-s változatban is kapható a világ legkönnyebben szerelhető telefonja
A Fairphone 4 a gyártó ígérete szerint legalább hat évig használható marad, és akár a kijelzőt is könnyedén kicserélhetjük benne otthon.

A holland Fairphone 2013-ban mutatta be az első telefonját, amit kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy fenntarthatóbbá és megfizethetőbbé tegyék a technológiát. Bár a gyártó az alapelvein kissé lazítva az utóbbi három évben már évente mutatott be új telefont, a Fairphone 4 a legfontosabb dolgokban továbbra is kitart az eredeti koncepció mellett: a készülék alkatrészeit kizárólag etikusan és a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve megtermelt alapanyagokból gyártják, emellett a telefon otthon, akár egy egyszerű csavarhúzóval is szétszerelhető, és szinte bármelyik alkatrésze könnyen és - a szakszervizekhez képest - fillérekért cserélhető.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A Fairphone honlapján feltüntetett árak szerint egy új, 3905 milliamperórás akkumulátort például 30 euróért, vagyis kábé 11 ezer forintért vehetünk a telefonba, az optikai képstabilizátorral ellátott 48 megapixeles hátlapi duál kamera cseréje otthoni javtás esetén 80 euróba (kb. 28 ezer forint) fog kerülni, és akkor is hasonlóan olcsón úszhatjuk meg a dolgot, ha véletlenül betörjük a 6,3 colos, Full HD+ felbontású LCD kijelzőt, amit egyébként Gorilla Glass 5 biztonsági üveg is véd. Ez utóbbinál a Fairphone nem tüntetett fel árat egyelőre, de figyelembe véve, hogy a Fairphone 3 kicsit kisebb, de hasonló minőségű kijelzője 90 euróba (32 ezer forint) kerül, valószínűleg ezért sem kell nagyságrendekkel többet fizetni. A telefonban emellett cserélhetők a hangszórók, az USB-C-csatlakozó, az előlapi kamera és a készülék hátlapja is.

A telefon 5G-s adatkapcsolatra is képes Snapdragon 750G processzorral érkezik, verziótól függően 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel vagy 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel. Bár olyan extrákra, mint a Wifi 6 vagy a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó ebben a kategóriában nem számíthatunk, de IP54-es vízállóság azért került a telefonba, ami mindenképpen plusz pont. Ahogy a fentiekből is látszik, a Fairphone 4 képességei megfelelnek annak, ami egy mai középkategóriás telefontól elvárható, és bár az 579-649 eurós árkategóriában (ami nagyjából 206 és 231 ezer forintnak felel meg, a RAM és tárhely méretétől függően) találhatunk olyan telefonokat, amik a specifikációjuk alapján jóval többet tudnak (például a nemrég bemutatott Xiaomi 11T), de öt-hat éves időtávban számolva már elképzelhető, hogy anyagilag is jobban járunk az otthon is szerelhető készülékkel.

Főként, hogy a Fairphone nem csak a telefon szerelhetőségét tette annyira egyszerűvé, amennyire csak lehet, de a készülékhez gyárilag öt éves garanciát is biztosítanak, és az ígéreteik szerint a telefon legalább 2025-ig, de akár 2027-ig is megkaphatja az összes frissítést, beleértve a legújabb Android operációs rendszert is. Az eddigi tapasztalatok alapján erre valóban van esély, a The Verge szerint például a 2015-ben bemutatott, eredetileg még Android 5-öt futtató Fairphone 2-t egészen Android 9-ig lehetett frissíteni, pótalkatrészek pedig még ma is kaphatók hozzá, annak ellenére, hogy magát a telefont már két éve kivonták a forgalomból.

A Fairphone-vásárlóknak persze nem feltétlenül az olcsóság az egyetlen szempont, hiszen a holland cég célja, hogy fenntarthatóbbá tegye az elektronikus eszközök gyártását, amelyekből a honlapjuk szerint évente mintegy 50 millió tonna elektronikus hulladék keletkezik. Ez még egy óvatos becslés, hiszen a Statista.com adatai szerint a globálisan megtermelt e-hulladék mennyisége már 2019-ben valamivel átlépte ezt a mennyiséget, az évtized végére pedig a 75 millió tonnát is elérheti az évente keletkező e-hulladék mértéke, aminek egyelőre csak a töredékét hasznosítják újra. A problémát már a politikusok is észrevették: az Európai Unió idén hozott egy olyan új szabályozást, amely alapján a gyártóknak legalább tíz évig biztosítaniuk kell a hűtők, mosó- és mosogatógépek valamint a televíziók szerelhetőségét, emellett egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a jövőben a mobiltöltőket is egységesen fogják szabályozni. Az USA-ban is számos államban nyújtottak már be úgynevezett "right-to-repair" (azaz javításhoz való jog) törvényjavaslatokat, hogy lehetővé tegyék a készülékek tartósabb használatát, azonban ezek eddig rendre elbuktak a törvényhozáson, nem kis részben a nagyvállalatok (például az Apple) hatékony lobbizásának következtében.

(Fotó: Fairphone)

További cikkek a témában:

Ilyen sem volt még: egy mobilgyártó lehetővé tette, hogy az egész telefon helyett csak a kameráját cseréljük le Néhány éve még úgy tűnt, hogy a hordozható technológia következő nagy dobása a moduláris telefon lehet. A kimúlóban lévő ötletbe a holland Fairphone igyekszik új életet lehelni.

Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre Címkék is fognak segíteni abban, hogy az eszköz, amit megvennénk, mennyire könnyen javítható.

Fontos változások lépnek életbe január elsejével a jótállással kapcsolatban Akár három évre is nyúlhat az eddig egyéves jótállási idő.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.