Magyar összefogás indult, hogy minden diáknak legyen ingyenesen kölcsönözhető számítógépe az otthon tanuláshoz

2020 / 05 / 30 / Perei Dóra
Magyar összefogás indult, hogy minden diáknak legyen ingyenesen kölcsönözhető számítógépe az otthon tanuláshoz
Az otthON Program célja, hogy minden tanköteles diáknak ingyenesen kölcsönözhető infrastruktúrát biztosítson. Az alapítók eljuttatják az eszközöket az oktatási intézményeknek, akik az otthon tanulás idejére használatba adják azokat tanulóik számára.

A koronavírus miatt bezárni kényszerült oktatási intézmények új kihívás elé állították a családokat: a dolgozó szülőknek és iskolás gyerekeknek kell összehangolni a napközbeni számítógép használatot. A legtöbb esetben azonban elegendő eszköz, illetve megfelelő internetkapcsolat hiányában kell megoldaniuk az otthoni munkát és tanulást. Korábbi, hasonló projektből (Wifi-falu) széleskörű tapasztalatokkal rendelkező, releváns szakterületekről érkező lelkes civilek csapata, a United Way Magyarországgal összefogva szeretnének megoldást találni a kialakult helyzetre.

Kinek és mire gyűjtenek?

A gyűjtés minden olyan tanköteles diák érdekét szolgálja, aki anyagi vagy infrastrukturális korlátok miatt nem tud részt venni a napi online oktatásban. Távoktatási célra megfelelő (használt, de felújított) asztali számítógép-konfigurációkat és tanuláshoz megfelelő sávszélességű stabil internet kapcsolatot adományoznak iskolák és egyéb oktatási intézmények számára, melyek ezeket az eszközöket kölcsön tudják adni diákjaiknak a jelen helyzet idejére. Az alapítvány szakmai partnere non-profit együttműködés keretében a beérkező pénz és/vagy tárgyi adományokból, felújított konfigurációkat állít össze. A megfelelő szakértelemmel felújított eszközökből

már harmincháromezer forintból olyan korszerű infrastruktúrát biztosítanak a tanulók számára, amivel napi szinten részt vehetnek az online oktatásban.

Az adományok útja

Minden beérkező tárgyi adomány és támogatói forint a United Way Magyarországhoz kerül, amely az ország egyik legrégebben működő non-profit szervezete. 2020 márciusi, közel ezer oktatási intézmény részvételével történt igény felmérésük alapján pontos képük van arról, hogy mely helyeken milyen és mennyi eszközre van szükség.

Az adományozott eszközök gyorsan és hatékonyan jutnak el az igénylő oktatási intézményekbe, melyek térítésmentesen használatba adják ezeket a családoknak jelen helyzet idejére.

Hogyan jutnak el a számítógépek a családokhoz?

Partneri felajánlásoknak köszönhetően lehetővé válik az eszközök gyors és költséghatékony kiszállítása az oktatási intézményeknek az ország minden szegletébe.

Miért nem közvetlenül a családok kapják az eszközöket?

Az oktatási intézmények megfelelő információval rendelkeznek a diákok igényeit illetően. Ezen kívül az iskolák számára ingyenesen elérhetőek a távoktatáshoz szükséges jogtiszta Microsoft szoftverek, illetve az infrastruktúra rendszeres karbantartásáért is az intézmények informatikusai felelnek.

Miért nem új eszközökre gyűjtenek?

A használt, felújított számítógépeknek számos előnye van az új eszközökkel szemben: az oktatásban szükséges alapprogramok nem igényelnek komolyabb gépigényt, ezért a használt, jellemzően pár éves eszközökön is zökkenőmentesen futnak. A használt gépek jóval költséghatékonyabbak, ennek köszönhetően rövid időn belül akár háromszor-négyszer több gyerek juthat otthon tanulást segítő eszközhöz.

A felújított eszközök az újrahasznosítás, fenntarthatóság élményét teszik kézzelfoghatóvá, példát mutatva a diákoknak és családjaiknak.

Milyen sorrendben osztják ki az eszközöket?

Partner alapítványuk igényfelmérése alapján igyekszünk minden igényt minél hamarabb kielégíteni (a rászorultság függvényében) az átadásokról folyamatosan tájékoztatást adnak.

Mi a beüzemelés folyamata? Hogyan tudják használni a gyerekek a számítógépet?

Részletes összeszerelési útmutatót mellékelnek minden eszköz mellé, illetve könnyen értelmezhető segédanyagot állítanak össze a diákok számára, ennek elsajátításában az iskolák informatikusai is segítséget nyújtanak.

Mi történik az eszközökkel miután újra elindul az oktatás az iskolákban?

A program nem csak a jelenleg kialakult átmeneti helyzetre ad megoldást. Az eszközök a járvány elmúltával visszakerülnek az iskolákhoz, az ő tulajdonukban maradnak, ezáltal továbbra is segítik az iskolán belüli oktatást, illetve rendelkezésre fognak állni egy később kialakuló helyzet esetén az iskolák diákjai számára. Aki akár pénzadománnyal, akár tárgyi felajánlással segítene, esetleg partnerként csatlakozna az otthON program, a bekapcsoljukasulit.hu oldalon megteheti.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.