Majdnem hárommillió forintba kerül a Nike virtuális NFT-cipője

2022 / 04 / 26 / Palotai Nándor
Majdnem hárommillió forintba kerül a Nike virtuális NFT-cipője
Nagy kérdés, hogy ki fog ennyi pénzért megvenni egy olyan cipőt, amit nem is tud a lábára húzni, bár azt is el kell ismerni, hogy a jellegének köszönhetően ez a pár legalább soha nem fog kellemetlen illatokat árasztani.

Egyre több techcég mutatja be a saját virtuális világát, azaz divatosabb nevén metaverzumát. Ezekhez a virtuális világokhoz pedig egyre több virtuális szolgáltatás is kapcsolódik, többek között a felhasználók avatárjaira való digitális ruháknak is külön piaca kezd kialakulni. Úgy tűnik, hogy a kialakuló „metadivatiparból” a nagy cégek sem szeretnének kimaradni: mostanra az Adidas után már a Nike is elkészült az első digitális ruhadarabjával, a Dunk Genesis Cryptokick névre keresztelt NFT-cipővel – olvasható a Cnet oldalán. A virtuális cipő létrehozására mostanra csaknem tízmillió dollárt költött a Nike.

A Nike decemberben vette meg a virtuális lábbeliket tervező RTFKT Studios céget, mely tavaly februárban valódi és NFT-cipőket adott el párban, összesen hatszázat, mindössze hat perc alatt. A kollekcióval a cég összesen mintegy hárommillió dollár haszonra tett szert. Ezen felül az RTKFT egy japán művésszel közösen is adott ki avatárokat, melyeknek szintén nagy sikere volt.


A Nike Dunk Genesis Cryptokicks alapverziója

Hétvégén a Nike és az RTFKT közösen bemutatta a Nike Dunk Genesis Cryptokicks névre hallgató virtuális surranóját, mely a jellege folytán valószínűleg soha nem lesz büdös. A cipőket NFT formájában árusítják, és összesen húszezer pár készült belőle. Mióta az NFT-lábbeliket piacra dobták, a vásárlók átlagosan 2.5 és 3 Ethereumot fizetnek egy-egy párért, azaz körülbelül két és félmillió, valamint hárommillió-kétszázezer forint közötti összegeket hagytak ott a virtuális kasszáknál.


A színösszeállítás, amiért 47 millió forintot fizettek

A Nike NFT-cipőket többféle színben is lehet kapni, illetve külön lehet hozzájuk vásárolni azokat, a legolcsóbbat kilencszázezer forintért. A színeket és textúrákat tartalmazó „fiolák” között vannak gyakoribb és ritkább darabok is. Ezekért elképesztő összegeket képesek egyesek fizetni: egy ritkább textúrával ellátott digitális Nike cipőért valaki képes volt több mint 47 millió forintnak megfelelő összeget kifizetni, de a legritkább fajta textúrát tartalmazó virtuális ampullából egy darabok már majdnem félmillió dollárért, azaz csaknem 160 millió forintért sikerült eladni.


Szó szerint aranyárban vannak, bár a nemesfémből nincs bennük gramm se

Mint azt már fentebb említettük, nem a Nike az egyetlen olyan ruházati cég, mely virtuális ruhadarabokat ad ki NFT-formátumban: az Adidas tavaly decemberben adta ki az első, 30 ezer NFT-ből álló kollekcióját, melyet az egyik leghíresebb NFT-gyártóval, a Bored Ape Yacht Clubbal közösen dobtak piacra, bár ezek legalább a digitális ruhák valódi párjait is tartalmazták. Ez utóbbi módszert választotta a Dolce&Gabbana is, a Gucci viszont csak avatárokra tervezett eddig digitális ruhát.

A Nike és az Adidas úgy tűnik, hogy már a metaverzumban is elkezdte a rivalizálást: az Adidas a Sandbox nevű virtuális világban „vásárolt földet”, míg a Nike a gyerekek körében különösen népszerű digitális világba, a Robloxba fektetett be. A metaverzumok jelenlegi bummjának köszönhetően a különböző digitális ingatlanok is elképesztő összegekért, sok esetben dollármilliókért cserélnek gazdát, mivel egy-egy jó virtuális helyszín sokak szerint jó reklámozási, illetve befektetési lehetőségekkel kecsegtet. Azonban ha már majdnem mindennek megvan a virtuális mása, bizony az adózásnak is meglesz, a Meta máris kifejezte ez irányú igényét, és mint ahogyan azt az oldalunkon is megírtuk, ha rajtuk múlik, a metaverzumban igen magas adót kell majd fizetni.

(Fotó: Nike, RTFKT)

Ezekkel az appokkal bárki csinálhat NFT-ket. Mi is megpróbáltuk Már annyian gazdagodtak meg a digitális műalkotásokból, hogy nekünk is meg kellett próbálnunk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.