Mióta figyelik, az idei július volt a világon átlagosan a legforróbb hónap – Magyarországon is rekord született

2021 / 08 / 15 / Felkai Ádám
Mióta figyelik, az idei július volt a világon átlagosan a legforróbb hónap – Magyarországon is rekord született
A klímaválság ránk rúgta az ajtót: majdnem 1 Celsius-fokkal volt melegebb bolygónk átlag felszíni hőmérséklete, mint a 20. században. Hazánkban is aggasztó rekord született.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint az idei július volt a legmelegebb hónap a Földön, mióta csak erről feljegyzést vezetnek – tehát 142 éve. Egyébként az előző rekordereket sem a távoli múlt homálya fedi: a 2016-ban felállított rekord meleget 2019 és 2020 júliusa is elérte. Mindez azt jelenti, hogy az előző hónapban globálisan az óceáni és szárazföldi bolygófelszín együttese 0,93 Celsius-fokkal, tehát közel 1 fokkal volt melegebb, mint a 20. század átlaga. A kutatók szerint ez a most zajló klímaválság hatása.

Ami pedig a 2016-os rekordot illeti: ezt 0,01 Celsius-fokkal sikerült idén meghaladni, de a bolygó északi félgömbjén ennél is látványosabbat ugrott a hőmérő – mint a jelentés fogalmaz: „példátlan” mód 1,54 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagosnál, amivel az előző, 2012-es rekordot sikerült megdönteni. Európában azonban a mostani „csak” a második legmelegebb július volt, de a kontinens déli részén több helyen is mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet, sőt nem kizárt, hogy megdőlt az európai forrósági rekord, amikor Szicíliában 48,8 Celsius-fokot mértek – ezt azonban még igazolni kell.

Könnyen lehet, hogy megdőlt az európai melegrekord Szicíliában szerda délután 48,8 Celsius-fokot mértek. Ha az eredményt hitelesítik, azzal egy 44 éves rekord dőlhet meg.

Mint azt az OMSZ írja, a július hazánkban is rekorder, de az idei 1901 óta a legmelegebb nyár amúgy is. Június ugyan nem döntött forrósági rekordot („mindössze” a harmadik legmelegebb volt 1901 óta), de cserébe rekordot ért el szárazság tekintetében. A mostani július viszont egy kevésbé szívderítő 2,3 Celsius-fokkal nőtte túl az 1991–2020-as normál értéket, és ezzel a 121 éves adatsorban forróság tekintetében a dobogó tetejére is állhatott. Az idei július a többi nyári hónapnál is melegebb volt 1992 augusztusát leszámítva. Július más okból is jelentős: ebben a hónapban (július 8-án) rögzítettek másodszor 40 fok feletti hőmérsékletet (40,2 Celsius-fokok Adonyban) az országban.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

A mai hőhullám csak egy átlag nyári nap lesz a jövő Magyarországában Muszáj lenne mindent megtenni a változások mérséklése érdekében, de az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez elkerülhetetlen lesz. A legrosszabb Budapesten lesz a helyzet.

Grönland jegének valószínűleg befellegzett Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt, és talán már nincs is megállás, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szerint.

Szó szerint kiforgatta a Földet a sarkaiból a klímaváltozás Azt eddig is tudták, hogy az elmúlt évtizedekben a Föld forgási tengelye szokatlanul nagymértékben mozdult el rövid idő alatt, most azonban bebizonyították, hogy pontosan mi ennek az oka, és hogy a folyamat régebben kezdődött, mint azt eddig hitték.


Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Kipróbáltuk, elég szélsőségesen alakulnak a számok nálunk is, avagy: Helló, Olaszország Budapesten!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.