Már biztos: csütörtökön indul az EU-ban az ellen-Twitter, a Threads

2023 / 12 / 12 / Pőcze Balázs
Már biztos: csütörtökön indul az EU-ban az ellen-Twitter, a Threads
Júliusban vált elérhetővé világszerte a Meta új szolgáltatása, a Threads, de az európaiaknak jogi okokból mostanáig várniuk kellett rá. December 14-től Magyarországon is kipróbálhatjuk Mark Zuckerbergék válaszát az Elon Musk alatt bizonytalan sorsú X-re.

A Threads júliusi indulásakor írtunk arról a Rakétán, hogy amióta Elon Musk átvette a Twitter irányítását, sorra jelennek, illetve erősödnek meg alkalmazások, amelyek a szolgáltatás szerepét szeretnék betölteni. A Twitter ugyan hosszú időn át az egyik leglassabban fejlődő, legkevésbé jövedelmező közösségi platform volt, mégis a hírek, aktualitások megjelenésének és elterjedésének a motorjaként működött. Ha egy politikus be szeretett volna jelenteni valamit, ha egy újságíró megosztott volna egy sztorit, amire rábukkant, sokkal inkább ott, mint a Facebookon, az Instagramon vagy a TikTokon tette meg azt.

Elon Musk most épp mindenre képes "szuperalkalmazást" csinálna az időközben X névre átkeresztelt szolgáltatásból, de közben óriási leépítéseket hajtott végre, következetlen döntések sorát hozta és hozza meg, sőt, legutóbb a kollegái fizetését biztosító hirdetőinek is azt javasolta, hogy "b****** meg magukat". Vagyis a helyzet ideális ahhoz, hogy valami átvegye a "világ főtereként" emlegetett, szövegközpontú szolgáltatás helyét. Amikor a Metánál megosztották a dolgozókkal, hogy mire készülnek a Threads-zel, Mark Zuckerberg egyenesen úgy fogalmazott, hogy "egy józanul vezetett platformot" kell nyújtaniuk. Minderre azonban az Európai Unió területén várni kellett több mint öt hónapot, ugyanis a digitális piacokat és szolgáltatásokat szabályozó törvények miatt óvatos volt a Meta, ahogyan a Google sem indította el azonnal az MI-alapú chatbotját, Bardot a régióban.

A várakozásnak vége

Amint arról a 9to5Google beszámolt, a pletykák után már bizonyíték is van a december 14-ei indulásra: ha az Instagramban, azaz a Threads testvéralkalmazásában rákeresünk a "ticket" szóra, láthatjuk is a "jegyet", ami a pecsét szerint az Európai Unióba szól, csütörtök délre. Ekkortól próbálhatjuk majd ki az egyelőre korlátozottan működő platformot, ami az első napjaiban még a ChatGPT-t is lenyomta, már ami a letöltések számát illeti. Azóta többször lehetett hallani arról, hogy nem alakult még ki az alkalmazásban az a fajta vibráló, valós idejű diskurzus, mint a korábbi Twitteren, részben azért, mert a szolgáltatás vezetői kevésbé szeretnék politikai fókuszúra venni a Threads-et. Ugyanakkor Mark Zuckerberg magabiztos abban a tekintetben, hogy valóban decentralizálttá, azaz közösségi irányításúvá teszik majd a platformot, és abban is, hogy egymilliárd felhasználóig meg sem állnak. Ehhez pedig nem fog ártani az Európai Unió négyszázötvenmillió polgárának egy része.

(Borítókép: Viralyft/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.