Már februárban levegőbe emelkedhet a világ legnagyobb rakétája

2023 / 01 / 09 / Bobák Áron
Már februárban levegőbe emelkedhet a világ legnagyobb rakétája
Elon Musk szerint hamarosan sor kerülhet a Starship első orbitális tesztjére, ami nem csak a Mars-utazás, de az Artemis-program szempontjából is fontos mérföldkő lesz.

A SpaceX több mint egy évtizede kezdett bele a Starship űrhajó valamint a hozzá tartozó Super Heavy hordozórakéta fejlesztésébe, amelyek együttesen a valaha készült legnagyobb és legerősebb űrrakétarendszert alkotják. Bár a kifejezetten a Mars meghódítására tervezett űrhajó prototípusával 2020-ban és 2021-ben már több magaslégköri tesztet is végrehajtottak, a megfelelő engedélyek hiánya miatt a végleges rakétát mindeddig nem tudta kipróbálni a SpaceX.

Ez viszont hamarosan megváltozhat, ugyanis ahogy arra a Cnet felhívta a figyelmet, a cég alapítója, Elon Musk nemrég a Twitteren arról írt, hogy reményei szerint akár már február végén, de legkésőbb márciusban sor kerülhet az első tesztre, amelynek során a Starship már a Föld körüli pályát is elérheti. A tervek szerint a rakéta a SpaceX Texasban található, Boca Chica-i Starbase bázisáról fog a levegőbe emelkedni, a teszt során pedig a Super Heavy egy a Mexikói-öbölben található úszó platformon fog majd landolni. Bár a Starship szintén képes arra, hogy a missziók végén leszálljon, ennél a tesztnél ezzel nem is fognak megpróbálkozni, így az űrhajó az orbitális pálya elérése után a Csendes-óceánba fog zuhanni.

Egyelőre nem világos, hogy Muskból csak a szokásos optimizmusa beszél, vagy pedig tudhat valamit, amit mások még nem, hiszen az elmúlt másfél évben már számtalanszor tűnt úgy, hogy hamarosan megkezdődhetnek a Starship tesztjei, ám erre még mindig nem került sor. A SpaceX jelenleg a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) környezetvédelmi jóváhagyására vár, amelynek érdekében számos kisebb-nagyobb változtatást kellett eszközölniük, hogy a rakétaindítás minden szempontból megfeleljen a hatályos jogszabályoknak.

Az, hogy az első tesztre minél korábban sor kerülhessen, a SpaceX-nek nem csak a Mars-utazás szempontjából fontos, hiszen a Starship sokszorosára növelheti a cég szállítmányozási kapacitását, így többek között a Starlink műholdas internetrendszer fejlesztését is jelentősen felgyorsíthatja. De a Starship sikere legalább ilyen fontos a NASA-nak is, akik tavaly tavasszal úgy döntöttek, hogy az első emberes Artemis-missziók során (amelyekre jelen állás szerint 2025-től kerülhet sor) a SpaceX űrhajóját fogják holdkompként használni, vagyis az űrhajósok a Starshippel utaznak majd az égitest körül keringő Lunar Gateway űrállomásról a Hold felszínére.

(Borítókép: Spacex/Flickr)

Három év után emelkedett ismét magasba a világ legnagyobb rakétája A SpaceX Falcon Heavyje ezúttal nem egy Tesla Roadstert, hanem egy titkos katonai műholdat állított pályára.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.