Már nem az Apple a világ legértékesebb cége

2024 / 01 / 16 / Bobák Áron
Már nem az Apple a világ legértékesebb cége
Egy nagy visszatérő megelőzte őket, ebben pedig elévülhetetlen érdemei voltak a ChatGPT-nek.

Az elmúlt bő egy évtizedben ritkán fordult elő, hogy a piaci kapitalizáció (azaz a részvények számának és azok értékének a szorzata) alapján ne az Apple számított volna a világ legértékesebb cégének. Az iPhone bemutatása után valósággal megtáltosodó cég még bőven Steve Jobs idejében, 2011-ben tudta először megelőzni az ExxonMobil olajtársaságot, azóta pedig gyakorlatilag csak egy cég tudta velük felvenni a versenyt - a Microsoft, ami a Bloomberg számításai szerint négy év szünet idén januárban ismét átvette a vezetést.

Ahogy arról a The New York Times beszámolt, az üzleti lap szerint a tőzsde múlt pénteki zárásakor az Apple 2,87 billió dollár ért, míg a Microsoft 2,89 billiót, így ha kevéssel is, de a Bill Gates által alapított cég már valamivel értékesebbnek számított, mint az Apple. Ez a helyzet azóta sem változott, hiszen a New York-i tőzsde hétfőn nemzeti ünnepnap miatt zárva volt, vagyis az Apple-nek legkorábban kedden lesz lehetősége visszavenni az első helyet.

Erre ugyanakkor nem biztos, hogy a közeljövőben sor kerül, ugyanis a The New York Times által megszólaltatott elemzők szerint a pozíciócsere egyáltalán nem a véletlen műve, sokkal inkább a generatív mesterséges intelligenciáé. Ahogy arról az elmúlt évben mi is számtalanszor írtunk, a Microsoft tökéletes ütemérzékkel, már 2019-ben elkezdett jelentős pénzeket invesztálni a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-ba, az évek során befektetett tízmilliárdok pedig mostanra elkezdtek megtérülni, hiszen a Microsoft villámgyorsan kihasználta a Sam Altman vezette cég példátlan sikerét. Alighogy a ChatGPT elkezdett szélesebb körben is elterjedni, a Microsoft a Bing keresőbe és az Edge böngészőbe is beépített egy GPT-4 nagy nyelvi modellen alapuló chatbotot, azóta pedig a CoPilot révén számos más szolgáltatásukban is megjelent az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia.

Hogy a Microsoft szárnyalása elsősorban a fenti tényezőnek köszönhető, azt jól mutatja az is, hogy az elmúlt egy évben rajtuk kívül éppen azok a technológiai vállalatok tudtak a legdinamikusabban növekedni, akik szintén erősen érdekeltek a mesterséges intelligenciában: ahogy arra a The New York Times rámutat, a Microsoft, az Nvidia és az Alphabet (a Google anyavállalata) összértéke 2,5 billió dollárral növekedett 2023-ban, míg az Apple ennél valamivel szerényebb növekedést tudott csak elkönyvelni.

Ez persze attól is függ, hogy mikortól nézzük a számokat, hiszen ha 2022 és 2023 utolsó negyedévét tesszük egymás mellé, akkor az látható, hogy az Apple és a Microsoft értéke egyaránt nagyjából 1-1 billió dollárral növekedett, míg az Alphabet csak 600 milliárddal ért többet tavaly év végén, mint egy évvel korábban. Mindegyiküknél jobban teljesített azonban az Nvidia, amelynek értéke a piaci kapitalizáció alapján csaknem megnégyszereződött egy év alatt, így 2023-ban már stabilan a világ ötödik legértékesebb vállalatának számított, megelőzve a Metát és a Teslát is.

(Borítókép: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images)

Az élőszóban kommunikáló ChatGPT felmossa a pályát a többi hangasszisztenssel Szerda óta már a chatbot ingyenes verziójában is elérhető a hangalapú kommunikáció, amivel magyar nyelven is úgy beszélgethetünk a ChatGPT-vel, mintha egy másik emberrel társalognánk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.