Megjelent a Nirvana új száma, a Drowned in the Sun - de egy mesterséges intelligencia szoftver írta

2021 / 04 / 08 / Bobák Zsófia
Megjelent a Nirvana új száma, a Drowned in the Sun - de egy mesterséges intelligencia szoftver írta
Kurt Cobain stílusában készült az új szám, melyben tényleg fel lehet fedezni a Come as you are vagy a You know you're right alapjait. Az albumon szintén szerepel Jimi Hendrix You're gonna kill me-je, Jim Morrison The roads are alive-ja és Amy Winehouse Man, I know-ja is.

A Lost Tapes of the 27 Club projekt, melyet a kanadai Over the Bridge szervezet indított útjára, mesterséges intelligencia szoftver használatával készít új számokat azoknak a híres zeneszerzőknek a stílusában, akik tragikusan fiatalon, huszonhét évesen hunytak el. Ebbe a klubba tartozik Kurt Cobain mellett Jimi Hendrix, Jim Morrison és Amy Winehouse is.

A szervezet az új számok generálásával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ha ezek a zenészek nem esnek a depresszió áldozatául, és tovább élnek, talán még sok-sok albumnyi zenét írtak volna, de így ezeket már soha nem ismerhetjük meg.

Az Over the Bridge szerint a zeneipar szereplői között különösen nagy számban fordul elő a depresszió és öngyilkosság, a világ lakosságának átlagos öngyilkossági kísérlet rátájához képest kétszer annyian próbálnak az életüknek önkezükkel véget vetni a zenészek körében és felmérések szerint nagyjából 68%-uk tapasztalta már meg, milyen a depresszió, 71%-uk pedig pánikrohamokkal is küzd. Az album ezért azzal a céllal készült, hogy a zenészek mentális egészségének témáját fókuszba helyezzék.

Hogy a plágium vádját elkerüljék, a készítők a munka során egyeztettek az elhunyt előadók legnagyobb rajongóival és különböző szakemberekkel, hogy az eredeti dalokhoz hasonló, de mégsem ugyanolyan számok születhessenek. A dalszerző két mesterséges intelligencia szoftver volt: a dallamokat a Google Magenta nevű MI programja írta, a szöveget egy másik neurális hálózat. A folyamat elején előadónként harminc számból készített MIDI fájlokat töltöttek fel a rendszerbe, amelyek külön jelenítették meg a gitárszólamokat, az éneket, vagy a dobot digitális kódolású formában. Erre a többlépcsős folyamatra azért volt szükség, mert a szoftver nem tudott egyszerre megbirkózni a teljes számmal.

"Ha egy teljes számot beolvasunk, a program elkezd összezavarodni."

- mondta Sean O’Connor, az Over the Bridge igazgatóságának tagja a Rolling Stone-nak adott interjújában - "De ha csak egy csomó riffet adunk be, körülbelül öt percnyi MI riffet kapunk vissza, amelynek 90%-a tényleg rossz és hallgathatatlan. Ezért végig kell hallgatni az egészet és meg kell találni azokat a pillanatokat, amelyek elég érdekesek." A szöveget hasonló módszerrel generálták, majd a szakemberek válogatták ki azokat a részeket, melyeknek értelme is volt és illeszkedtek a kész dallamhoz, ami nem volt egyszerű feladat. "Rengeteg emberi kézre van szükség a munka elején, közepén és végén, hogy valami ehhez hasonlót hozzunk létre." - mondta Michael Scriven, az Over the Bridge vezérigazgatója -

"Sokan gondolják, hogy a mesterséges intelligencia fel fogja váltani a zenészeket, de jelenleg azoknak az embereknek a száma, akikre szükség van, hogy a zene hallgatható legyen, eléggé jelentős."

A kész Nirvana számot, a Drowned in the Sunt a Nevermind nevű atlantai tribute zenekar énekese, Eric Hogan énekelte fel, aki úgy gondolja, a szöveg mondanivalója tökéletesen megfelel Kurt Cobain stílusának. "A dal azt mondja: Én egy különc vagyok, de ezt szeretem. Ez totálisan Kurt Cobain. Ez a vélemény pontosan az, amit ő is kifejezett volna."

(Forrás: Rolling Stone Fotó: Flickr/summer1978)

Ez is érdekelhet:

Csilingelő mesezenére cserélte koncert közben a Metallica zenéjét az algoritmus Úgy tűnik, az internet bosszút állt, miután annyit kardoskodtak a zeneipar digitalizációja ellen.
A Microsoft felcsapott zeneszerzőnek, és milyen jól tette Björk, a világhírű izlandi énekesnő nyilvánosságra hozta tizenhét éven át dédelgetett zenei gyűjteményét, csak előtte még együttműködésre lépett a Microsoft-tal. Kettejük találkozásából pedig fület gyönyörködtető muzsika született.
A Google már hümmögés és fütyülés alapján is felismeri, milyen szám jár a fejünkben valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egyszer csak megszólalt a fejében egy dallam, de az már sehogy sem akart eszébe jutni, honnan olyan ismerős. A Google most megoldotta ezt a problémát.


Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.