Megkapta az engedélyt a Virgin Galactic, Richard Branson mehet az űrbe

2021 / 06 / 28 / Bobák Áron
Megkapta az engedélyt a Virgin Galactic, Richard Branson mehet az űrbe
A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pénteken adta ki az űrturizmussal foglalkozó cégnek azt az engedélyt, ami alapján megkezdhetik a kereskedelmi szolgáltatást.

Bár a Virgin Galactic erről szóló közleménye nem említi, de ez egyben azt is jelenti, hogy teljesülhet a cég tulajdonosának, Richard Bransonnak a kívánsága, aki korábbi hírek szerint úgy tervezi, hogy a július 4-i hétvégére ütemezett következő teszten ő is ott fog ülni a VSS Unityn, amikor az lekapcsolódik a VMS Eve hordozórepülőről, és elindul a világűr pereme felé. Ahogy korábban írtunk róla, Branson eredetileg csak egy későbbi teszt során látogatta volna meg a világűrt, de miután Jeff Bezos bejelentette, hogy a Blue Origin New Shepard rakétájának következő tesztjén, július 22-én ő és a testvére is felmegy a világűrbe, Branson is változtatott az eredeti tervein.

Akárki is éri el a milliárdosok közül előbb a világűrt, az FAA engedélye mindenképpen hatalmas lépés a Virgin Galacticnak, hiszen az lényegében azt jelenti, hogy amennyiben a következő két teszten is minden problémamentesen zajlik, már biztosan beindíthatják az űrturistáknak szánt vállalkozásukat. A Virgin Galacticnak természetesen eddig is volt engedélye az FAA-től, amit még 2016-ban szereztek meg, de annak értelmében a SpaceShipTwo-val csak űrhajósok és kiképzett tesztpilóták repülhettek, vagyis Branson például nem utazhatott volna a saját űrrepülőjén. A Gizmodo ennek kapcsán meg is kereste a rivális Blue Origint, de a diplomatikusan megfogalmazott válaszukból az derült ki, hogy ők valószínűleg még nem rendelkeznek ilyen engedéllyel.

A hírnek persze nem csak Branson örülhet, de az a több mint hatszáz ember is, akik már előzetesen megváltották a 250 ezer dollárba (kábé 73 millió forintba) kerülő jegyüket a Virgin Galactic járatára, bízva abban, hogy a cég valóban képes lesz beindítani a kereskedelmi szolgáltatást. Ők a kétórás út során az új-mexikói Spaceport Americából indulva ötödmagukkal (plusz a pilótákkal) jutnak majd el a világűr peremére, vagyis nagyjából 84 kilométeres magasságba, ahol néhány percig a súlytalanság érzését is átélhetik.

A Virgin Galactic számára ez nyilvánvalóan egy hatalmas győzelem, figyelembe véve, hogy a SpaceShipTwo űrrepülőgép fejlesztése során egyáltalán nem ment minden zökkenőmentesen. Még tavaly decemberben is volt olyan teszt, amelynek során az VSS Unitynek rögtön a hordozógépről való leválás után vissza kellett térnie a Földre, a VSS Enterprise 2014-es, halálos áldozatot is követelő tragédiája után pedig egy darabig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán folytatódhat-e a projekt. Nem csoda, hogy a cég részvényárfolyama a bejelentés hatására valósággal kilőtt, az addigi 40 dollár körüli árfolyam egy nap alatt 68%-ot emelkedett, és a pénteki tőzsdezárás után már több mint 58 dolláron állt.

(Fotó: Virgin Galactic)

További cikkek a témában:

Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.

Már űrrepülőflottája is van a Virgin Galacticnak A szerdán bemutatott VSS Imagine-nel ugyanis kettőre nőtt a bevethető űrrepülőik száma, amelyekkel igencsak komoly tervei vannak Richard Branson űrvállalatának.

Mindössze két tesztrepülésre vagyunk az űrturizmus kezdetétől A Virgin Galactic újabb sikeres tesztet hajtott végre a VSS Unityvel, a terveik szerint pedig 2022-ben el is indulhatnak a kereskedelmi repülések a világűr peremére.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.