Megkapta az engedélyt a Virgin Galactic, Richard Branson mehet az űrbe

2021 / 06 / 28 / Bobák Áron
Megkapta az engedélyt a Virgin Galactic, Richard Branson mehet az űrbe
A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pénteken adta ki az űrturizmussal foglalkozó cégnek azt az engedélyt, ami alapján megkezdhetik a kereskedelmi szolgáltatást.

Bár a Virgin Galactic erről szóló közleménye nem említi, de ez egyben azt is jelenti, hogy teljesülhet a cég tulajdonosának, Richard Bransonnak a kívánsága, aki korábbi hírek szerint úgy tervezi, hogy a július 4-i hétvégére ütemezett következő teszten ő is ott fog ülni a VSS Unityn, amikor az lekapcsolódik a VMS Eve hordozórepülőről, és elindul a világűr pereme felé. Ahogy korábban írtunk róla, Branson eredetileg csak egy későbbi teszt során látogatta volna meg a világűrt, de miután Jeff Bezos bejelentette, hogy a Blue Origin New Shepard rakétájának következő tesztjén, július 22-én ő és a testvére is felmegy a világűrbe, Branson is változtatott az eredeti tervein.

Akárki is éri el a milliárdosok közül előbb a világűrt, az FAA engedélye mindenképpen hatalmas lépés a Virgin Galacticnak, hiszen az lényegében azt jelenti, hogy amennyiben a következő két teszten is minden problémamentesen zajlik, már biztosan beindíthatják az űrturistáknak szánt vállalkozásukat. A Virgin Galacticnak természetesen eddig is volt engedélye az FAA-től, amit még 2016-ban szereztek meg, de annak értelmében a SpaceShipTwo-val csak űrhajósok és kiképzett tesztpilóták repülhettek, vagyis Branson például nem utazhatott volna a saját űrrepülőjén. A Gizmodo ennek kapcsán meg is kereste a rivális Blue Origint, de a diplomatikusan megfogalmazott válaszukból az derült ki, hogy ők valószínűleg még nem rendelkeznek ilyen engedéllyel.

A hírnek persze nem csak Branson örülhet, de az a több mint hatszáz ember is, akik már előzetesen megváltották a 250 ezer dollárba (kábé 73 millió forintba) kerülő jegyüket a Virgin Galactic járatára, bízva abban, hogy a cég valóban képes lesz beindítani a kereskedelmi szolgáltatást. Ők a kétórás út során az új-mexikói Spaceport Americából indulva ötödmagukkal (plusz a pilótákkal) jutnak majd el a világűr peremére, vagyis nagyjából 84 kilométeres magasságba, ahol néhány percig a súlytalanság érzését is átélhetik.

A Virgin Galactic számára ez nyilvánvalóan egy hatalmas győzelem, figyelembe véve, hogy a SpaceShipTwo űrrepülőgép fejlesztése során egyáltalán nem ment minden zökkenőmentesen. Még tavaly decemberben is volt olyan teszt, amelynek során az VSS Unitynek rögtön a hordozógépről való leválás után vissza kellett térnie a Földre, a VSS Enterprise 2014-es, halálos áldozatot is követelő tragédiája után pedig egy darabig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán folytatódhat-e a projekt. Nem csoda, hogy a cég részvényárfolyama a bejelentés hatására valósággal kilőtt, az addigi 40 dollár körüli árfolyam egy nap alatt 68%-ot emelkedett, és a pénteki tőzsdezárás után már több mint 58 dolláron állt.

(Fotó: Virgin Galactic)

További cikkek a témában:

Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.

Már űrrepülőflottája is van a Virgin Galacticnak A szerdán bemutatott VSS Imagine-nel ugyanis kettőre nőtt a bevethető űrrepülőik száma, amelyekkel igencsak komoly tervei vannak Richard Branson űrvállalatának.

Mindössze két tesztrepülésre vagyunk az űrturizmus kezdetétől A Virgin Galactic újabb sikeres tesztet hajtott végre a VSS Unityvel, a terveik szerint pedig 2022-ben el is indulhatnak a kereskedelmi repülések a világűr peremére.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
A Juno szonda a közelmúltban történt elrepülése az Europa mellett érdekes megfigyelést eredményezett: mozgásra utaló nyomokat azonosítottak a Jupiter holdjának a jeges felszíne alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.