Jeff Bezos bejelentette, hogy alig egy hónap múlva űrutazásra megy

2021 / 06 / 07 / Bobák Áron
Jeff Bezos bejelentette, hogy alig egy hónap múlva űrutazásra megy
A világ második leggazdagabb embere az általa alapított Blue Originnek a rakétájával éri majd el a világűrt, az útra pedig a testvére is elkíséri.

"Öt éves korom óta arról álmodozom, hogy elutazzak az űrbe" - írta Bezos az Instagramon, majd így folytatta: "július 20-án végre valóra válik ez az utazás, a testvéremmel. A legnagyobb kaland, a legjobb barátommal". A bejelentés nem akármilyen elköteleződést jelez Bezos részéről, hiszen bár a New Shepard rakéta már 14 sikeres teszten van túl, az eddigi teszteken egyszer sem voltak emberek a rakétára szerelt űrkapszulában, vagyis az Amazon leköszönő vezére az első valóban éles tesztre jelentkezett be önszántából. Bezosszal a testvérén kívül még négy másik ember fog utazni, a helyek közül pedig egyre bárki licitálhat a Blue Origin honlapján. A licit jelenleg 2,8 millió dollárnál tart, ami nem is tűnik olan soknak ahhoz képest, hogy a Nemzetközi Űrállomásra való egyhetes útért például 55 millió dollárt kell fizetni.

Igaz, Bezosék útja ennél jóval rövidebb lesz, mindössze 11 perc. Ennek során a New Shepard kereken száz kilométeres magasságig emelkedik, majd a világűr határának tekintett Kármán-vonalat elérve az utaskapszula leválik a rakétáról, és ejtőernyőkkel ereszkedik vissza a Földre. Bár a Blue Origin a SpaceX-hez hasonlóan rakétákkal képzeli el az űrturizmust, a koncepció összességében jobban hasonlít ahhoz, amiben a Virgin Galactic gondolkodik. Nekik a hírek szerint szintén nem sok hiányzik ahhoz, hogy beindíthassák a saját szolgáltatásukat, a tervek szerint már jövőre turistákat reptetnének a világűr peremére.

(Business Insider, Borítókép: Jeff Bezos egy 2015-ös sajtótájékoztatón, a floridai Cape Canaveral légibázison, Fotó: Red Huber/Orlando Sentinel/Tribune News Service/Getty Images)

További cikkek a témában:

Jeff Bezosék megfúrták a SpaceX és a NASA több milliárd dolláros szerződését Elon Musk űrügynöksége egyelőre nem kap pénzt a leszállóegység fejlesztésére, ami amúgy egy Starship rakéta lenne.

Valóságshowban fogják kiválasztani, hogy ki tölthet el egy hetet a Nemzetközi Űrállomáson A Discovery Channel műsorába bárki jelentkezhet, aki az USA-ban él. A fődíj egy űrutazás.

A SpaceX megkezdi a privát űrutazás új korszakát, és egy szerencsés jegyet is nyerhet az első járatra Jared Isaacmannak valahogy sikerült kibérelnie a SpaceX-től egy űrhajót, amivel októberben harmadmagával egy több napos túrát fog tenni a Föld körül. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelynek egyik résztvevője sem hivatásos űrhajós.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.