Pszichedelikus élmény végigautózni a Boring Company frissen megnyílt Loop alagútjában

2021 / 06 / 09 / Bobák Zsófia
Pszichedelikus élmény végigautózni a Boring Company frissen megnyílt Loop alagútjában
Videón láthatjuk, milyen érzés utazni az alagútban, melyben 62 Tesla cirkál folyamatosan, hogy a 2,7 kilométeres távon szállítsa az utasokat.

A világ egyre növekvő autóforgalmának redukálására tett egyik megoldási kísérlet, ha a metrókhoz hasonló módon a föld alá rejtik el az építészek az utcák autós közlekedését. Erre mostanában több példát is láthattunk, a Szaúd-Arábiában épülő fantázia várostól, Neomtól kezdve egészen a szingapúri Tengah jövővárosáig egyre szaporodik azoknak a terveknek a száma, amelyekben kiemelt szerepet kap a járművek eltüntetésének ötlete, akár az autós forgalomról, akár a tömegközlekedési eszközökről van szó.

Elon Musk, a Boring Company alapítója is hasonló megfontolásból kezdett bele a föld alatti közlekedés megvalósításába, egy 2016-os Twitteren közzétett bejegyzése legalábbis erre utal:

"Megőrjít a forgalom. Építeni fogok egy alagútfúró gépet és elkezdek ásni"

- írta a december 17-ei tweetben.

A megjegyzésből végül valóság lett, 2017 januárjában hivatalosan útjára indult a Boring Company, 2018-ban bemutatták a kaliforniai tesztalagutat és végül a járvány miatti hosszas késlekedés után június 8-án, kedden megnyílt a cég által épített las vegasi Loop is, az a 2,7 kilométeres alagút, amelyben 62 elektromos Tesla szállítja az utasokat három megállóhely között.

Az eredeti elképzelés szerint a vezető nélküli autók egyenként négy-öt személyt fuvaroztak volna, de a biztonság miatt egyelőre sofőrök ültek a volán mögött és csak három fő utazhatott egy járműben. Az autók 56 km/h-val közlekednek és két megálló erejéig a felszínen is felbukkannak. Az alagút enyhén pszichedelikus látványt nyújt a színes LED világításnak köszönhetően, amelyek folyamatosan váltakozva hol kék, hol rózsaszín, hol zöld fénybe borítják az utat. Az alagút mélysége 12 méter, vagyis közelebb van a felszínhez, mint a négyes metró legkevésbé mély állomása a Keletinél, és az alagút hangulata nagyjából tényleg egy metróállomásra hasonlít, csak Teslákkal a szerelvények helyett.

A CNET elmondása szerint a felszínen huszonöt percbe kerülő sétát a Convention Center területén a Looppal két percre lehet lecsökkenteni, az első teszt pedig azt mutatta, hogy egy óra alatt 4400 személyt lehet ezzel a módszerrel szállítani. A Boring Company által épített alagút egyik előnye, hogy olcsóbb alternatívát nyújt más vállalatok projektjeihez képest, az NBC cikke szerint például a los angelesi metrórendszer 14 kilométeres kibővítése 9 milliárd dollárba kerül, míg a Boring Company tíz millió dollárért vállalja 1,6 kilométer kiásását (a Loop összköltsége végül 52 millió dollár lett). Az is igaz azonban, hogy a tömegközlekedési eszközök személyszállítási kapacitása messze felülmúlja a Teslákét.

A CNET videója bemutatja, hogy milyen érzés végighajtani a színváltós alagúton az elejétől a végéig.

(Fotó: Getty Images/Ethan Miller)

További cikkek a témában:

A The Boring Company megmutatta a Las Vegas alatt futó alagútját, amiben 60 Tesla fog egyszerre közlekedni A legfrissebb hírek szerint pedig a későbbiekben 16 férőhelyes buszok fogják szállítani az utasokat a Las Vegas Convention Center alatt.
Elon Musk mintha megerősítette volna a Tesla kisbusz fejlesztését, aztán törölte a bejegyzést A kisbusz az egyetlen a vállalat tervei közül, amiről alig tudni valamit. Még a fejlesztés létezése is kérdéses, de nagyon különös, hogy Musk gyorsan törölte a bejegyzést, amelyben a jármű szóba került.
Célegyenesben a Las Vegas alatt futó alagút, amiben Teslák fognak közlekedni Elon Musk nagyszabású álma kezd beérni, igaz, a kezdeti koncepcióhoz képest elég sok minden változott.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.