Megvan, kitől kaphat processzort a Huawei

2020 / 11 / 16 / Bobák Áron
Megvan, kitől kaphat processzort a Huawei
A Qualcomm megkapta az engedélyt az amerikai kormánytól, jöhetnek a Snapdragon processzoros Huawei telefonok.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Huawei az amerikai kereskedelmi embargó miatt már a saját tervezésű processzorait sem tudja legyártani, ugyanis az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma megtiltotta minden olyan vállalatnak a Huaweijel való együttműködést, ami amerikai technológiákat is használ. Ez azzal járt, hogy a tajvani TSMC kénytelen volt felmondani a kínai telefongyártóval kötött megállapodást, így a Huawei teljes ellátási lánca veszélybe került.

A Kereskedelmi Minisztérium viszont hagyott egy kiskaput, ugyanis a cégek továbbra is kereskedhetnek a Huaweijjel, ha erre külön engedélyt kapnak az amerikai kormánytól. Az egyetlen kikötés, hogy nem adhatnak el a Huaweinek olyan terméket, ami az 5G-s üzletághoz kapcsolódik, és mivel a Qualcommm a hírek szerint 4G-s processzorokat fog szállítani a kínaiaknak, így nem is gördítettek akadályt a megállapodás elé. Az üzlet részleteiről csupán ennyit lehet tudni, vagyis hogy a Qualcomm 4G-s processzorokat szállít a Huawei telefonjaihoz, amiből feltételezhető, hogy nem csúcskategóriás mobilokról van szó. Hogy milyenekről, azt egyelőre nem árulták el, de - ahogy azt az Android Authority megjegyzi - a Huawei korábban már többször használt Snapdragon-procikat a telefonjaiban, például a Nova-szériában, a Nexus 6P-ben és legutóbb a tavaly bemutatott Y7-sorozatban is.

A Financial Times információi szerint amúgy nem a Qualcomm az egyetlen, akik megkapták a külön engedélyt, a Huaweinek OLED-kijelzőket gyártó Samsung, a felhőszolgáltatásaikat processzorokkal ellátó Intel és a kameraprocesszorokat szállító Sony is hasonló eljárásban részesült. A Huaweinek ez igazán jó hír lehet, hiszen elemzők arra számítottak, hogy az idei, meglehetősen gyenge harmadik negyedéves adatokat jövőre még ennél is sokkal rosszabb számok követik, és a tavalyi 240 millió készülékkel szemben jövőre mindössze 50 millió telefont fognak eladni. Hogy a mostani fejlemények változtatnak-e a 2021-es előrejelzéseken, egyelőre nem tudjuk, a fentiekből az viszont tisztán látszik, hogy az amerikai technológiák széles körű elterjedtsége miatt jelenleg nagyjából az amerikai kormány dönti el, hogy kikkel működhet együtt a Huawei és kikkel nem.

(Gizmodo, Borítókép: Zana Latif/Unsplash)

További cikkek a Rakétán:

Az ősz mobilos trendje: a megfizethető csúcskategóriás telefonok

Hamarosan kiderül, hogy mire megy ma egy okostelefon Android nélkül

Így muzsikál az első igazán használható hajlítható kijelzős telefon


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Az ír Ecocem cementje 70%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártó szerint és a segítségével a cementipar sokkal fenntarthatóbbá válhat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.