A 21. század Rothschildje szerint hamarosan tízezer IQ-s szuperintelligenciát teremthetünk, de egy népszerű humanoid gyártását mégis leállította

2021 / 07 / 02 / Bobák Zsófia
A 21. század Rothschildje szerint hamarosan tízezer IQ-s szuperintelligenciát teremthetünk, de egy népszerű humanoid gyártását mégis leállította
Fordult a kocka: már nem a robotok veszik el a munkát, hanem a robotok elvesztése okoz problémákat az embereknek, Pepper gyártásának beszüntetése ugyanis sok ember számára a munkahelye megszűnésével járt.

Masayoshi Son, japán milliárdos üzletember szerint 2047-re már több ember formájú robot létezik majd a világon, mint ember, és nem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi fejlődési ráta mellett néhány évtizeden belül olyan számítógépes chipeket is tudnak tervezni a mérnökök, amely 10 000 IQ-nak megfelelő képességekkel bír. Ez a szuperintelligencia nem az ellensége, hanem barátja és partnere lehet az emberiségnek, Son meglátása alapján, de, mivel jóval többet tud majd nálunk, fel kell tennünk magunknak néhány alapvető kérdést a jövőnkkel kapcsolatban:

"Mi lesz majd a munkák? Milyen lesz az életünk? Fel kell tennünk ezeket a filozofikus kérdéseket. Jó ez, vagy inkább rossz?"

- kérdezte az üzletember a 2017-es Mobile World Kongresszuson Barcelonában, 2018-ban pedig már arról nyilatkozott a Financial Times értesülései szerint, hogy ideje és gondolatai 97%-át a mesterséges intelligenciának szenteli, amely egyben az általa alapított SoftBank techcég befektetési alapjának, a Vision Fundnak a fő irányvonalát is meghatározza.

Masayoshi Son 1981-ben alapította a SoftBank vállalatot, amelynek azóta is az elnöke, de közben egy ideig a Yahoo! Japan Corporation igazgatója is volt, miután a SoftBank az amerikai internetes céggel leszerződött, majd a híres kínai e-kereskedelmi cégnek, az Alibabának is egyik fő részvényesévé vált, de felvásárolta az ARM Holdings brit chip tervező céget is. Az egyik legambíciózusabb terve azonban az, hogy az egykori bankárnak, a világ egyik leghíresebb dinasztia alapítójának, Mayer Amschel Rothschildnak a nyomdokaiba lépjen és a 21. század egyik legsokoldalúbb támogatója legyen. Június 23-án a SoftBank részvényesei számára rendezett eseményen Son elmondta, hasonlóan ahhoz, ahogy Rothschild a 19. századi ipari forradalom tőkése volt, ő a most zajló információs forradalom fő tőkeellátója kíván lenni.

"Sok híres feltaláló végzett remek munkát az ipari forradalom alatt [...] de a forradalom nem csak a feltalálóknak köszönhető. A befektetők is éppen annyira fontosak voltak."

A SoftBank a Vision Funds kockázati tőkealapon keresztül jelenleg 264 céget támogat a CNBC elmondása szerint, azonban ezeknek a többsége nem generál semmilyen profitot, sőt, a múltban volt néhány igen nagy bukása is, mely hatalmas veszteséggel járt. Masayoshi Sont tartják a világ legtöbbet veszítő befektetőjének, miután a múltban elvesztette a SoftBank piaci részesedésének 99%-át. Azonban az Alibaba esete is jól példázza, hogy bizonyos befektetések sokszorosan is megtérülhetnek.

"Az Alibaba az első tíz évben majdnem zéró jövedelmet hozott."

- mondta az üzletember a Forbesnak tavaly májusban - "De amikor elkezdett jövedelmezni, drámaian megugrott a bevétel". Egyike azoknak a SoftBank projekteknek, amelyek látszólag nagy népszerűségre tettek szert, de valójában, a színfalak mögött végig veszteségesek voltak, Pepper robot gyártása volt, amely 2014-ben kezdődött és úgy tűnik most véget ért, legalábbis egyelőre szünetel. Pepper társasági robotnak készült, ami azt jelenti, hogy nem rendelkezik extra, különleges képességekkel vagy speciális szaktudással valamilyen területen, a legfőbb jellemzője, hogy barátságos arcával és humanoid formájú kialakításával bizalomgerjesztő és megnyerő benyomást kelt, így olyan munkák során, ahol fontos az emberekkel való kontaktus kiépítése, sikeresen alkalmazható.

A robot az elmúlt években recepciókon, reptereken, hotelekben, egy magyar orvosi rendelőben és kávézóban, kórházakban és a SoftBank számos rendezvényén is megjelent, de valójában a legyártott 27 000 példányból nem sokat tudtak valóban hasznosan alkalmazni, aminek oka részben a behatárolt funkcionalitása lehetett a Reutersnek anonim módon nyilatkozó bennfentesek szerint. A robot ára ugyan meg sem közelítette sok más humanoid vagy éppen kutya formájú robotét, Spot közel húszmillió forintos árához képest elenyésző összegért, fél, illetve néhány millió forintért lehetett hozzájutni, de ehhez még hozzájárult a havi 100 000 forintos előfizetői díj is, így tulajdonképpen egy humán recepciós alkalmazása jobban megérte a munkáltatóknak, mint Pepper felvétele.

A humanoid egyedi jellemzője, amely esetleg értékesebbé teheti emberi munkatársainál a 21. századi információs forradalom, a sci-fikből ismerős gép-ember együttélésre alapozott világ eljövetelének ígérete volt, de úgy tűnik, hogy ennyi nem volt elég a valódi sikerhez. A BBC-nek nyilatkozó Noel Sharkey robotikai szakértő szerint a Masayoshi Son által is vizionált szuperintelligencia egyébként sem Pepper képében érkezett volna, sőt, a robot valójában inkább amolyan szeretnivaló PR fogás.

"Pepper sok kárt okozott a valódi robotikai kutatásoknak azzal, hogy gyakran egy olyan okos, gondolkodó lény hamis benyomását keltette, amely képes a társalgásra.

De nagyrészt távoli irányítással működött, miközben egy ember beszélt a mikrofonján keresztül. Ilyen módon megtéveszteni a közönséget veszélyes és nem megfelelő benyomást kelt a mesterséges intelligencia való világbeli képességeit illetően."

Sharkey már régóta próbálja felhívni a világ figyelmét a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félreértésekre, szerinte például, mivel az egyébként izgalmas kutatások mögött álló emberek, a mesterséges intelligencia algoritmusokat tervező mérnökök, és nem maguk a gépek intelligensek, így a MI soha nem fogja leváltani az élő rendszereket. A SoftBank vezetője viszont hisz a szingularitásban és az egyre nagyobb kapacitású chipekben, melyek a mesterséges intelligencia rendszereket, vagy a nekik testet adó robotokat irányíthatják. Noha Pepper gyártását átmenetileg már tavaly leállították és emiatt Franciaországban 330-cal csökkentik a cég dolgozóinak számát, valamint az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a robot értékesítésén dolgozó személyzet felét menesztették a Reuters értesülései szerint, de a SoftBank más területen továbbra is érdekelt a robotikai beruházásokban.

Egyre jobban fókuszál például a Whiz nevű automata takarítórobotra, amely a mesterséges intelligenciára alapozott BrainOS operációs rendszerrel működik és a NextFMRoboticson keresztül egyre több helyen megjelenhet Németországban, Ausztriában és Svájcban is, valamint januárban szerződést kötöttek az Iris Ohyama japán elektronikai eszközöket és háztartási gépeket gyártó vállalattal is. Vagyis úgy tűnik, egyelőre nem annyira a különleges robotokra, hanem a gyakorlatiasabb típusokra helyezi a hangsúlyt a cég, de lehet, hogy éppen ezzel hozhatja el a robotok ígért forradalmát, amely így kevésbé látványos, de annál stabilabb formában szivárog be a hétköznapokba és válik az emberi élet mindennapos részévé a jövőben.

(Fotó: Pixabay, Getty Images)

További cikkek a témában:

Nem az a kérdés, hazudhat-e a mesterséges intelligencia, hanem, hogy hogyan lehetne emberibb Mi köze a buddhista tanításnak a mesterségesintelligencia-fejlesztéshez? Nos, egyes szakértők szerint nagyon is sok.
Közeleg a technológiai szingularitás - saját chipjét tervezi a mesterséges intelligencia, az embereknél ezerszer gyorsabban Az emberi intelligencia komplexitását és gazdaságosságát még nem érik el az algoritmusok, de, mint kiderült, chipet tervezni sokkal jobban tudnak nálunk. És hogy mi fog leginkább profitálni az új technológiából? Maga a mesterséges intelligencia.
A robotok korszaka négy lábon érkezik és Spotnak hívják A Boston Dynamics négylábú robotját az Alza.hu hozta el Magyarországra, mi pedig kihasználtuk a lehetőséget, hogy közelebbről is megnézzük, mit tud egy robot, ami annyiba kerül, mint egy Tesla Model S.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.