Miért érdeklődött a NASA a jégférgek után?

2021 / 08 / 05 / Felkai Ádám
Miért érdeklődött a NASA a jégférgek után?
A gleccsereket sokáig az élet szempontjából kihalt területeknek hitték, amíg fel nem fedezték a titokzatos jégférgeket. De mi közük a Földön kívüli élet utáni kutatáshoz, és miért próbálják emberi sejtekkel utánozni ezeknek a férgeknek az alapvető működését?

A jégférgek annyira rejtélyes élőlények, hogy sokan el sem hiszik, hogy léteznek (viszont mi már röviden írtunk róluk korábban a lentebbi cikkünkben). Egy amerikai kormányhivatal, a United States Geological Survey a honlapján külön szekciót tart fenn azon kérdés tisztázására, hogy léteznek-e jégférgek? A válasz egyébként az, hogy léteznek, és Észak-Amerika (Washington, Oregon és Brit Kolumbia), valamint Alaszka gleccsereiben találhatóak meg, máshol azonban nem bukkantak eddig ilyen lényekre. A jégférgeket (Mesenchytraeus solifugus) 1887-ben fedezték fel az alaszkai Muir-gleccseren, és azért lepték meg akkor a tudósokat, mert ezt a kegyetlenül jéghideg környezetet akkoriban lényegében sterilnek tartották, olyan helynek, amely nem alkalmas az életre.

Létezik a földön tökéletesen élettelen hely? A földön sokféle élőhely található. Van ahol hemzsegnek az élőlények, és akad ahol alig találni életformát. Van ahol szén és van ahol kénalapú élettel találkozhatunk, például a tengerek mélyén feltörő lávafolyások mentén. Még a több tízezer éves gleccserjég belsejében is jégférgek tekeregnek. Létezhet hát olyan hely, ahol egyáltalán nincs élet?

A jégférgek ugyanakkor az egyik leginkább alul-tanulmányozott faj, összesen ha féltucat tudományos igényű munka született velük kapcsolatban, és ez az oka, hogy rendkívül titokzatos lényekről beszélünk, melyeknek csak pedzegetjük az ökológiai jelentőségét. A nagyjából 2,5 centiméter hosszú fekete vagy kék élőlények nyaranta, késő délutánonként olyan mennyiségben bújnak elő, hogy a gleccsereken szó szerint lépni nem lehet tőlük – a becslések szerint egyetlen gleccseren 5 milliárd ilyen állat fordulhat elő, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként több száz jégféreg tekereg a hóban. Azonban, hogy mit csinálnak ilyenkor, azt senki sem tudja, csak feltételezések vannak.

Ha pedig már a rejtélyeknél tartunk, mindenképp érdemes kitérni arra is, hogy a jégféreg elnevezés ellenére nem igazán bírják a hideget, pontosabban a fagypont alatti hőmérsékletet. Ezek a lények egész jól elvannak 0 Celsius-fok körül, de ha a hőmérő higanyszála csak egészen picit is ezen pont alá süllyed, elpusztulnak. Viszont a jégféreg hihetetlenül jól bírja az ultraibolya sugárzást, ami hasznos dolog, mert a havas tájon, ahol árnyék sem akad, igen kíméletlen tud lenni a napsütés. Valószínűleg viszont azért délutánonként bújnak elő, mert ilyenkor a napfény már kíméletesebb, így tudnak egy kicsit sütkérezni, melegedni, amire talán a különböző biokémiai reakciók miatt van szükségük. Bár biztosan azt sem tudni, milyen mélyen élnek, a tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy azon a szinten, ahol a szezonális hó és a gleccser régebbi hava találkozik egymással. Érdekes az is, hogy amikor frissen előbújnak a hó alól, akkor kövérebbek, mint nyár végén, és a feltételezések szerint a hóban baktériumokkal és algákkal táplálkoznak. Valószínűleg a szaporodásukra is az előbújásuk előtti időszakban kerülhet sor.

Jelenleg a kutatások azt vizsgálják, hogy ezeknek az állatoknak milyen szerepük van a helyi táplálkozási láncban, például a madarak ezeken élnek-e. A feltételezések szerint egyébként a madarak segítettek ennek a lénynek elterjedni a felsorolt területeken. Kérdésként még az is felmerül, hogy ezek a sötét testű állatok vajon hatással vannak-e a gleccserek olvadásának a sebességére, mivel az ismert, hogy sötétebb algák éppen ilyen hatással bírnak.

A jégférgek még a NASA érdeklődését is felkeltették elsősorban a Földön kívüli élet utáni kutatás miatt, és a jégférgekkel kapcsolatos kutatásokra a 2000-es évek elején dr. Dan Shain biológus 200 ezer dollárt is kapott. A vizsgálatok azt célozták, hogy miként alakulhat ki és maradhat fenn az élet a gleccserekhez hasonló, extrém környezetben, ami alapján talán következtetéseket lehet levonni a Naprendszer jeges holdjaival kapcsolatban is. A cél tehát az volt, hogy a földi körülmények mintegy mintát szolgáltassanak arról, hogy merre érdemes esetleges élet nyomai után kutatni a Földön kívül.

A Rutgers Egyetemen tanító dr. Shan azonban más alkalmazási területét is megtalálta a férgeknek – ezeknek a hideg környezetben élő állatoknak az a titka, hogy több energiát termelnek, ami fiziológiai szinten azt jelenti, hogy a sejtjeik több ATP-t állítanak elő. Az ATP a sejt üzemanyaga, és a citromsavciklusban (más néven Szent-Györgyi–Krebs-ciklusban) van szerepe. A kutató feltételezése szerint azonban, ha az emberi sejteket sikerülne „rávenni”, hogy a jégférgek sejtjeihez hasonlóan több ATP-t termeljenek, úgy kitolható lenne az az idő, amíg tárolni lehetne az átültetéshez szükséges emberi szerveket. Jelenleg ugyanis egy-egy ilyen szerv legfeljebb 1 napon át tárolható hűtve, de ha „rábírnák” a szövetet, hogy több ATP-t állítson elő, úgy ez az idő jócskán megnyúlhatna, akár hetekről is beszélhetnénk órák helyett.

(Kép: Flickr/smh1981)

További cikkek a Rakétán:

Először nyerhetünk bepillantást az ítéletnapi gleccser alatti világba "Amikor először megpillantottuk a gleccser jege és a szárazföld találkozási pontját a tenger felől, az számunkra nagyjából olyan érzés volt, mint amit az űrhajósok érezhettek az első Holdra szálláskor."

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.

Miért kell fehér ponyvát teríteni a gleccserekre? A gleccserolvadás világszinten súlyos probléma, szakemberek ezúttal az Alpokban próbálják legalább valamelyest mérsékelni a folyamatot.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.