Mostantól akár Schwarzeneggerként is beülhetünk a munkahelyi online megbeszélésre, ha unjuk a saját arcunkat

2021 / 09 / 13 / Bobák Áron
Mostantól akár Schwarzeneggerként is beülhetünk a munkahelyi online megbeszélésre, ha unjuk a saját arcunkat
Egy új deepfake program valós időben cseréli ki a beszélő arcát az élő videókon.

A DeepFaceLive nevű algoritmust egy orosz programozó hozta létre, és a hasonló alkalmazásokkal ellentétben nem csak arra alkalmas, hogy előre rögzített felvételeken cserélje ki az emberek arcát valaki máséra, de élő videókat is lehet vele manipulálni. A GitHubon elérhető program működik többek között a Zoommal és a Skype-pal is, valamint olyan népszerű streamingszolgáltatásokkal, mint a Twitch vagy a Tiktok.

Henry Ajder deepfake-szakértő a Daily Dotnak nyilatkozva elmondta, hogy bár a többség valószínűleg csak arra fogja használni a DeepFaceLive-ot, hogy szórakoztató videókat készítsenek, a technológia számos visszaélésre is lehetőséget nyújt. Példaként említette, hogy az arc valós idejű manipulálásával az arcazonosítás is könnyen kijátszható, de az sem elképzelhetetlen, hogy webcam-modellek arra fogják használni, hogy hírességek arcával nyújtsanak erotikus közvetítéseket. A lap megjegyzi, hogy a Sensity AI 2019-es statisztikái szerint a deepfake-videók 96%-át a pornó tette ki, amelyekben jellemzően híres emberek arcára cserélik ki a szereplők arcát.

Az elmúlt években számtalan példát láthattunk arra, hogy a mesterséges intelligencia alapú képmanipuláció milyen előnyökkel járhat: a segítségével megeleveníthetők híres történelmi személyek, filmekben a színészek szájmozgása tökéletesen ráilleszthető a szinkronhangra, és akár az is lehetővé válik, hogy egy videojátéknak mi legyünk a főhősei. A valóditól egyre kevésbé megkülönböztethető manipulált felvételek ugyanakkor sokakat mély aggodalommal töltenek el, hiszen a technológiával bárkiről könnyedén készíthető egy kompromittáló felvétel, az emberek többségében pedig még nem igazán alakult ki az a reflex, hogy a képekhez vagy a hírekhez hasonlóan a videófelvételek hitelességében is kételkedjenek. Nem véletlen, hogy a Facebook egy ideje már elkezdte szűrni a deepfake videókat, és állami szinten is több szabályozás született a technológia megregulázására, Kínában például jelölni kell, ha egy videó készítéséhez mesterséges intelligenciát is használtak.

(Videó: Arnoldschwarzneggar/TikTok, Borítókép: Anacleto Rapping/Los Angeles Times via Getty Images)

További cikkek a témában:

Íme egy videó, amin Richard Nixon bejelenti, hogy az Apollo-11 űrhajósai meghaltak a Holdon Ötven évvel a holdra szállás után végre ezt is láthatjuk. De nem azért, mert most hozták nyilvánosságra.

Egy fiatal női Twitter-influenszerről kiderült, hogy ötven éves férfi, aki deepfake videókat posztolt Az utóbbi egy évben meredeken emelkedett az olyan, nagy figyelmet kapott esetek száma, melyekben a deepfake technológia komoly szerepet kapott, és most itt a legújabb történet, ami átverésnek indult, de jó vége lett.

Viccesnek tűnik, de valójában súlyos üzenetet rejt a jövőről a deepfake Erzsébet királynő karácsonyi beszéde Ha valaki olyasmiket szeretne hallani a királynő mozgó képmásától, amiket normál körülmények között biztosan nem mondana, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Ellenben ha a dolgok mögé nézünk, az egész már nem is olyan szórakoztató.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.