Moszkvában érkezik az igény szerinti mobilitás program

2021 / 02 / 21 / Justin Viktor
Moszkvában érkezik az igény szerinti mobilitás program
A kísérleti szolgáltatást a külvárosi területeken indítják majd el, ahol mikrobuszokat alkalmaznak a távoli lakónegyedekbe történő eljutás lehetőségeinek javítására.

Kisbusz applikációs rendelésre

Azok az utasok akik használni szeretnék a transport-on-demand (igény szerinti személyszállítás) mikrobusz-szolgáltatást, a Moszkvai Közlekedés nevű applikációval kiválaszthatják a legközelebbi buszmegállót, beírhatják az úticéljukat, megrendelhetik a szállítást, és ki is fizethetik a viteldíjat. A buszok az ígéret szerint 30 percen belül érkeznek. A kísérlet során az első év során a szakértők megvizsgálják a szolgáltatás hatásait és eredményeit, és az utasok visszajelzései alapján fejlesztik és korszerűsítik a szolgáltatást.

A moszkvai önkormányzati hatóságok véleménye szerint nehéz a teljes felszíni közlekedési hálózat kiépítése az összes távoli területen, mivel a rendeltetési helyek között gyakran igen nagy távolságok vannak. Egy mikrobusz szolgáltatás viszont jobban alkalmazkodhat az ilyen típusú helyi utazásokhoz. Ha a rendszer sikeres lesz a kísérlet során, a város vezetői azt tervezik, hogy bevezetik más lakóövezetekben is.

Mindazonáltal Moszkva korántsem az első olyan város ahol ehhez hasonló megoldással kísérleteznek. A müncheni közlekedési vállalat (MVG) már 2018-ban kibővítette egyéni tömegközlekedési hálózatát az igény szerinti tömegközlekedési szolgáltatás bevezetésével, MVG IsarTiger néven. A projektet annak idején 20 darab, egyenként hat utas szállítására képes Volkswagen caddyval indították.

Milton Keynes lendületes okosváros programjában mindent bevetnek Az okos városokról a legtöbb ember azt gondolja, hogy pusztán a technológia,  érzékelők, hálózatok, adatok, a dolgok internete használatában ki is merül a fogalom tartalma. A dolog azonban egyre inkább az embereken is múlik. A technológia valóban segítheti városainkat a hatékonyabb szolgáltatások nyújtásában és az átláthatóság növelésében, de a lakosság a potenciális felhasználók  képzésére és bevonására is nagy szükség van.

A hatodik legerősebb város

A Brookings Intézet szerint Moszkva gazdaságilag a világ hatodik legerősebb városa, a bruttó regionális összterméke (GRP) 2014-ben 553 milliárd dollár volt. Adóssága a GRP-hez képest elenyésző, csupán 1,1 százalék, szemben New York 11,7 százalékával. Az ország központi bankja szerint 2015-ben Moszkva vonzotta magához az összes Oroszországban létrejött közvetlen külföldi befektetés felét. Az Orosz kormány azt tűzte ki célként, hogy Moszkva is az egyik legfejlettebb okosvárossá váljon a világon.

A város mobilitási szolgáltatásnak (MaaS) az applikáció alkalmazás képezi az alapjait, melynek használatával akár személyre szabott útvonalakat is ki lehet jelölni Moszkvában és környékén, a tömegközlekedés járatainak kiválasztásával, vagy a két rendszer elemeinek kombinálásával.

A városközponttól távolabb élő utasok megrendelhetik az utat egy kis kapacitású busszal a metróállomásig, és fizethetnek érte a mobilalkalmazáson keresztül, majd az alkalmazás segítségével metróval, felszíni közlekedéssel, autómegosztással, robogó-megosztással vagy helyközi buszok beiktatásával szervezhetik tovább az útvonalukat.

(Forrás: Smartcities Kép: Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Sanghaj lett az év okosvárosa a Smart City Live 2020 rendezvényen Kína komoly tapasztalattal rendelkezik a technológiai innováció élmezőnyében, és úgy tűnik, hogy az eddigi trend továbbra is folytatódik az IoT által támogatott intelligens városok diadalmenetével. Most éppen Sanghaj tört az élre.

Kínában épül a tökéletes okosváros, ami mindent tud a lakóiról A Terminus AI Cityben robotok lesik a lakók minden kívánságát, a helyiségek pedig arra is képesek, hogy az eseménynek megfelelően átrendezzék magukat. A város egy igazi, digitális utópia, persze csak azoknak, akik nem bánják, ha a mesterséges intelligencia minden egyes mozdulatukat nyomon követi.

Az ausztriai Graz az 5G-re és az IoT-re támaszkodva alakul okosvárossá A valódi autonómiával, reális helyzetértékeléssel, és bátor jövőképpel rendelkező városok világszerte ráléptek már az okosvárossá válás útjára. A Citycom Telecommunication Graz teljes Stájerországot lefedő 5G hálózat szállítására szerződött a Nokiával, ami új bevételi lehetőségeket is teremt város számára.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.