Münchenben már jövőre indulhat egy teljesen autonóm robotaxi szolgáltatás

2021 / 09 / 10 / Felkai Ádám
Münchenben már jövőre indulhat egy teljesen autonóm robotaxi szolgáltatás
Az Intel alá tartozó Mobileye 50 autonóm taxit állítana szolgálatba már jövőre. A vállalat vezérigazgatója a Tesla vezetősegítő rendszereréről is megmondta a véleményét.

A Mobileye, az Intel önvezető járművekre fókuszáló részlege, már 2022-ben önvezető robotaxikat küldene a müncheni utakra – írja a Reuters. Mint azt korábban mi is megírtuk, egy német törvénytervezet a világon elsőként engedélyezte az önvezető járművek számára a közforgalomban történő részvételt – igaz, csak kijelölt területeken.

Németország akár már jövőre engedélyezheti a vezető nélküli járműveket bizonyos helyeken Már nem egyszerű tesztről van szó, hanem az önvezető járművek akár sofőr nélkül is részt vehetnének a forgalomban 2022-től, ha a törvénytervezet elfogadásra kerül.

Habár ez óvatos lépésnek tűnhet, mégis önmagában elég volt ahhoz, hogy nem csak az autóipar, de az azzal egyre inkább összeolvadó tech vállalatok is elkezdjenek kacsingatni Németország felé – most például tehát az Intel. A Mobileye egyébként korábban a Tesla beszállítója volt, de egy 2016-os, halálos kimenetelű balesetet követően szakítottak Elon Musk cégével. Az az eset volt egyébként az első, melynek során bizonyítottan az önvezető rendszer hibája vezetett egy ember halálához – a 40 éves Joshua Brown azért vesztette életét, mert a kocsi érzékelőrendszere képtelen volt elkülöníteni egy nagy, 18 kerekes kamiont a világos, tavaszi égtől, így teljes sebességgel átszáguldott alatta, és a kamion alja lényegében leborotválta a Tesla szélvédőjét. A mostani bejelentés kapcsán egyébként a Mobileye vezérigazgatója hozzátette azt is, hogy a Tesla önvezető rendszere „nem elég biztonságos”.

A taxikhoz visszatérve a Mobileye reményei szerint jövő év végére a robotaxik már biztonsági sofőrök nélkül, teljesen önállóan is működhetnek. A rendszert a kínai NIO által gyártott önvezető kocsikba építik be, amelyek hivatalosan legfeljebb 130 km/h-ás sebességgel közlekedhetnek Münchenben. A kocsik hat utast tudnak szállítani, és teljesen elektromosak. A taxikat egy német céggel, a SIXT-tel közösen üzemeltetik majd. Érdekesség, hogy a Mobileye rendszere elsősorban kamerákra épül, de a tervek szerint még extra szenzorokat is felszerelnek, ami többletköltséggel jár ugyan, de fokozza a biztonságot. A cég vezérigazgatója szerint a szenzorok robusztusabbá teszik majd a rendszert, és így bizonyságot nyerhet, hogy az önvezető autó kevesebb balesetet okoz, mint egy emberi sofőr.

Az USA-ban bizonyos modellek esetén a Tesla megszabadul a radartól Sok előnye egyelőre talán nincs az átállásnak, de nem is feltétlen a szóban forgó gépkocsik felszereltségének, illetve képességeinek a pillanatnyi feljavítása a cél.

A Tesla egyébként tavasszal jelentette be, hogy az USA-ban bizonyos modelek esetén magszabadul a radartól, és kizárólag kamerás rendszerre tér majd át.

(Kép: Mobileye)

További cikkek a témában:

A német autóipar könyörög a német törvényhozásnak, hogy engedjék már ki az utakra a robotaxikat végre Miközben az USA-ban és Kínában már százas nagyságrendben dolgoznak az önvezető taxis vállalkozások autói, Európában az ilyesmi még mindig tilos.

Nehéz dolga van egy önvezető autónak a kínai csúcsforgalomban Az AutoX vezető nélküli kocsija egy zsúfolt kínai városban próbált navigálni az esti csúcsforgalom kellős közepén, robogók, kóborló gyalogosok és egy úton átszaladó kutya között, de sikerrel vette az akadályokat.

Jön az elektromos és az önvezető Volkswagen Transporter, még ha nem is ez lesz a neve A Volkswagen elektromos furgonja és kisbusza jövőre érkezik, az önvezető változatot 2025-re ígéri a cég.

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.