Donald Trump visszatérése és a rejtélyes X: nagy tervei vannak a Twitterrel Elon Musknak

2022 / 05 / 11 / Bobák Áron
Donald Trump visszatérése és a rejtélyes X: nagy tervei vannak a Twitterrel Elon Musknak
Áprilisban robbant a bomba, hogy Elon Musk 44 milliárd dollárért felvásárolhatja a Twittert, miután pedig az ajánlatára két héttel ezelőtt a cég igazgatótanácsa is rábólintott, eldőlt, hogy a közösségi oldal hónapokon belül a világ leggazdagabb emberének tulajdonába kerül. Arról egyelőre keveset lehet tudni, hogy Musknak milyen tervei vannak a Twitterrel, egy nemrég a The New York Times birtokába került prezentáció viszont már erre is ad némi támpontot.

Bár Musk vagyonát jelenleg mintegy 240 milliárd dollárra becsülik, a vételár jelentős részét nem saját zsebből készül kifizetni, hanem különböző befektetők bevonásával teremti elő a hatalmas összeget. A The New York Timesnak sikerült megszereznie azt a prezentációt, amit Musk ezeknek a befektetőknek tartott nemrég, ez alapján pedig a Tesla és a SpaceX tulajdonosának a Twitterrel is igencsak ambiciózus tervei vannak.

A meglehetősen optimista előrejelzés szerint a vállalat 2028-ig megötszörözi a bevételeit, vagyis a tavalyi ötmilliárd dollár helyett a Twitter hat év múlva már 26,4 milliárd dolláros bevételt termelne. Ennek egyik kulcsa, hogy Musk számításai szerint a jelenlegi, nagyjából 217 milliós aktív felhasználószám hat év alatt 931 millióra emelkedik, többek között a nemrég elindított Twitter Blue szolgáltatásnak köszönhetően: a tavaly június óta elérhető előfizetéses szolgáltatás feliratkozóinak a száma Musk szerint 2028-ra elérheti a 150 milliót, ezzel együtt pedig a Twitter felhasználókra lebontott bevétele 24,83-ról 30,22 dollárra fog emelkedni.

Megszületett a megállapodás, Elon Musk tényleg megveszi a Twittert A világ leggazdagabb embere 44 milliárd dollárt, azaz csaknem 15 ezer milliárd forintot fizet a világ egyik legnagyobb közösségi oldaláért.

A leendő tulajdonos a prezentációban azt is megígérte, hogy igyekszik függetleníteni a céget a hirdetési bevételektől, amelyek jelenleg a Twitter bevételeinek mintegy 90 százalékát adják. Musk ezt szeretné 45 százalékra levinni, ami ugyanakkor még mindig azt jelenti, hogy a Twitter több mint kétszer annyi pénzt kaszálna hirdetésekből, mint jelenleg. A prognózis szerint 2028-ban a vállalat 12 milliárd dollárra tenne szert a reklámokból, nagyjából 10 milliárd dollárra az előfizetésekből, a többi bevétel pedig más forrásokból, például adatlicencelésből származna.

Az egyéb bevételek szempontjából meghatározó lehet a fizetési megoldások fejlesztése, ami ugyan jelenleg is létezik a Twitteren, de csupán elhanyagolható bevételt hoz a vállalatnak. Musk beszámolója szerint ezeket a lehetőségeket jelentősen kibővítenék, aminek eredményeképpen 2028-ra 1,3 milliárd dollárra tennének szert ebből a forrásból. Ahogy arra a The New York Times emlékeztet, Musk korábban a PayPallal már felépített egy sikeres online fizetési platformot, így elképzelhető, hogy a Twitternél is hasonlóra készül.

A prezentáció egyik legrejtélyesebb eleme, hogy Musk egy új projektet is bejelentett X néven, amiről ugyan egyelőre nem lehet tudni, hogy mit takar, de a vállalkozó szerint 2028-ra több mint százmillió előfizetővel fog rendelkezni. Bár egyelőre mindenki csak találgat, sokan feltételezik, hogy az X egy előfizetéses szolgáltatás lesz, ami reklámmentessé tenné a Twittert.

Visszatérhet Trump

Bár a prezentációban nem volt benne, de időközben kiderült, hogy Musk Donald Trumpot is visszaengedné a Twitterre, akit a Capitolium tavaly januári ostroma után tiltottak ki örökre a közösségi oldalról. A vállalkozó erről egy kedden megrendezett konferencián beszélt, ahol azt mondta, hogy Trump kitiltása "teljes hülyeség volt", és kifejtette, hogy az efféle örökös tiltások véleménye szerint csak aláássák a Twitterbe vetett bizalmat.

Musknak ez a megállapítása senkit sem érhetett igazán váratlanul, hiszen korábban már többször hangot adott annak a véleményének, hogy a Twitter "már nem igazodik a szólásszabadság elveihez", és azt is világossá tette, hogy a cég átvétele után ő egy egészen más irányvonalat követne. "A szólásszabadság a működő demokrácia alapja, a Twitter pedig ennek a digitális főtere, ahol az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdéseket megvitatják" - írta Musk egy bejegyzésben, közvetlenül a felvásárlás bejelentése előtt.

Donald Trump egyébként nemrég határozottan kijelentette, hogy ha lenne rá lehetősége, akkor sem állna szándékában visszatérni a Twitterre, helyette inkább a nemrég elindított saját közösségi oldalára, a Truth Socialra koncentrál, ami februárban egy darabig vezette is az App Store letöltési listáját.

(Fotó: Aytac Unal/Anadolu Agency/Getty Images, Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Saját Twittert és YouTube-ot indított az EU Reklámok nem lesznek, ahogyan reklámcélú megfigyelés sem. De vajon lesznek-e felhasználók?


Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.