Nagyszabású szénmegkötő létesítmény épül Skóciában

2021 / 07 / 08 / Perei Dóra
Nagyszabású szénmegkötő létesítmény épül Skóciában
A brit Storegga és a kanadai Carbon Engineering cégek közös projektje lesz az első nagyszabású szénmegkötő épület Skócia északkeleti részén, amely elképzeléseik szerint 2026-ban meg is nyithatja kapuit. Az üzemben évente fél- és egymillió tonna közti szén-dioxidot tudnak majd kivonni a légkörből, vagyis ez lesz az első ilyen, nagy léptékben dolgozó európai gyár.

A munkálatok jelenleg ott tartanak, hogy a szakembereknek ki kell választaniuk azt a helyet, ahol a költségek és a gazdasági hatékonyság figyelembe vételével a optimálisan működhet az üzem. Erről 2022 első negyedévéig kell dönteniük, majd a rá következő negyedévben elkészülnek a végleges, a kiválasztott helyszínre specializált mérnöki tervek.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen Skócia mellett döntöttek? Nos, röviden tömören azért, mert itt jelentős mennyiségű megújuló energia áll rendelkezésre, amely működtetheti majd a létesítményt, emellett jól kiépített infrastruktúrája van, és az északi-tengeri szénhidrogén lelőhelyek miatt a szakképzett munkaerő miatt sem kell aggódni. Emellett Skóciának olyan lehetőségei is vannak, ahol

a légkörből kivont szén-dioxidot biztonságosan, hosszú távon tárolható.

A DAC, vagyis a közvetlen légköri kivonás technológiája (biztonságos tárolással) képes ellensúlyozni a légkörbe jutó szén-dioxid növekvő mennyiségét, valamint visszafordíthatja a kibocsátás miatti folyamatokat. Az eljárás lényege, hogy a a hőerőművek hűtőtornyaihoz hasonló építménybe ipari méretű szivattyúkkal beszívják a levegőt, majd egy ott keringetett kálium-hidroxid oldat segítségével megkötik. Ez a vegyület közvetlenül képes megkötni a szén-dioxid molekulákat, és karbonátos sóként tárolni az oldatban. Ezt később számos kémiai reakció és hő segítségével tovább finomítható, majd gázként besűríthető és tárolásra kész formára szabható. Ezzel a módszerrel tonnánként mintegy száz dolláros áron kivonható a szén-dioxid a légkörből. (A Carbon Engineering első, egymilló tonnás létesítményét egyébként már Amerikában is építik.)

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Grönland jegének valószínűleg befellegzett Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt, és talán már nincs is megállás, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szerint.

Felfújható vitorlákkal vágná vissza a vízi szállítás környezetszennyezését a Michelin A karbonsemleges hajózás jövője a hajózás múltja: a vitorla – na de nem akármilyen vitorláról van szó.

A Volvo olyan svéd acélból akar autókat gyártani, melynek előállítása nem jár CO2-kibocsátással A Volvónak nem elég, hogy 2030 után autói már nem bocsátanak ki szén-dioxidot: 2040-ig azt is el akarják érni, hogy a gyártás - ideértve az acélgyártást is - szintén karbonsemleges legyen.

 


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.