Napfogyatkozás előtt elsuhanó Nemzetközi Űrállomás a magyar fotós lenyűgöző videóján

2021 / 06 / 16 / Felkai Ádám
Napfogyatkozás előtt elsuhanó Nemzetközi Űrállomás a magyar fotós lenyűgöző videóján
Egy magyar fotós a napfogyatkozást szerette volna levideózni, de közben elszállt valami a fogyatkozó Nap előtt – méghozzá a Nemzetközi Űrállomás. Lenyűgöző mozgókép született.

Mocsári Balázs fényképész a Facebook oldalán osztotta meg a videót, amely „véletlen” látványosabbra sikerült a tervezettnél is. A fotós eredetileg csak a hazánkból is látható égi jelenséget szerette volna rögzíteni, de utólag kiszúrta, hogy mellesleg levideózta azt is, ahogy az Állomás keringése folyamán „elrepült” a Nap előtt. Legalábbis az elemzése szerint minden valószínűség szerint ez magyarázza a felvételen látható sötét foltot.

Mint azt korábban mi is előre jeleztük, június 10-én hazánkból is látható részleges (gyűrűs) napfogyatkozás volt látható a déli órákban, a felvétel pedig erről készült. A Nemzetközi Űrállomás egyébként tiszta idő esetén akár szabad szemmel is látható, mivel ez a harmadik legfényesebb pont az égen. Ha szabad szemmel nézzük, akkor egy gyorsan mozgó repülőnek tűnhet (valójában jóval magasabban és jóval gyorsabban suhan a repülőknél). A NASA által működtetett Spot the Station oldalon azt is ellenőrizhetjük, hogy egy adott helyen mikor látható épp az ISS. Budapestről legközelebb egyébként június 28-án figyelhetjük meg ezt az építményt.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Több mint félmillió km/h-val száguldott a leggyorsabb ember alkotta eszköz A Nap és a Vénusz között ingázó Parker napszonda már eddig is a leggyorsabb ember alkotta eszköznek számított, azonban a legutóbbi perihelion alkalmával jelentősen felülmúlta a korábban felállított rekordot.

A történelem legnagyobb mágneses viharai bármikor megismétlődhetnek, és még mindig nem vagyunk rá felkészülve Két igazán jelentős geomágneses vihart tart számon a tudomány, a Carrington-eseményt és az 1770-es Japán felett észlelhető napvihart, de ha ezek az események ma következnének be, sokkal több problémát okozhatnának, mint annak idején.

Fény derülhetett a Nap sötét titkára, végig itt volt az orrunk előtt Általában kétdimenziósként gondolkodunk az anyagok felületéről, de kétdimenziós felületek gyakorlatilag nem léteznek a természetben, és ha ekkora tévedésre építjük a fizikai vagy matematikai modelljeinket, a hibás alapvetés eszkalálódhat, és ez még komolyabb tévedésekhez vezethet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.