Napfogyatkozás előtt elsuhanó Nemzetközi Űrállomás a magyar fotós lenyűgöző videóján

2021 / 06 / 16 / Felkai Ádám
Napfogyatkozás előtt elsuhanó Nemzetközi Űrállomás a magyar fotós lenyűgöző videóján
Egy magyar fotós a napfogyatkozást szerette volna levideózni, de közben elszállt valami a fogyatkozó Nap előtt – méghozzá a Nemzetközi Űrállomás. Lenyűgöző mozgókép született.

Mocsári Balázs fényképész a Facebook oldalán osztotta meg a videót, amely „véletlen” látványosabbra sikerült a tervezettnél is. A fotós eredetileg csak a hazánkból is látható égi jelenséget szerette volna rögzíteni, de utólag kiszúrta, hogy mellesleg levideózta azt is, ahogy az Állomás keringése folyamán „elrepült” a Nap előtt. Legalábbis az elemzése szerint minden valószínűség szerint ez magyarázza a felvételen látható sötét foltot.

Mint azt korábban mi is előre jeleztük, június 10-én hazánkból is látható részleges (gyűrűs) napfogyatkozás volt látható a déli órákban, a felvétel pedig erről készült. A Nemzetközi Űrállomás egyébként tiszta idő esetén akár szabad szemmel is látható, mivel ez a harmadik legfényesebb pont az égen. Ha szabad szemmel nézzük, akkor egy gyorsan mozgó repülőnek tűnhet (valójában jóval magasabban és jóval gyorsabban suhan a repülőknél). A NASA által működtetett Spot the Station oldalon azt is ellenőrizhetjük, hogy egy adott helyen mikor látható épp az ISS. Budapestről legközelebb egyébként június 28-án figyelhetjük meg ezt az építményt.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Több mint félmillió km/h-val száguldott a leggyorsabb ember alkotta eszköz A Nap és a Vénusz között ingázó Parker napszonda már eddig is a leggyorsabb ember alkotta eszköznek számított, azonban a legutóbbi perihelion alkalmával jelentősen felülmúlta a korábban felállított rekordot.

A történelem legnagyobb mágneses viharai bármikor megismétlődhetnek, és még mindig nem vagyunk rá felkészülve Két igazán jelentős geomágneses vihart tart számon a tudomány, a Carrington-eseményt és az 1770-es Japán felett észlelhető napvihart, de ha ezek az események ma következnének be, sokkal több problémát okozhatnának, mint annak idején.

Fény derülhetett a Nap sötét titkára, végig itt volt az orrunk előtt Általában kétdimenziósként gondolkodunk az anyagok felületéről, de kétdimenziós felületek gyakorlatilag nem léteznek a természetben, és ha ekkora tévedésre építjük a fizikai vagy matematikai modelljeinket, a hibás alapvetés eszkalálódhat, és ez még komolyabb tévedésekhez vezethet.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.