Napokon belül jöhet az új Apple Watch. Kinek érdemes vennie?

2021 / 10 / 04 / Pőcze Balázs
Napokon belül jöhet az új Apple Watch. Kinek érdemes vennie?
Iparági források szerint akár már a héten elkezdődhet az Apple Watch hetedik generációjának az előrendelése. A kütyüt még senki sem tesztelte, így csak az előre közölt specifikációra támaszkodhatunk, de már az alapján is látszik, hogy nem lesz egyszerű eldönteni, hogy jó ötlet-e kiadni rá százhatvanezer forintot.

Az Apple őszi eseménye ugyan az Apple Watch-csal indult, azóta mégis több figyelmet kaptak az iPhone 13-ak és az új iPad mini. Nem véletlenül: Tim Cookék csak annyit mertek megígérni, hogy "idén ősszel" érkezik a következő okosórájuk, ráadásul a bejelentett változások sem tűntek egetrengetőnek. A héten viszont a Gizmodo már arról írt, hogy rövidesen vége a várakozásnak, és október első hetében indulhatnak a rendelések, egy hétre rá pedig meg is érkezhetnek az első órák. Vasárnap a 9to5Macen már láthattunk is néhány fotót az új Apple Watch-ról, amelyeket állítólag valaki egy facebookos csoportba posztolt, így gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy hitelesek-e. Akárhogy is, előbb-utóbb elérhető lesz az Apple új órája, ami

sokat változott, de nem biztos, hogy eleget.

A készülékkel kapcsolatos leglátványosabb változás maga a számlap lesz: ugyan a sokat pletykált, szögletes külső végül idén nem érkezett meg, a kijelző kerete azért csökkent, egészen pontosan 1.7 milliméterre. A hasznos terület húsz százalékkal nőtt, ami az Apple szerint már elég ahhoz, hogy egy teljes billentyűzetet zsúfoljanak rá. A 40 és 44 milliméteres tokméretet a 41-es és 45-ös modellek váltják, de a korábbi szíjak az új kütyükkel is kompatibilisek lesznek.


Balról jobbra: a harmadik, a hatodik és a hetedik generációs Apple Watch

A kijelző nem csak nagyobb, fényesebb is; állandóan bekapcsolt, vagyis inaktív állapotában hetven százalékkal világosabb a tavalyi modellnél. Mindezek ellenére az ígéretek szerint ugyanúgy kihúz egy napot, sőt, harminc százalékkal gyorsabban fog feltölteni. A hetedik Apple Watch ráadásul nem csak vízálló, hanem porálló is lesz, és ha minden igaz, a képernyő is jobban fogja bírni a gyűrődést. Ami viszont valószínűleg nem változik, az a processzora, ugyanis erről az Apple egyetlen szót sem szólt.

Kinek érdemes elgondolkodnia azon, hogy vegyen egyet?

Ugyan az Apple termékösszehasonlító oldala még nem jeleníti meg a hetedik generációt, de két dolog így is egyértelműnek tűnik. A belépő, nyolcvanezer forintos, harmadik generációs óra rendkívül elavult, nem érdemes megvenni. A száztízezer forintnál induló Apple Watch SE, ami ugyan az ötödik generáció belsejét kapta, de EKG és véroxigénszint mérő nélkül érkezik, szintén nem túl jó üzlet. Vagyis aki most szeretne először Apple Watch-ot venni, annak nem jó ötlet ezeket komolyan mérlegelnie, hacsak nem valami egészen különleges igényre keres választ, például a rosszul halló nagyszülőket szeretné megajándékozni azzal, hogy rezegjen a csuklójukon egy csinos óra, ha hívja őket. A hetes tehát egyértelműen a legjobb választás a most elérhető modellek közül.

Azok viszont, akik a negyedik, ötödik, esetleg hatodik generációs Watch-ukat használják, nem biztos, hogy rögtön a bankkártyájuk után kell, hogy nyúljanak. Az elmúlt három évben a legfontosabb változások sorrendben az EKG megjelenése, a nem csak a csukló mozgatására bekapcsoló kijelző bevezetése, illetve a véroxigénszint mérés voltak. Én még mindig a negyedik generációs órámat használom, és ugyan kellemetlen érzés idétlenül forgatni a karomat, ha kíváncsi vagyok az időre, különösen egy személyes megbeszélésen, de ezen kívül a hardver még mindig tisztességesen helytáll. Ha ötödik vagy hatodik szériás órám lenne, egy esetben kezdenék csak el új készüléken gondolkodni: ha gyakran mászkálnék vagy sportolnék hatalmas porban. Hiába hasznos változás a nagyobb képernyő, hosszabb üzeneteket begépelni valószínűleg így sem az óránkon fogunk. Hiába jön jól a gyorsabb töltés, de egy kényelmes zuhany és egy túl alapos fogmosás alatt eddig is magához tért az óra.

2021 második negyedévében minden második eladott okosóra Apple Watch volt. A második helyezett Samsung negyedannyi készüléket értékesített. Az Apple olyan magasra tette a lécet a kategóriában, hogy azt nem lehet évről évre látványosan megemelni. De talán jobb is, így csak minden harmadik, negyedik évben kell kiadnunk egy szabad szemmel jól látható összeget az addigra már szabad szemmel is jól látható változások miatt.

(Fotó: Apple)

További cikkek a témában:

Kihagyott ziccer, de bombagól is lehet még a Huawei Watch 3 Pro A Huawei Watch 3 Pro a kínai gyártó korábbi okosóráihoz hasonlóan kitűnő választás bármilyen sporthoz, emellett több helyzetben a telefonunkat is kiválthatja. Az ára miatt viszont mindenképpen érdemes átgondolni, mielőtt a vásárlás mellett döntenénk.

Már véroxigénszintet is mér az Apple Watch Az új iPhone-okra viszont még várni kell.

Apple Watch konkurens hatvanezerért: érkezik a OnePlus Watch A kínai okosóra akár két hétig bírja egyetlen töltéssel.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.