Nem kell külföldre mennünk, ha környezetbarát szemléletű ökofürdőt keresünk

2021 / 08 / 06 / Perei Dóra
Nem kell külföldre mennünk, ha környezetbarát szemléletű ökofürdőt keresünk
A desztináció népszerűsége érthető módon nyáron a legkirívóbb: ilyenkor ugyanis három hónap alatt a tó és környéke közel hetvenezer látogatónak kínál kellemes kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget. A város önkormányzata 2020-ban, az ökotudatosság jegyében modernizálta a tófürdőt.  

A tófürdő természetes tavát kilenc forrás táplálja, a helyszín egyedülálló atmoszférája pedig javarészt a tavat körbeölelő száz hektárnyi ősfás parknak köszönhető. Mindamellett, hogy a városvezetés egész évben sok ezer kiránduló számára elérhetővé teszi a helyszínt, ezt a természetes környezetet is szeretné megőrizni és fenntartani.

Budapest legtutibb (és legzöldebb) közösségi irodájában jártunk Ha kell egy szabad óra, amikor teljes nyugalomban és csendben végezheted a munkát, vagy egy hely, ahol tárgyalhatsz, akkor hétfőtől téged is vár a Desk in the City, a megújult ikonikus belvárosi Telenor üzletben.

A város ökotudatos hitvallásának zászlóshajója a Gyömrői Tófürdő: elsődleges cél, hogy a zöldfelület növelésével és a bevezetett újításokkal, fejlesztésekkel csökkentsék a tófürdő ökológiai lábnyomát, ugyanakkor a fürdőzés öröme is megmaradjon. Gyömrőn a vendégek maximális kényelmét biztosító, mégis a környezet értékeit óvó, védő, hazánkban egyedülálló tófürdő várja a pihenni vágyókat.

A tervmegvalósítás főbb eszközei, hogy a természetes környezet tisztántartása vegyszermentesen történik, a hulladékot pedig szelektíven gyűjtik. A tófürdő területén a látogatókat információs táblák kihelyezésével igyekeznek edukálni annak érdekében, hogy könnyebben megismerkedjenek a szelektív hulladékgyűjtéssel.

A csomagolóanyagok visszagyűjtésével és újrahasznosításával megvalósítható körforgás a csomagolási hulladékok kezelésének leghatékonyabb módja. Tekintettel arra, hogy a Coca-Cola Magyarország fenntarthatósági célkitűzéseinek egyik alappillére a Hulladékmentes Világ iránti elköteleződés, a vállalat szintén segíti edukációs plakátjaival a tófürdő területén a szelektív hulladékgyűjtést. Az üdítőital gyártó „Az üres palack is érték” kampánya nyomán elsősorban az italcsomagolások visszagyűjtésének fontosságára hívja fel a tófürdő látogatóinak a figyelmét. A nagyméretű ismertető felületeken helyet kapott egy részletesebb tájékoztató a műanyag újrahasznosításának folyamatáról. Emellett a látogatók választ kapnak a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán legfontosabb és leggyakrabban felmerülő „Hova és hogyan kell dobni?” kérdésre is.

Az Európai Bizottság 2018-as jelentése alapján egy ember évente harminc és fél kilogramm csomagolási hulladékot termel Magyarországon és

ennek csupán huszonhét és fél százalékát dolgozzák fel újra.

A cél, ennek az aránynak a javítása és az összefogás segítségével az egészséges ökoszisztéma fenntartása. Az ökotudatos környezet megteremtését mindemellett az egyéni, apró lépések is segítik, amelynek sikeres megvalósításához gyakran nem a szándék, hanem a megfelelő tudás, háttérismeret hiányzik. A Gyömrői Tófürdő az ökotudatossághoz szükséges alaptudás elsajátításában segíti a tófürdő látogatóit.

A Gyömrő és a Tófürdő területén megvalósuló ökotudatos szemlélet a város vezetésének reményei szerint csak a kezdeti lépés. A közeljövőben rendhagyó órák és érzékenyítő foglalkozások keretében általános és középiskolai biológia és környezet oktatásukba is szeretnék beépíteni ezeket a hétköznapi, mégis az élhető jövőnk szempontjából kiemelten fontos alapismerteket.

Felfedezték mitől követnek el gyakran öngyilkosságot az újonnan ültetett fák Az ültetési kísérletek feltártak valamit, amit már talán sokan megtapasztaltunk, és az élet és halál közötti különbséget jelenthetik a növényeink számára.

A projekt sikerét a látogatók pozitív visszajelzése mellett a szakma is igazolta. A Településfejlesztési Szövetség a közelmúltban Budapesten tartotta a Településfejlesztési Díj átadó ünnepségét, ahol Gyömrő Város Önkormányzata a Gyömrői Tófürdő fejlesztéséért „Ökotudatosság” külön elismerést kapott. Az évente egyszer kiosztott díjak célja, hogy elismerjék a valamilyen szempontból kiemelkedő projekteket és ezzel minél több minőségi fejlesztésre bátorítsák, inspirálják a településeket.

(Forrás, fotók: Gyömrői Tófürdő)

További cikkek a témában:

Kísérleti jelleggel napelemes kerékpárutat nyitottak Hollandiában Az útszakasz hossza 330 méter, ezzel elnyerte a világ leghosszabb napelemes bicikliútjának címét: a napelemeket a betonelemek tetejébe építették, majd bevonták azokat egy áttetsző, megerősített és csúszásmentes üvegréteggel.

Konténerbe szerelt, napelemes sótalanítók oldhatják meg közel félmillió ember vízigényét Egy konténer óránként 3500-7000 liter édesvizet tud előállítani, a sótalanítás pedig teljes egészében napelemekből nyert energiával történik.

Napfény és levegő hatására lebomló "műanyagot" fejlesztettek Az alternatív műanyag egy hét alatt lebomlik, és ígérete szerint mikroműanyag sem marad utána. Szakértők szerint azonban ez még kevés a világ megváltásához.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.