Nem nagy meglepetés, hogy melyik volt a legnépszerűbb applikáció 2020-ban

2021 / 08 / 10 / Felkai Ádám
Nem nagy meglepetés, hogy melyik volt a legnépszerűbb applikáció 2020-ban
A tavaly legtöbbször letöltött applikáció a Facebook Messengert lökte le a trónról, amire nem volt példa 2018 óta, amióta egyáltalán listát vezetnek erről.

A leleplezés kapcsán nyilván senki sem kap a szívéhez, de a tavalyi év legtöbbször letöltött applikációja világszinten a TikTok volt – számol be róla a BBC az App Annie analízisére hivatkozva. A trónt pedig a népszerű videómegosztó platform a Facebook Messengertől nyerte el, ami azt jelenti, hogy a tavalyi év volt az első 2018 óta (ekkor kezdte listázni az AppAnnie az applikációkat letöltés szerint), hogy nem a Facebook valamely alkalmazása állt az élen. Egyébként Kínában szintén a ByteDance által fejlesztett applikációt, a TikTok „kínai bátyját”, a Douyint illeti a korona. Azonban Mark Zuckerberg talán nem dől a kardjába, mivel a Top 5 többi helyén mind a cégéhez kapcsolódó applikációk végeztek: a Facebook, a WhatsApp, az Instagram, valamint a Facebook Messenger.

Habár a Trump-adminisztráció alatt a TikTok szénája nem állt túl jól, mivel a ByteDance arra kényszerült végül, hogy az amerikai részlegét eladja az Oracle-nek és a Walmartnak, amit viszont Kína nem engedélyezett, az elnökváltás nekik is kapóra jött, mivel Joe Biden januárban visszavonta elődjének a vállalattal kapcsolatos elnöki rendeletét.

A TikTok diadalmenete a közösségi platformok közt valóban elképesztő, és a vállalat folyamatosan próbálja javítani a szolgáltatását, például legutóbb a videók maximális hosszát egy percről három percre emelték. Sőt tavaly már azt is közzétették, hogy az algoritmus milyen szempontok alapján pakolja ki a videókat az ajánlások közé (For You) – amit korábban hétpecsétes titokként kezeltek, és a felhasználók maguk próbálták meg (több-kevesebb sikerrel) visszafejteni az algoritmus működését. Ha pedig már itt tartunk, korábban írtunk arról, hogy épp a felhasználó helyett döntő mesterséges intelligencia a TikTok (valamint a Douyin) sikerének a záloga, viszont többek szerint sem lenne jó, ha ez a működési elv egyéb területekre is elkezdene beszivárogni.

A TikTok azért sikeres, mert a mesterséges intelligencia dönti el helyettünk, mit láthatunk A TikTok sikere önmagában is érdekes, ám ez a siker túlmutat egyetlen applikáción, és idővel nem csak a tartalomfogyasztást, a kultúrát, hanem mindent meg fog változtatni. Azt is, ahogy az ember döntési szabadságáról gondolkozunk.

A helyzet azonban éppen ez, mivel akármekkora siker is a TikTok, az igazi üzlet épp a felhasználói adatok tömegével finomra hangolt mesterséges intelligencia, amit a ByteDance már el is kezdett árulni akár az egyéb szektorokban tevékenykedő cégeknek.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Egyre csak nő a zűrzavar a TikTok körül Lemondott a vezérigazgató, beperelték a kormányt, de vevőjük még mindig nincs.

Kémkedik a felhasználók után a kínai TikTok, és nem ők az egyetlenek (lista a cikkben) Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy gondoljuk meg kétszer mire és melyik alkalmazásnak adunk engedélyt a telefonunkon, mérlegeljünk, és tartsunk be egy szigorúbb házirendet ezzel kapcsolatban. Ja és olvassuk rendszeresen a Rakétát, mert persze ez sem elég, és időről időre kiesik egy kellemetlen csontváz a kernelből.

Hogyan tegyük biztonságossá a TikTokot gyerekeink számára? Egyelőre nagy a homály akörül, hogy mi történik az egyik legnépszerűbb, rövid videók megosztására létrejött alkalmazással az Egyesült Államokban a választások után, de a vállalat immár az egész világon elérhetővé tette azt az opciót, mellyel a szülők korlátozhatják gyerekeik hozzáférését az alkalmazáshoz. Mutatjuk hogyan is működik ez.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.