Nem nagy meglepetés, hogy melyik volt a legnépszerűbb applikáció 2020-ban

2021 / 08 / 10 / Felkai Ádám
Nem nagy meglepetés, hogy melyik volt a legnépszerűbb applikáció 2020-ban
A tavaly legtöbbször letöltött applikáció a Facebook Messengert lökte le a trónról, amire nem volt példa 2018 óta, amióta egyáltalán listát vezetnek erről.

A leleplezés kapcsán nyilván senki sem kap a szívéhez, de a tavalyi év legtöbbször letöltött applikációja világszinten a TikTok volt – számol be róla a BBC az App Annie analízisére hivatkozva. A trónt pedig a népszerű videómegosztó platform a Facebook Messengertől nyerte el, ami azt jelenti, hogy a tavalyi év volt az első 2018 óta (ekkor kezdte listázni az AppAnnie az applikációkat letöltés szerint), hogy nem a Facebook valamely alkalmazása állt az élen. Egyébként Kínában szintén a ByteDance által fejlesztett applikációt, a TikTok „kínai bátyját”, a Douyint illeti a korona. Azonban Mark Zuckerberg talán nem dől a kardjába, mivel a Top 5 többi helyén mind a cégéhez kapcsolódó applikációk végeztek: a Facebook, a WhatsApp, az Instagram, valamint a Facebook Messenger.

Habár a Trump-adminisztráció alatt a TikTok szénája nem állt túl jól, mivel a ByteDance arra kényszerült végül, hogy az amerikai részlegét eladja az Oracle-nek és a Walmartnak, amit viszont Kína nem engedélyezett, az elnökváltás nekik is kapóra jött, mivel Joe Biden januárban visszavonta elődjének a vállalattal kapcsolatos elnöki rendeletét.

A TikTok diadalmenete a közösségi platformok közt valóban elképesztő, és a vállalat folyamatosan próbálja javítani a szolgáltatását, például legutóbb a videók maximális hosszát egy percről három percre emelték. Sőt tavaly már azt is közzétették, hogy az algoritmus milyen szempontok alapján pakolja ki a videókat az ajánlások közé (For You) – amit korábban hétpecsétes titokként kezeltek, és a felhasználók maguk próbálták meg (több-kevesebb sikerrel) visszafejteni az algoritmus működését. Ha pedig már itt tartunk, korábban írtunk arról, hogy épp a felhasználó helyett döntő mesterséges intelligencia a TikTok (valamint a Douyin) sikerének a záloga, viszont többek szerint sem lenne jó, ha ez a működési elv egyéb területekre is elkezdene beszivárogni.

A TikTok azért sikeres, mert a mesterséges intelligencia dönti el helyettünk, mit láthatunk A TikTok sikere önmagában is érdekes, ám ez a siker túlmutat egyetlen applikáción, és idővel nem csak a tartalomfogyasztást, a kultúrát, hanem mindent meg fog változtatni. Azt is, ahogy az ember döntési szabadságáról gondolkozunk.

A helyzet azonban éppen ez, mivel akármekkora siker is a TikTok, az igazi üzlet épp a felhasználói adatok tömegével finomra hangolt mesterséges intelligencia, amit a ByteDance már el is kezdett árulni akár az egyéb szektorokban tevékenykedő cégeknek.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Egyre csak nő a zűrzavar a TikTok körül Lemondott a vezérigazgató, beperelték a kormányt, de vevőjük még mindig nincs.

Kémkedik a felhasználók után a kínai TikTok, és nem ők az egyetlenek (lista a cikkben) Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy gondoljuk meg kétszer mire és melyik alkalmazásnak adunk engedélyt a telefonunkon, mérlegeljünk, és tartsunk be egy szigorúbb házirendet ezzel kapcsolatban. Ja és olvassuk rendszeresen a Rakétát, mert persze ez sem elég, és időről időre kiesik egy kellemetlen csontváz a kernelből.

Hogyan tegyük biztonságossá a TikTokot gyerekeink számára? Egyelőre nagy a homály akörül, hogy mi történik az egyik legnépszerűbb, rövid videók megosztására létrejött alkalmazással az Egyesült Államokban a választások után, de a vállalat immár az egész világon elérhetővé tette azt az opciót, mellyel a szülők korlátozhatják gyerekeik hozzáférését az alkalmazáshoz. Mutatjuk hogyan is működik ez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.